Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία - 03/04/2011
Έντυπη Έκδοση
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 3 Απριλίου 2011
ΛΟΓΩ ΙΑΠΩΝΙΑΣ
Ξέμειναν από ανταλλακτικά οι αυτοκινητοβιομηχανίες
Ξεμένουν από ιαπωνικά ανταλλακτικά οι αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς ο σεισμός, το τσουνάμι και ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής έχει αναστείλει την παραγωγή στις ιαπωνικές βιομηχανίες.
Η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota ανακοίνωσε ότι ελπίζει να ξαναρχίσει την παραγωγή το νωρίτερο στις 11 Απριλίου, ένα μήνα μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η Nissan ελπίζει τα εργοστάσιά της που βρίσκονται στο Βορρά να επαναλειτουργούν πλήρως στις αρχές Ιουνίου, ενώ η Honda θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες πότε θα ξαναρχίσει να λειτουργεί κανονικά.
Τα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο σεισμός της 11ης Μαρτίου δεν περιορίζονται μόνο στις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, η PSA Peugeot, Citroen, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή της σε επτά εργοστάσια στη Γαλλία και την Ισπανία καθώς ένας από τους αισθητήρες που χρησιμοποιεί για τις μηχανές ντίζελ, παράγεται από την ιαπωνική Hitachi, της οποίας ένα από τα εργοστάσια καταστράφηκε από τον πρόσφατο σεισμό.
Η γερμανική Opel ανέστειλε επίσης τη μεταφορά υλικών στα εργοστάσιά της στην Ισπανία και τη Γερμανία, λόγω της έλλειψης ενός ηλεκτρονικού υλικού που κατασκευάζεται στην Ιαπωνία. Η Ford σταματά την παραγωγή στο εργοστάσιό της στο Βέλγιο για πέντε ημέρες από αύριο, προκειμένου να εξοικονομήσει ανταλλακτικά. Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες VW, BMW και Daimler (Mercedes) αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα στην προμήθεια υλικού. Σε μείωση της παραγωγής της έχει προχωρήσει ακόμη και η κατασκευάστρια πολυτελών αυτοκινήτων Jaguar.
Στη Βόρειο Αμερική, Ford και η Chrysler έχουν περιορίσει τις παραγγελίες για ορισμένα μοντέλα σε αποχρώσεις του μαύρου και του κόκκινου, λόγω των προβλημάτων εισαγωγής ορισμένων μεταλλικών μερών, που κατασκευάζονται από τη γερμανική Merck στην Ιαπωνία. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η παραγωγή στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία ενδεχομένως να μειωθεί κατά 30%, αν τα εργοστάσια που έχουν πληγεί από το σεισμό δεν επανέλθουν στην παραγωγή μέσα σε έξι εβδομάδες.
Δεν είναι ωστόσο μόνο οι αυτοκινητοβιομηχανίες που αρχίζουν να έχουν ήδη ελλείψεις λόγω Ιαπωνίας, η οποία παράγει το 60% των κυψελών σιλικόνης (χρησιμοποιούνται στην κατασκευή κομπιούτερ) και το 20% των μικροεπεξεργαστών διεθνώς.
Επιπλέον, τα εμπορικά πλοία, φοβούμενα τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας για τα πληρώματά τους, έχουν περιορίσει ή απαγορεύσει να ξεφορτώνουν στην περιοχή του Τόκιο, το μερίδιο του οποίου ανέρχεται στο 40% των ξένων φορτίων.