Έντυπη Έκδοση

Μύθοι, μόδα, μούσες και αρχιτεκτονική

Μείωση της επισκεψιμότητας, που συχνά ξεπερνάει το 15%, παρουσιάζουν τα αρχαιολογικά μουσεία μας, ακόμα και αυτό της Ακρόπολης, που διανύει το δεύτερο χρόνο λειτουργίας του.

Ακριλικό  σε καμβά του Απόστολου Γεωργίου (ΕΜΣΤ). Ακριλικό σε καμβά του Απόστολου Γεωργίου (ΕΜΣΤ). Κι όπως φαίνεται, το μότο «προσαρμόζομαι άρα υπάρχω» επικρατεί, εν μέσω κρίσης, στα πιο ευέλικτα από αυτά.

Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται για την άνοιξη και το καλοκαίρι οι συνεργασίες έχουν τον πρώτο λόγο: Το Εθνικό Αρχαιολογικό συνεργάζεται με το Νομισματικό και την Alpha Bank για την περιοδική έκθεση «Μύθοι και ήρωες». Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συνεργάζεται με ξένους φορείς, προβάλλοντας τις συλλογές του σε σημαντικά ξένα μουσεία.

Αλλοι οργανισμοί, όπως η Εθνική Πινακοθήκη, ψάχνουν στις αποθήκες τους και αξιοποιούν τους κρυμένους θησαυρούς τους, ενώ η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων προτιμά να παρατείνει τις εκθέσεις της μέχρι το φθινόπωρο προσδοκώντας και επισκέψεις τουριστών.

Τα μουσεία έχουν βγει κι αυτά στο κυνήγι των λιγοστών και «κουμπωμένων» χορηγών, κι όταν δεν καταφέρνουν να αποσπάσουν την πολυπόθητη χορηγία αναγκάζονται να αναβάλουν για λίγο καιρό -ευτυχώς όχι να ματαιώσουν- την προγραμματισμένη έκθεση.

Ούτως ή άλλως η ποιότητα υπερτερεί της ποσότητας αυτή την εποχή στα μουσεία, που προσπαθούν να γίνουν πιο ελκυστικά με εκθέσεις για μοντέρνα αλλά και κλασικά γούστα, με μειωμένα πακέτα εισιτηρίων και διευρυμένα ωράρια, με εκπαιδευτικά προγράμματα και παράλληλες εκδηλώσεις.

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΗΡΩΕΣ

Πώς παρουσιάζονται οι πρωταγωνιστές των ελληνικών μύθων στα αρχαία νομίσματα και πώς η προβολή του μύθου πάνω σε αυτά εξέφραζε την επίσημη ιδεολογία; Οι απαντήσεις στην περιοδική σπονδυλωτή έκθεση «Μύθος και νόμισμα» που εγκαινιάζεται ταυτοχρόνως στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Νομισματικό Μουσείο στις 15 Απριλίου (έως τις 27 Νοεμβρίου).

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό η έκθεση «Η εικονογράφηση του μύθου» επικεντρώνεται στο Δωδεκάθεο, τα μυθικά όντα, τον ημίθεο Ηρακλή, τους ήρωες, μέσα από γλυπτά και αγγεία του μουσείου και με 330 νομίσματα της σημαντικής συλλογής της Alpha Bank και του Νομισματικού Μουσείου. Η έκθεση «Η χρήση του μύθου» στο Νομισματικό αναπτύσσεται σε θεματικές ενότητες που αφορούν τη φύση και το μύθο, τους ιδρυτικούς μύθους των πόλεων, την πολιούχο θεότητα, τους μύθους της καταγωγής των βασιλέων, τη μυθολογία του Μ. Αλεξάνδρου, την ταύτιση των ηγεμόνων με θεούς και ήρωες. Επίσης παρουσιάζεται η αναβίωση μυθολογικών εικονογραφικών θεμάτων στην Ευρώπη και την Ελλάδα κατά τους νεότερους χρόνους.

ΑΡΩΜΑ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Ενα μνημειακό αριστούργημα της αρχιτεκτονικής, η είσοδος στο οποίο ήταν απαγορευμένη στους απλούς πολίτες για 500 χρόνια, αποκαλύπτεται με την έκθεση «Η απαγορευμένη πόλη» του ζωγράφου και καθηγητή της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Πεκίνου Τζιάνγκ Γκουοφάνκ, που εγκαινιάζεται αύριο στο Ιδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη. Ο καλλιτέχνης απεικονίζει την απαγορευμένη πόλη, με τα ψηλά τείχη και τις υποβλητικές πύλες, αλλά και την αλαβάστρινη ομορφιά των γυναικών της Κίνας.

* Αγάλματα θεοτήτων, ανθρώπων και μυθολογικών ζωών, περίτεχνα δοχεία και διακοσμητικά σκεύη από τη Νοτιανατολική Ασία και την Απω Ανατολή θα φιλοξενηθούν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για την έκθεση «Από τη γη στον ουρανό. Εργα τέχνης από ημιπολύτιμους λίθους και κοράλλια της συλλογής του ιδρύματος Ι. & Δ. Πασσά».

Τα περισσότερα από τα αντικείμενα είναι από «ζαντ», τον πολυτιμότερο των λίθων για τους Κινέζους. Λευκό κοράλλι, μπλε λάπις λαζούλι, πράσινο τιρκουάζ, μοβ αμέθυστος, ιριδίζον «μάτι της τίγρης» αποτελούν επίσης την πρώτη ύλη των αντικειμένων που αφηγούνται μικρές ιστορίες για τις τρεις μεγάλες θρησκείες της Κίνας, τους μύθους της, τη γραφή και το ιδεώδες της ομορφιάς. Εποπτικό υλικό παρέχει στον επισκέπτη πληροφορίες για το «Δρόμο του Μεταξιού» και τις κατακτήσεις του Μ. Αλεξάνδρου στην Κεντρική Ασία.

ΒΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Το βραβείο ΔΕΣΤΕ δεν παρεκκλίνει από τον στόχο του, να προβάλλει δηλαδή το έργο μιας νέας, ανερχόμενης γενιάς εικαστικών. Ηδη οι παλαιότεροι βραβευμένοι καλλιτέχνες τα πάνε καλά, εντός και εκτός. Οι έξι νέοι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν από τις 25 Μαΐου έως τις 30 Οκτωβρίου με την έκθεσή τους στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Ο Γιάννης Βαρελάς επικεντρώνεται στους μηχανισμούς της ανθρωπινης αντίληψης. Η Αναστασία Δούκα εξετάζει μοντέλα γνώσης, από αρχιτεκτονικά στοιχεία και γεωγραφικούς χάρτες μέχρι φαντασιώσεις και θεωρίες. Η Ειρήνη Μίγα αφηγείται αλληγορίες με βάση προσωπικές και ιστορικές αναφορές. Η Αλεξάνδρα Μπαχζέτση στρέφει το ενδιαφέρον της στους κώδικες της χειρονομίας και της κίνησης. Ο Ευτύχης Πατσουράκης χρησιμοποιεί στα έργα του ευτελή υλικά, ενώ ο Θεόδωρος Σταματόγιαννης δημιουργεί γλυπτά με βάση τον αρχιτεκτονικό χώρο. Διεθνής εξαμελής κριτική επτιροπή θα επιλέξει και θα ανακοινώσει στις 14 Σεπτεμβρίου το νικητή του φετινού βραβείου ΔΕΣΤΕ, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ.

ΜΟΔΑΤΑ ΤΕΡΑΤΑ

«ARRRGH! Τέρατα και σημεία στη μόδα»... Μη φοβάστε, για έκθεση πρόκειται, που ερευνά την επίδραση των τεράτων και των εκκεντρικών χαρακτήρων στη φαντασία των σχεδιαστών μόδας, καταξιωμένων και ανερχόμενων όπως οι Αλεξάντερ Μακ Κουίν, Τζον Γκαλιάνο, Ισέι Μιγιάκι, Λούσι & Μπαρτ, Urban Camouflage κ.ά. Οι «χαρακτήρες» μπορεί νά είναι υπερφυσικοί, μυθικοί, τερατόμορφοι ή αφηρημένοι. Το φαινόμενο εμφανίστηκε αρχικά στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία ως εργαλείο προώθησης προϊόντων και έχει κατακλύσει την παραγωγή από τη δεκαετία του '90, με τη διάδοση του Ιντερνετ. Οι σύγχρονοι «χαρακτήρες» έχουν επηρεάσει μια καινούρια γενιά πρωτοποριακών σχεδιαστών μόδας, που με τη δουλειά τους συνεχώς επαναπροσδιορίζουν τη σχέση του σώματος και του ενδύματος, τις δυνατότητες της ανθρώπινης φιγούρας και τις ανεξάντλητες μεταλλάξεις της σε φανταστικές υπάρξεις. Από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Atopos στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς (14 Μαΐου-31 Ιουλίου).

ΜΟΡΑΛΗΣ ΚΑΙ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ-ΓΚΙΚΑΣ

Πρώιμα πορτέτα, κυβιστικές συνθέσεις, σχέδια από τη Ρώμη, η εικονογράφηση των ποιημάτων του Γιώργου Σεφέρη. Σπάνια έργα του Γιάννη Μόραλη από την προσωπική συλλογή του, που αναδεικνύουν την πολύχρονη διαδρομή του, θα εκτεθούν στην Εθνική Πινακοθήκη από τα μέσα Απριλίου. Η έκθεση «Τιμή στον Γιάννη Μόραλη» περιλαμβάνει τη δωρεά του προς το μουσείο το 1988 και περιλαμβάνει περισσότερα από 120 έργα -περίπου 40 λάδια, πολλά σχέδια, ακουαρέλες και χαρακτικά.

Εν τω μεταξύ συντηρούνται πολλά έργα που βρίσκονται στις αποθήκες της Εθνικής Πινακοθήκης: 200 από αυτά, του 19ου και του 20ού αιώνα, αντιπροσωπευτικά της ελληνικής και δυτικοευρωπαϊκής τέχνης, θα εκτίθενται από τον Ιούνιο. Σχέδια και χαρακτικά του Ντίρερ, λάδια των Νικηφόρου Λύτρα, Θεόδωρου Ράλλη, Σοφίας Λασκαρίδου, Κωνσταντίνου Βολανάκη, Ιωάννη Αλταμούρα κ.ά.

* «Ν. Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ένας συγχρονισμένος αιώνιος» Ο χαρακτηρισμός του Οδυσσέα Ελύτη για τον φίλο του, κορυφαίο ζωγράφο της γενιάς του '30, δίνει τον τίτλο στο φετινό αφιέρωμα του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στην Ανδρο. Από τις 3 Ιουλίου θα εκτίθενται 67 έργα ζωγραφικής, 21 σχέδια και 12 γλυπτά του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν τις λιγότερο γνωστές πτυχές του καλλιτέχνη, ο οποίος δέχτηκε επιρροές από τον κυβισμό και το φοβισμό για να δημιουργήσει το δικό του εικαστικό σύμπαν, που συνδέει την ευρωπαϊκή πρωτοπορία με τον ελληνικό μοντερνισμό.

ΜΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Από τον διάσημο πίνακα του Τζόρτζιο Ντε Κίρικο και το ομώνυμο ποίημα της Σίλβια Πλαθ «Ανησυχητικές μούσες» δανείζεται τον τίτλο της η έκθεση με έργα σύγχρονων γυναικών καλλιτεχνών από χώρες του Αραβικού Κόσμου και της Μέσης Ανατολής, που εγκαινιάζεται στις 21/6 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, στη Θεσσαλονίκη. Δημιουργοί όπως η Μόνα Χατούμ, λόγω ιστορικών και πολιτικών συνθηκών υποχρεώθηκαν να εγκατασταθούν σε χώρες του δυτικού κόσμου, ενώ μετασχημάτισαν σε έργα τέχνης τις εμπειρίες και τα συναισθήματά τους.

ART ΑΤΗΙΝΑ 2011

Πάνω από 60 αίθουσες τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, 300 καλλιτέχνες συμμετέχουν στην 17η διοργάνωση της Art Athina, που θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 15 Μαΐου στο κλειστό του Π. Φαλήρου. Πέρυσι η έκθεση πρσέλκυσε σχεδόν 16.000 επισκέπτες. Φέτος ευελπιστεί να ανεβάσει τον αριθμό, με έργα που απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια -οι τιμές θα ξεκινούν από 300 ευρώ- με αφιερώματα, εκδηλώσεις και μικρές εκπλήξεις.

ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Το θαύμα της σύγχρονης ιαπωνικής αρχιτεκτονικής, που δοκιμάστηκε και άντεξε στους σεισμούς, και τη σχέση της με την παράδοση παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, στην Πειραιώς. Οι διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν στις μεγαλουπόλεις όπως το Τόκιο, η Ναγκόγια, η Οσάκα, που στεγάζουν το 70% του πληθυσμού, και οι αποτυχημένες προσπάθειες για αποκέντρωση, η κοινωνική αρχιτεκτονική, η οργάνωση των οδικών αξόνων βρίσκονται στο επίκεντρο της έκθεσης. Από την 1η Ιουνίου, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ιαπωνίας.

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΚΟ

Μια φωτογράφος αποκαλύπτεται. Η Μαίρη Παρασκευά (1882-1951), που μεγάλωσε στην Μπαράνοφκα, αποτύπωσε τη ζωή στην προεπαναστατική Κριμαία και εικόνες της Αιγύπτου, της Ελλάδας και άλλων μεσογειακών χωρών, στις αρχές του 20ού αιώνα. Οι φωτογραφίες της, θα παρουσιαστούν από τις 22 Ιουνίου στο Μουσείο Μπενάκη (κεντρικό κτίριο). Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενηθούν από τις 11 Μαΐου δείγματα της δουλειάς των μελών του Φωτογραφικού Κύκλου, της τελευταίας διετίας.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

* Τι αντίκτυπο είχε η βυζαντινή τέχνη στους ευρωπαίους και έλληνες ζωγράφους, από τους ξένους περιηγητές ώς τους καλλιτέχνες της περίφημης γενιάς του '30; Η έκθεση «Ο 20ός και ο 21ος αιώνας από τις συλλογές του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου» που εγκαινιάζεται στο εν λόγω μουσείο στις 13 Απριλίου συνδέει το παρελθόν με την εποχή μας και παράλληλα παρακολουθεί τη συμβολή των συντηρητών και των αντιγράφων στη διάσωση των μνημείων και την προβολή τους στο ευρύ κοινό.

* Σε έναν σημαντικό εκπρόσωπο της γενιάς του '80, τον Απόστολο Γεωργίου, ανοίγει τις πύλες του το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Από τις 26 Μαΐου μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάζονται έργα του της τελευταίας δεκαετίας. Μια ζωγραφική ανθρωποκεντρική και αφηγηματική: οικογενειακές σκηνές, καθημερινά στιγμιότυπα, προσωπικά άγχη και αδιέξοδα αποδίδονται με λεπτό χιούμορ, σαρκασμό και τρυφερότητα, αποκαλύπτοντας τον προβληματισμό του για την ταυτότητα, το φύλο και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Φιλοξενούμενη στο μουσείο το ίδιο διάστημα θα είναι και η Ρένα Παπασπύρου, με την ενότητα έργων «Φωτοτυπίες απευθείας απ' την ύλη, 1979-1982». Στα έργα αυτά τοποθετεί απευθείας πάνω στο φωτοτυπικό μηχάνημα χαρτιά, λαμαρίνες, υφάσματα, κομμάτια τοίχου και άλλα αντικείμενα και κάνει φωτοτυπίες σε χαρτί.

Στο Χώρο Νέων Μέσων του μουσείου στα τέλη Μαΐου, θα παρουσιαστεί η Σχολή Μουσικής «Ιδρυμα Αντζελο» του Αγγελου Πλέσσα, ένα πειραματικό, συμμετοχικό έργο που ξεκινά με ιστοσελίδες από το Διαδίκτυο και φτάνει ώς τα εργαστήρια.

* Από τη Λάρισα η συλλογή Γ. Ι. Κατσίγρα μετακομίζει στην Αθήνα, στο Ιδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη (από 23 Ιουνίου έως 18 Σεπτεμβρίου) φέρνοντας σημαντικές πτυχές της νεοελληνικής ζωγραφικής: Από την «Προσωπογραφία της Στεφάνου Ράλλη» του Γ. Ιακωβίδη, τους «Δελφούς» του Κ. Μαλέα, μέχρι τη «Διαδήλωση» του Γ. Ψυχοπαίδη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Σχετικά θέματα: Αφιέρωμα
Οσα φέρνει η άνοιξη
Καλοκαίρι και σιγουριά
Περικοπές μετά μουσικής
Ερχονται χορεύοντας
Οι συνέχειες επί της οθόνης
Οι σταρ του Φεστιβάλ
Θέατρο ανά την Ελλάδα
Αφίξεις από κλασική και τζαζ
Ιτε πένες Ελλήνων
Μαρτυρίες και μελέτες
Από τις χώρες των εξεγέρσεων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αφιέρωμα
Οσα φέρνει η άνοιξη
Καλοκαίρι και σιγουριά
Περικοπές μετά μουσικής
Ερχονται χορεύοντας
Οι συνέχειες επί της οθόνης
Οι σταρ του Φεστιβάλ
Θέατρο ανά την Ελλάδα
Αφίξεις από κλασική και τζαζ
Ιτε πένες Ελλήνων
Μαρτυρίες και μελέτες
Από τις χώρες των εξεγέρσεων
Μύθοι, μόδα, μούσες και αρχιτεκτονική
Μουσική
Ο χημικός της τζαζ
«Μάθημα πρώτο: Ανοιχτείτε»
Ο Μότσαρτ ως μάνατζερ
«Το διεθνές δίκαιο είναι επιλεκτικό»
Θέατρο
Η νέα δημοκρατία του θεάτρου
Ο πατριάρχης της απλότητας
Επιστολές
Και δύο επιστολές
Κινηματογράφος
Cardinale Multiculturale
Λογοτεχνία
Η περίπτωση Τζέικομπσον
Άλλες ειδήσεις
Βιβλίο