Έντυπη Έκδοση

Από τη φοροκαταιγίδα στο «στρατηγικό πλάνο»

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ 10 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΣΕ 16 ΜΗΝΕΣ, ΟΙ ΝΕΕΣ... ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΑΦΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ, ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ «ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»

ΤΕΛΕΙΩΜΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ οι αλλαγές στην ελληνική φορολογική νομοθεσία. Υστερα από 10 νομοσχέδια φορολογικού ενδιαφέροντος που έχουν ψηφιστεί μέσα στο τελευταίο 16μηνο, το υπουργείο Οικονομικών ξεκινάει τις διαδικασίες για τη σύνταξη νέου «στρατηγικού πλάνου» για το φορολογικό σύστημα, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε νέες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Τα απανωτά εισπρακτικά μέτρα του υπουργείου Οικονομικών αποκτούν πιο... εύληπτη ονομασία. Επικοινωνιακά διαπρέπει η κυβέρνηση. Τα απανωτά εισπρακτικά μέτρα του υπουργείου Οικονομικών αποκτούν πιο... εύληπτη ονομασία. Επικοινωνιακά διαπρέπει η κυβέρνηση. Τον συντονισμό για τη σύνταξη του «στρατηγικού πλάνου» ανέλαβε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, ενώ τις απόψεις τους έχουν ήδη κληθεί να καταθέσουν εκπρόσωποι του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) αλλά και του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών. Ηδη η πρώτη σύσκεψη για το στρατηγικό πλάνο πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών ξεκινάει τις διαδικασίες που προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο. Σε αυτό ορίζεται ότι μια από τις δράσεις που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τρίτο τρίμηνο, είναι η «παρουσίαση νομοθεσίας για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, την αύξηση των εσόδων με προοδευτικό τρόπο και τη διευκόλυνση μιας πιο αποδοτικής φορολογικής διοίκησης».

Οι τρεις φορείς που κλήθηκαν να συνδράμουν για τη χάραξη του στρατηγικού πλάνου, έχουν τοποθετηθεί κατά καιρούς για το φορολογικό καθεστώς στην Ελλάδα. Το ΚΕΠΕ, για παράδειγμα, σε πρόσφατη μελέτη του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ισχύουσα φορολογική κλίμακα μπορεί να ανοίξει «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα 778 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, συμπέρανε ότι τα 490 εκατ. ευρώ είναι δυνατόν να χαθούν από τις φορολογικές δηλώσεις των εχόντων εισόδημα ύψους άνω των 75.000 ευρώ ετησίως. Η πρόταση στην οποία κατέληγε το ΚΕΠΕ, έκανε λόγο για σύνδεση των όποιων αλλαγών επέλθουν στη φορολογία με την κατανομή των εισοδημάτων, προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη οι διαφορετικές συμπεριφορές που έχουν οι έχοντες από τους μη έχοντες στις αλλαγές των φορολογικών συντελεστών.

Αλλη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι αφορά τον καλύτερο έλεγχο της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων. Εχει προταθεί, οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων να υποχρεωθούν στην τήρηση φορολογικών βιβλίων, έτσι ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα υπερτιμολογήσεων των προϊόντων από τη στιγμή που θα φύγουν από τον παραγωγό μέχρι τη στιγμή που θα φτάσουν -μέσω των χονδρεμπόρων- στον τελικό καταναλωτή. Επίσης, έχει προταθεί η επανεξέταση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων που εξακολουθούν να ισχύουν, όπως για παράδειγμα το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες.

Με δεδομένη την έναρξη της διαδικασίας χάραξης του στρατηγικού πλαισίου, τη μνημονιακή δέσμευση για παρουσίαση σχεδίου απλοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας μέσα στο φθινόπωρο αλλά και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων (π.χ. επανεξέταση των φόρων υπέρ τρίτων, αλλαγές στο καθεστώς των φορολογικών εκπτώσεων κ.λπ.) αναμένεται ότι και ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς θα συνοδεύεται ακόμη μια φορά από φορολογικό νομοσχέδιο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Μνημόνιο
Υπουργείο Οικονομικών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Από τη φοροκαταιγίδα στο «στρατηγικό πλάνο»
Ασφαλιστικό
Γη και ύδωρ στους εργοδότες με τα ταμεία στο κόκκινο
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
«Θηλιά» στην ελληνική οικονομία βάζει η αύξηση του ευρωεπιτοκίου
Τράπεζες
Τράπεζες: Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση δίνοντας υπερεξουσίες στους επιτρόπους
«Διευκολύνσεις» στα μέτρα τους
Διαγράφουν δάνεια, γράφουν... ζημιές
Τράπεζα της Ελλάδος
«Εγγυημένη επιταγή» το αντίδοτο στις ακάλυπτες
Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων
Βουτιά στη... δεξαμενή των 37 δισ. ευρώ
Το δρακόντειο ΠΔ του 1974 για οφειλές προς το Δημόσιο
Ευρω-επιτήρηση
Στο τούνελ της λιτότητας έως το 2038!
ΟΛΠ
Ελληνοκινεζικό πόκερ με θέα το Θριάσιο
Να αποχωρήσει από τον Πειραιά απειλεί η MSC
Διεθνή
Ξέμειναν από ανταλλακτικά οι αυτοκινητοβιομηχανίες
Χρυσάφι από τα ιδιωτικά κελιά
Επιχειρήσεις
Τα κίνητρα της Κομισιόν για εξωστρεφείς «επενδυτές»
Η βιολογική στροφή στην αγορά τροφίμων
Κοκτέιλ μολότοφ για τις εισηγμένες
Μια τρύπα στο νερό
Στον αφρό εταιρείες με διεθνή δράση και αποτελεσματική λειτουργία
Ανεργία
Η ανεργία φέρνει αποκέντρωση
Συνέντευξη: Marc Roche
««Κλέψατε» για να μπείτε στο ευρώ, αλλά δεν είστε οι μόνοι»
Συνέντευξη: Heiner Flassbeck
«Η Ελλάδα παραδόθηκε δίχως αντίσταση»
Τουρισμός
Ερχονται οι ρώσοι... παραθεριστές
Σκληρή μάχη για τα «αποφάγια»
Ισχυρό δέλεαρ οι γενναίες εκπτώσεις
Ασπίς Πρόνοια
Στο δρόμο προς το ακροατήριο οι υποθέσεις Παύλου Ψωμιάδη