Έντυπη Έκδοση

Τράπεζες: Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση δίνοντας υπερεξουσίες στους επιτρόπους

Καθεστώς συνδιοίκησης με τις τράπεζες που έχουν δεχθεί κρατική βοήθεια επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση, παρέχοντας «υπερεξουσίες» στους κρατικούς επιτρόπους που μετέχουν στα διοικητικά τους συμβούλια.

Δύο χρόνια περίπου μετά την τοποθέτηση των επιτρόπων, η οποία, όπως αποδεικνύεται, ήταν μάλλον «σκιώδης», η κυβέρνηση οδηγείται στο άλλο άκρο, εκχωρώντας τους το δικαιώμα της αρνησικυρίας (βέτο) σε ζητήματα στρατηγικής συμμαχίας, όπως οι συγχωνεύσεις. Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε ως ανιπερισπασμός στην απόρριψη από την Alpha της πρότασης συγχώνευσης από την Εθνική.

Ηδη πριν από περίπου δύο εβδομάδες ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλ. Σαχινίδης, μιλώντας στη Βουλή, είχε χαρακτηρίσει «παράνομη» την απόφαση απόρριψης της πρότασης από το δ.σ. της Alpha, επειδή δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως ο κρατικός επίτροπος. Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης έχει «ένα άρωμα επιθετικής εξαγοράς», παρόλο που οι πάντες ομνύουν στις φιλικές συγχωνεύσεις. Παρά ταύτα, την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, όταν κατατέθηκε η σχετική τροπολογία στη Βουλή, προκλήθηκαν συνειρμοί και εύλογα ερωτήματα. «Μήπως η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος, προκειμένου να μην υπάρξει εμπλοκή στην περίπτωση που η διοίκηση της Εθνικής υποβάλλει νέα πρόταση συγχώνευσης;» διερωτήθηκαν αρκετοί.

Προς το παρόν, πάντως, η επίσημη επικοινωνία μεταξύ των δύο διοικήσεων έχει διακοπεί, ενώ η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης μάλλον δυσχεραίνει την επανασύνδεσή τους. Με τις υπερεξουσίες των επιτρόπων, αν δεν πρόκειται για επικοινωνιακό τέχνασμα, η κυβέρνηση στην ουσία υποκαθιστά τις υφιστάμενες διοικήσεις των τραπεζών στη χάραξη στρατηγικής. Στην ουσία πρόκειται για κρατικοποίηση των τραπεζών. Βέβαια, σε υποχρεωτικές συγχωνεύσεις είχε εξαναγκάσει αρκετές επενδυτικές τράπεζες η αμερικανική κυβέρνηση το 2007. Ομως επρόκειτο για τράπεζες που βρίσκονταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Ομως οι ελληνικές τράπεζες, όπως έχει διαβεβαιώσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Παρουσιάζουν αντοχές

Ο ίδιος μιλώντας στη Βουλή, έχει εξάρει τις αντοχές που έχουν δείξει στα αλλεπάλληλα «χτυπήματα» που έχουν δεχθεί από τους οίκους αξιολόγησης, ύστερα από κάθε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και οι διαβεβαιώσεις που έχει δώσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου. Παρά ταύτα υπάρχουν δύο ανοικτά μέτωπα, τα οποία όμως είναι αμφίβολο το κατά πόσο θα μπορούσαν να κλείσουν με τις συγχωνεύσεις.

Το πρώτο μέτωπο αφορά τη ρευστότητα. Η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος έχει ζητήσει από τις τράπεζες μέχρι τα μέσα Απριλίου να της υποβάλουν μεσοπρόθεσμα σχέδια για τη σταδιακή τους απεξάρτηση από το δανεισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος σήμερα έχει υποχωρήσει στα 94 δισ. ευρώ. Τα σχέδια αυτά θα εξεταστούν από κοινού με τους τεχνοκράτες της ΕΚΤ και μέχρι το τέλος Μαΐου θα οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα για κάθε τράπεζα.

Το δεύτερο μέτωπο αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, η οποία προδήλως έχει επηρεαστεί αρνητικά μετά τα αποτελέσματα του 2010. Ωστόσο σαφή εικόνα για τις αντοχές των ελληνικών τραπεζών θα διαμορφωθεί με τα νέα τέστ αντοχής (stress test) τα οποία θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο. Τα στοιχεία της προηγούμενης χρήσης πάντως δείχνουν ότι όλες σχεδόν οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Σχετικά θέματα: Τράπεζες
«Διευκολύνσεις» στα μέτρα τους
Διαγράφουν δάνεια, γράφουν... ζημιές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Από τη φοροκαταιγίδα στο «στρατηγικό πλάνο»
Ασφαλιστικό
Γη και ύδωρ στους εργοδότες με τα ταμεία στο κόκκινο
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
«Θηλιά» στην ελληνική οικονομία βάζει η αύξηση του ευρωεπιτοκίου
Τράπεζες
Τράπεζες: Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση δίνοντας υπερεξουσίες στους επιτρόπους
«Διευκολύνσεις» στα μέτρα τους
Διαγράφουν δάνεια, γράφουν... ζημιές
Τράπεζα της Ελλάδος
«Εγγυημένη επιταγή» το αντίδοτο στις ακάλυπτες
Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων
Βουτιά στη... δεξαμενή των 37 δισ. ευρώ
Το δρακόντειο ΠΔ του 1974 για οφειλές προς το Δημόσιο
Ευρω-επιτήρηση
Στο τούνελ της λιτότητας έως το 2038!
ΟΛΠ
Ελληνοκινεζικό πόκερ με θέα το Θριάσιο
Να αποχωρήσει από τον Πειραιά απειλεί η MSC
Διεθνή
Ξέμειναν από ανταλλακτικά οι αυτοκινητοβιομηχανίες
Χρυσάφι από τα ιδιωτικά κελιά
Επιχειρήσεις
Τα κίνητρα της Κομισιόν για εξωστρεφείς «επενδυτές»
Η βιολογική στροφή στην αγορά τροφίμων
Κοκτέιλ μολότοφ για τις εισηγμένες
Μια τρύπα στο νερό
Στον αφρό εταιρείες με διεθνή δράση και αποτελεσματική λειτουργία
Ανεργία
Η ανεργία φέρνει αποκέντρωση
Συνέντευξη: Marc Roche
««Κλέψατε» για να μπείτε στο ευρώ, αλλά δεν είστε οι μόνοι»
Συνέντευξη: Heiner Flassbeck
«Η Ελλάδα παραδόθηκε δίχως αντίσταση»
Τουρισμός
Ερχονται οι ρώσοι... παραθεριστές
Σκληρή μάχη για τα «αποφάγια»
Ισχυρό δέλεαρ οι γενναίες εκπτώσεις
Ασπίς Πρόνοια
Στο δρόμο προς το ακροατήριο οι υποθέσεις Παύλου Ψωμιάδη