Έντυπη Έκδοση

Γη και ύδωρ στους εργοδότες με τα ταμεία στο κόκκινο

Ακόμη μεγαλύτερη μείωση εργοδοτικών εισφορών, πέρα και του 10% που σχεδιάζεται από την 1η Ιουλίου 2001, σχεδιάζουν τώρα στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να... αυξήσουν τα έσοδα.

Και αυτό καθώς το ασφαλιστικό οδηγείται σε οικονομική κατάρρευση παρά τις δραματικές περικοπές στις συντάξεις. Δέκα μήνες μετά το μνημόνιο και την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης τα οικονομικά των ταμείων, έγιναν χειρότερα, λόγω ύφεσης και απολύσεων.

Οι δαπάνες του ΙΚΑ το α' τρίμηνο φέτος εμφανίζουν κάμψη 20%, όταν η πτώση στις δαπάνες είναι μόλις 8% (μείον τα δώρα και συν το κόστος από τα ειδικά επιδόματα -800 ευρώ το χρόνο- που αντικατέστησαν την 13η και 14η σύνταξη σε όσους έχουν μεικτές μηνιαίες αποδοχές κάτω των 2.500 ευρώ και είναι άνω των 60 ετών). Κατά συνέπεια προκύπτει ταμειακό «άνοιγμα» άνω του 12%, όταν στόχος των μέτρων της κυβέρνησης, των περικοπών και της ασφαλιστικής «μεταρρύθμισης» το περασμένο καλοκαίρι ήταν η... σωτηρία του ασφαλιστικού.

Αντιθέτως, τα οικονομικά του ασφαλιστικού θα επιδεινωθούν φέτος και το 2012 λόγω της εμβάθυνσης της ύφεσης, της περεταίρω αύξησης της ανεργίας και, κυρίως, από τη διευκόλυνση των συνταξιοδοτήσεων. Οσο και εάν αυτό ακούγεται αντιφατικό -καθώς η εικόνα που σχημάτισαν οι πολίτες από τις αλλαγές του περασμένου καλοκαιριού ήταν εικόνα βίαιων ανατροπών. Αυτό ισχύει, αλλά για όσους συνταξιοδοτηθούν -ή θεμελιώσουν δικαίωμα- από το 2013 και μετά.

Το μεσοδιάστημα 2010-12 ευνοούνται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με αποτέλεσμα, μεσοπρόθεσμα, η οικονομική ισορροπία του ασφαλιστικού να ανατρέπεται. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις εντοπίζονται στην:

1 Εξοδο των ανδρών δημόσιων υπαλλήλων με ανήλικο (25 έτη, και μάλιστα αυτά συμπληρώνονται με πλασματικά, και στο 52ο έτος), κάτι που δεν ίσχυε έως το 2010.

2Ευχέρεια (των ανδρών δημόσιων υπαλλήλων) να συνταξιοδοτηθούν στο 56ο έτος (φέτος) με 25ετία, κάτι που προβλέπεται πρώτη φορά.

3 Συμπλήρωση -και με πλασματικά έτη- της 25ετίας των μητέρων με ανήλικο (επιτάχυνση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων) για έξοδο στο 52ο.

4 Δυνατότητα των -ασφαλισμένων στο ΙΚΑ- μητέρων να συνταξιοδοτηθούν με 5.500 ένσημα και ανήλικο, χωρίς να έχουν και την ηλικία (50ό έτος) και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

Κοντολογίς, οι ασφαλιστικές διατάξεις του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο των ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα αλλά και τις μειώσεις των μισθών στο Δημόσιο (ενιαίο μισθολόγιο κ.ά.), αναμένεται να πυροδοτήσουν νέο κύμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, πάνω από 130.000 εργαζόμενους μέχρι το 2013, εκ των οποίων οι 80.000 από το Δημόσιο.

Εμπόδια

Τα στοιχεία αυτά οδηγούν το ασφαλιστικό σε ανυπέρβλητα ταμειακά προβλήματα. Ετσι, καθώς η κυβέρνηση έχει αποκλείσει -προς το παρόν(;)- την επιβολή νέων περικοπών στις συντάξεις, εξετάζεται η δυνατότητα αύξησης των εσόδων διά της... μειώσεως των εισφορών. Ως «καλή πρακτική» για αυτό εξετάζεται η αύξηση των εσόδων στον ΟΑΕΕ κατά το α' δίμηνο φέτος, έστω, κατά 1%. Αποδίδεται όχι στην αύξηση των πρωτογενών εσόδων, αλλά στη αποπληρωμή μέρους των καθυστερημένων εισφορών. Αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, επιτεύχθηκε με την κατάθεση προσφυγών για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών και, ταυτόχρονα, την προσφορά μιας νέας -άκρως ευνοϊκής- ρύθμισης για αποπληρωμή του χρέους έως και 15 έτη, με μόνο την καταβολή μιας προσαυξημένης εισφοράς, επί των τρεχουσών εισφορών, κατά 20%.

Ηδη, με βάση αυτά τα στοιχεία και τις άκρως αρνητικές προοπτικές των οικονομικών του ασφαλιστικού, ξεκίνησε η συζήτηση για ακόμα μεγαλύτερη μείωση των εισφορών πέραν του 10%, που έχει ανακοινωθεί από τον Ιούλιο και αφορά τις επιχειρήσεις που θα τοποθετήσουν ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής της απασχόλησης. Με το επιχείρημα ότι όσο λιγότερα πρέπει να πληρώσουν οι επιχειρήσεις τόσο πιο εύκολα τα καταβάλουν, ενώ αποδεικνύονται ευχερέστερες και οι πιέσεις των ελεγκτικών μηχανισμών. Ομως και αυτοί οι υπολογισμοί είναι, μάλλον, εμπειρικοί...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Από τη φοροκαταιγίδα στο «στρατηγικό πλάνο»
Ασφαλιστικό
Γη και ύδωρ στους εργοδότες με τα ταμεία στο κόκκινο
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
«Θηλιά» στην ελληνική οικονομία βάζει η αύξηση του ευρωεπιτοκίου
Τράπεζες
Τράπεζες: Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση δίνοντας υπερεξουσίες στους επιτρόπους
«Διευκολύνσεις» στα μέτρα τους
Διαγράφουν δάνεια, γράφουν... ζημιές
Τράπεζα της Ελλάδος
«Εγγυημένη επιταγή» το αντίδοτο στις ακάλυπτες
Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων
Βουτιά στη... δεξαμενή των 37 δισ. ευρώ
Το δρακόντειο ΠΔ του 1974 για οφειλές προς το Δημόσιο
Ευρω-επιτήρηση
Στο τούνελ της λιτότητας έως το 2038!
ΟΛΠ
Ελληνοκινεζικό πόκερ με θέα το Θριάσιο
Να αποχωρήσει από τον Πειραιά απειλεί η MSC
Διεθνή
Ξέμειναν από ανταλλακτικά οι αυτοκινητοβιομηχανίες
Χρυσάφι από τα ιδιωτικά κελιά
Επιχειρήσεις
Τα κίνητρα της Κομισιόν για εξωστρεφείς «επενδυτές»
Η βιολογική στροφή στην αγορά τροφίμων
Κοκτέιλ μολότοφ για τις εισηγμένες
Μια τρύπα στο νερό
Στον αφρό εταιρείες με διεθνή δράση και αποτελεσματική λειτουργία
Ανεργία
Η ανεργία φέρνει αποκέντρωση
Συνέντευξη: Marc Roche
««Κλέψατε» για να μπείτε στο ευρώ, αλλά δεν είστε οι μόνοι»
Συνέντευξη: Heiner Flassbeck
«Η Ελλάδα παραδόθηκε δίχως αντίσταση»
Τουρισμός
Ερχονται οι ρώσοι... παραθεριστές
Σκληρή μάχη για τα «αποφάγια»
Ισχυρό δέλεαρ οι γενναίες εκπτώσεις
Ασπίς Πρόνοια
Στο δρόμο προς το ακροατήριο οι υποθέσεις Παύλου Ψωμιάδη