Έντυπη Έκδοση

Στο τούνελ της λιτότητας έως το 2038!

ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥΣ ΤΟ 60% ΤΟΥ ΑΕΠ

ΣΚΛΗΡΟ ζωνάρι έως το 2038, που απαιτεί συνεχή μέτρα λιτότητας, φωτογραφίζει εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις για τη μείωση του χρέους και περικοπή δαπανών, με μόνες εξαιρέσεις αυτές για τόκους, επενδύσεις και στήριξη των ανέργων, τίθεται σε λίγο σε ισχύ σε όλη την Ε.Ε.

Προκύπτει για σειρά κανονισμών, που αποφάσισαν οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής να τεθούν σε ισχύ μόλις ολοκληρωθεί η συζήτηση με το Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την απόφαση ορίζεται ότι :

*Το χρέος που υπερβαίνει το 60% πρέπει να μειώνεται κατά 1/20 κάθε χρόνο. Ειδικά για κράτη σε επιτήρηση, όπως η Ελλάδα, προβλέπεται ότι ωσότου «βγουν» από την επιτήρηση ισχύουν τα μέτρα που έχουν δεσμευθεί να λάβουν. Θα ακολουθήσει μεταβατική περίοδος τριών ετών, κατά την οποία το κράτος θα επιτηρείται από τα κοινοτικά όργανα.

Εν συνεχεία (δηλαδή το 2018, αν όλα πάνε στην Ελλάδα σύμφωνα με το μνημόνιο) πρέπει το χρέος να περιορίζεται κατά 1/20ο κάθε χρόνο. Ο λόγος για μείωση κατά περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως, η οποία προϋποθέτει συνεχή λιτότητα και γιγαντιαίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ή πολύ μεγάλη ανάπτυξη που δύσκολα θα ξαναδεί η ελληνική οικονομία εκτός και αν γίνει κάποιο... θαύμα.

Αν όλα πάνε καλά, και τα καταφέρει, τότε θα «βγει» από τον παραπάνω κλοιό σε 20 χρόνια, το 2038, όταν το χρέος της θα πέσει κάτω από το 60% του ΑΕΠ. Μετά πρέπει απλά να το... διατηρήσει σε αυτά τα επίπεδα, με μέτρα που θα κρίνονται συνεχώς για την επάρκειά τους από την Ε.Ε. Δηλαδή η επιτήρηση θα συνεχίζεται.

*Θεσπίζεται πλαφόν στην ετήσια αύξηση δαπανών. Δεν πρέπει να υπερβαίνει το δυνητικό ΑΕΠ (τις θεωρητικές αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, οι οποίες μπορεί να είναι και αρνητικές). Για όσα κράτη είναι σε επιτήρηση το ποσοστό θα είναι χαμηλότερο. Αν θέλουν να μειώσουν τα έσοδά τους, πρέπει να αυξήσουν άλλες ή να περικόψουν ισόποσα δαπάνες.

Εξαιρούνται μόνο οι δαπάνες για τόκους, πληρωμές του ΕΣΠΑ και παροχές ανεργίας.

*Τα 3ετή προγράμματα θα υποβάλλονται έως τις 30 Απριλίου και θα εξετάζονται το πολύ 3 μήνες μετά. Αν το συμβούλιο των υπουργών κρίνει ότι δεν επαρκούν τα μέτρα θα καλεί το κράτος να λάβει πρόσθετα, ακόμη και αν δεν είναι σε δημοσιονομική επιτήρηση. Θα δίδεται περιθώριο 3- 5 μηνών για την προσαρμογή που θα αποδεικνύεται γραπτά στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αν δεν γίνει, θα σταλεί στο κράτος επιτροπή παρακολούθησης. Θα αποφασιστεί εντός 2 μηνών το ύψος των μέτρων τα οποία θα υποδείξει η Ε.Ε. στο κράτος. Αν δεν τα λάβει, θα ληφθεί απόφαση εντός 4 μηνών για κυρώσεις, μεταξύ των οποίων και ετήσιο πρόστιμο που μπορεί να φτάσει από το 0,2% έως το 0,5% του ΑΕΠ (δηλαδή για φέτος 1,2 δισ. ευρώ) ανάλογα με το ύψος της απόκλισης. Αν και πάλι δεν συμμορφωθεί, μπορεί το πρόστιμο να αυξηθεί.

*Μέτρα επιβάλλονται και αν κριθεί ότι ένα κράτος που έχει χαμηλότερο του 3% του ΑΕΠ έλλειμμα έχει απόκλιση σημαντική (κατά 0,5% του ΑΕΠ σε 1 χρόνο ή κατά 0,25% του ΑΕΠ επί 2 συνεχόμενα έτη).

*Αν ένα κράτος εισάγει έναν ασφαλιστικό πυλώνα με πλήρη χρηματοδότηση, μπορεί να αποκλίνει αν αποδεικνύει ότι αυτό οφείλεται στην πραγματοποιούμενη μεταρρύθμιση.

*Επιτρέπεται προσωρινή απόκλιση σε σοβαρή ύφεση ή σε «ασυνήθιστες καταστάσεις που ξεφεύγουν του ελέγχου του κράτους».Παράλληλα τα κράτη πρέπει να ενσωματώσουν οδηγία με την οποία αλλάζει η νομοθεσία για τη χάραξη του προϋπολογισμού. Περιλαμβάνει σαφείς τρόπους λογιστικής απεικόνισης εσόδων- δαπανών.

Προβλέπει και κανόνες που υποχρεώνουν στη λήψη μέτρων. Θεσπίζονται τιμές-στόχοι για το έλλειμμα και το χρέος. Θα πρέπει 0να υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες και προσωρινές «ρήτρες διαφυγής».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Αποκρατικοποιήσεις
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Από τη φοροκαταιγίδα στο «στρατηγικό πλάνο»
Ασφαλιστικό
Γη και ύδωρ στους εργοδότες με τα ταμεία στο κόκκινο
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
«Θηλιά» στην ελληνική οικονομία βάζει η αύξηση του ευρωεπιτοκίου
Τράπεζες
Τράπεζες: Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση δίνοντας υπερεξουσίες στους επιτρόπους
«Διευκολύνσεις» στα μέτρα τους
Διαγράφουν δάνεια, γράφουν... ζημιές
Τράπεζα της Ελλάδος
«Εγγυημένη επιταγή» το αντίδοτο στις ακάλυπτες
Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων
Βουτιά στη... δεξαμενή των 37 δισ. ευρώ
Το δρακόντειο ΠΔ του 1974 για οφειλές προς το Δημόσιο
Ευρω-επιτήρηση
Στο τούνελ της λιτότητας έως το 2038!
ΟΛΠ
Ελληνοκινεζικό πόκερ με θέα το Θριάσιο
Να αποχωρήσει από τον Πειραιά απειλεί η MSC
Διεθνή
Ξέμειναν από ανταλλακτικά οι αυτοκινητοβιομηχανίες
Χρυσάφι από τα ιδιωτικά κελιά
Επιχειρήσεις
Τα κίνητρα της Κομισιόν για εξωστρεφείς «επενδυτές»
Η βιολογική στροφή στην αγορά τροφίμων
Κοκτέιλ μολότοφ για τις εισηγμένες
Μια τρύπα στο νερό
Στον αφρό εταιρείες με διεθνή δράση και αποτελεσματική λειτουργία
Ανεργία
Η ανεργία φέρνει αποκέντρωση
Συνέντευξη: Marc Roche
««Κλέψατε» για να μπείτε στο ευρώ, αλλά δεν είστε οι μόνοι»
Συνέντευξη: Heiner Flassbeck
«Η Ελλάδα παραδόθηκε δίχως αντίσταση»
Τουρισμός
Ερχονται οι ρώσοι... παραθεριστές
Σκληρή μάχη για τα «αποφάγια»
Ισχυρό δέλεαρ οι γενναίες εκπτώσεις
Ασπίς Πρόνοια
Στο δρόμο προς το ακροατήριο οι υποθέσεις Παύλου Ψωμιάδη