Έντυπη Έκδοση

Στα πάνω & στα κάτω τους

ΑΓΟΡΕΣ. Σε τροχιά επαναπροσέγγισης των υψηλών διετίας τα περισσότερα χρηματιστήρια ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών, σε κλίση προς τα χαμηλά έτους το Χρηματιστήριο Αθηνών. Πάνω από τις 7.100 μονάδες και πάλι ο DAX στη Φραγκφούρτη, χαμηλότερα της στήριξης των 1.550 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, για τον οποίο η ελάχιστη τιμή έχει σημειωθεί στις 1.351,6 και για τον Ftse20 στις 623,9 μονάδες. Για τη μετοχή της Εθνικής ελάχιστη τιμή διαμορφώθηκε στα 5,62 ευρώ (στις 11/1/2011), για την Alpha Bank στα 3,26 ευρώ (11/1), για την Eurobank στα 3,25 ευρώ στις 10 Ιανουαρίου.

ΕΘΝΙΚΗ. Χαμηλότερα των 6 δισ. ευρώ υποχώρησε στη συνεδρίαση της Παρασκευής η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας, καθώς η τιμή της μετοχής διόρθωσε προς τα 6,14 ευρώ. Οι πωλήσεις εντάθηκαν μετά την υποβάθμιση των Εθνικής, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς από την Standard & Poors.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ. Στη διανομή μερίσματος (0,45 ευρώ ανά μετοχή) θα προχωρήσει η διοίκηση της εταιρείας μετά την καταγραφή κερδών 180 εκατ. ευρώ για το 2010. Με βάση τη συμμετοχή τους ο όμιλος ΡΟ&ΙΗ και το ελληνικό Δημόσιο θα βάλουν στα ταμεία τους περί τα 5,7 και 4,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Οι Παν. Βουρλούμης και Παν. Αθανασόπουλος (πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ) ορίστηκαν νέα μέλη στο δ.σ. της «Καθημερινής». Ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ συμμετέχει στο Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), όπου γενικός γραμματέας είναι ο Αλέξης Παπαχελάς, εκτελεστικό μέλος της εισηγμένης. Οι δύο τελευταίοι έχουν παραστεί ως παρατηρητές σε συνόδους της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ, ενώ ο Παν. Βουρλούμης έχει υπάρξει και μέλος της Trilateral Commission.

ΕΤΕ-ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ. Αποχωρεί στις 15 Απριλίου από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας ο επικεφαλής (κατείχε τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Asset Management AEDAK) Αχιλλέας Κοντογούρης. Ο ίδιος ήταν επί σειρά ετών το «Κ» της Ρ&Κ Χρηματιστηριακής, την οποία ίδρυσε με τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου και εντάχθηκε στο υψηλόβαθμο στελεχιακό δυναμικό της ΕΤΕ κατόπιν της εξαγοράς της χρηματιστηριακής από τον όμιλο ΕΤΕ.

Πριν από περίπου τρεις μήνες ο Λ. Παπακωνσταντίνου είχε αποχωρήσει από την Εθνική Χρηματιστηριακή. Ερωτηθείς για το αν πρόκειται να συνεργασθεί και πάλι με τον παλιό συνεταίρο του, σημείωσε πως οριστικές ανακοινώσεις για το νέο σχήμα θα γίνουν μετά τα μέσα Απριλίου.

ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ. Σύμφωνα με την Εμπορική χρηματιστηριακή, «η τεχνική εικόνα χειροτέρεψε αισθητά την εβδομάδα που πέρασε και ανεξάρτητα ενδεχόμενης βραχυχρόνιας ανοδικής αντίδρασης από την περιοχή των 1.520 μονάδων, αυξήθηκαν σημαντικά οι πιθανότητες περαιτέρω υποχώρησης το επόμενο 15ήμερο προς τις 1.480 ή ακόμη και τις 1.450 μονάδες» σύμφωνα με την τεχνική της ανάλυση για τον Γενικό Δείκτη.

ΕΥΔΑΠ. Στα 575 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας. Στην αγορά προεξοφλούν πως αργά ή γρήγορα το Δημόσιο θα υποχρεωθεί να μειώσει την θέση του (ελέγχει το 61,03% και η Αγροτική το 10,04%). Η αρμόδια υπουργός Περιβάλλοντος τάχθηκε- την προηγούμενη εβδομάδα- υπέρ της άποψης πως το Δημόσιο πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο στα δίκτυα της ΕΥΔΑΠ (και της ΔΕΗ), δίνοντας τροφή για νέες φήμες. Για τη μετοχή ελάχιστη τιμή σημειώθηκε στα 4,11 ευρώ (1/12), ενώ υπολείπεται 12,2% από τα 6,56 ευρώ τα υψηλά 52 εβδομάδων.

ΝΑΥΤΙΛΙΑ-ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ. Η πληροφορία που κυκλοφορεί τελευταία στον κόσμο του χρήματος είναι ότι κάποιοι επιχειρηματίες έχουν συστήσει στην Ελλάδα ναυτιλιακές εταιρείες, υπό τις ευεργετικές διατάξεις δύο νόμων της χούντας που τις απαλλάσσει από φόρους. Ομως οι επιχειρήσεις αυτές ενσωματώνουν κι άλλες δραστηριότητες, που δεν προβλέπονται από την τότε νομοθεσία, με αποτέλεσμα να φοροδιαφεύγουν.

Είναι ένα θέμα από αυτά που πρώτα θα έπρεπε να ασχοληθεί το υπουργείο Οικονομικών, αντί να επιβάλει έμμεσους φόρους και να την πληρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι.

ΕΧΑΕ. Μονοπωλιακά κέρδη ακόμα και τη χρονιά κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας. Η εταιρεία Ελληνικά Χρηματιστήρια, που εκμεταλλεύεται το χρηματιστήριο της Αθήνας, μέσα σε μία χρονιά κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, παρουσίασε πτώση στα οικονομικά μεγέθη (-21% τα έσοδα και 28% τα κέρδη), αλλά διατήρησε υψηλά ποσοστά κερδοφορίας. Το καθαρό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε σε 35% μετά από φόρους και έκτακτες εισφορές.

Αυτό το φαινόμενο δεν υπάρχει σε κανέναν κλάδο επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό. Το γεγονός, να παρουσιάζει υψηλά κέρδη και σε πολύ δύσκολες χρονιές οφείλεται στο ότι αποτελεί μονοπώλιο στην ελληνική αγορά, το οποίο μάλιστα χρεώνει με υψηλές τιμές τους πελάτες της. Η ΕΧΑΕ ευνοήθηκε από τις αυξήσεις κεφαλαίου των εταιρειών, και από τη βελτίωση της συναλλακτικής δραστηριότητας ως αποτέλεσμα της επιστροφής κάποιων ξένων επενδυτών λόγω της ανάκαμψης της διεθνών αγορών και της οικονομίας.

ΟΠΑΠ-ΔΙΟΙΚΗΣΗ-ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. Η πολυ-αναμενόμενη παραίτηση του προέδρου του ΟΠΑΠ Χάρη Σταματόπουλου ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Ο ίδιος οδεύει προς την Τράπεζα της Ελλάδος. Τη θέση του στον ΟΠΑΠ ανέλαβε ο Γιάννης Σπανουδάκης, ο οποίος διατήρησε και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Στο διοικητικό συμβούλιο εισήλθε ο Γιώργος Γανωτής, ως εκτελεστικό μέλος, ο οποίος είναι επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας. Η μετοχή του Οργανισμού στη συνεδρίαση της Παρασκευής αντέδρασε έως και 3,4% υψηλότερα, στα 15,70 ευρώ. Ετσι και η κεφαλαιοποίησή του ενισχύθηκε, προσεγγίζοντας τα 5 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων, κοινοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το αίτημα του κατεπείγοντος για να πάρει έγκριση ως προς τους κανόνες του ανταγωνισμού.

Ομως φαίνεται να συνάντησε εμπόδια, γιατί το υπουργείο προσπάθησε να το περάσει ως νομοσχέδιο συμμόρφωσης σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που καταδίκασε την Ελλάδα για την απαγόρευση των ψυχαγωγικών παιχνιδιών επί κυβέρνησης Σημίτη. Ομως το νομοσχέδιο προσπαθεί να ρυθμίσει το σύνολο της αγοράς και ενδεχομένως εμπεριέχει αρκετά θέματα που πρέπει να ερευνήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στα αθλητικά, διαφορετικοί φορολογικοί συντελεστές ανά κατηγορία κ.λπ.). Ετσι, το εάν θα καθυστερήσει, θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Στη στήλη
Στα πάνω & στα κάτω τους
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Από τη φοροκαταιγίδα στο «στρατηγικό πλάνο»
Ασφαλιστικό
Γη και ύδωρ στους εργοδότες με τα ταμεία στο κόκκινο
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
«Θηλιά» στην ελληνική οικονομία βάζει η αύξηση του ευρωεπιτοκίου
Τράπεζες
Τράπεζες: Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση δίνοντας υπερεξουσίες στους επιτρόπους
«Διευκολύνσεις» στα μέτρα τους
Διαγράφουν δάνεια, γράφουν... ζημιές
Τράπεζα της Ελλάδος
«Εγγυημένη επιταγή» το αντίδοτο στις ακάλυπτες
Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων
Βουτιά στη... δεξαμενή των 37 δισ. ευρώ
Το δρακόντειο ΠΔ του 1974 για οφειλές προς το Δημόσιο
Ευρω-επιτήρηση
Στο τούνελ της λιτότητας έως το 2038!
ΟΛΠ
Ελληνοκινεζικό πόκερ με θέα το Θριάσιο
Να αποχωρήσει από τον Πειραιά απειλεί η MSC
Διεθνή
Ξέμειναν από ανταλλακτικά οι αυτοκινητοβιομηχανίες
Χρυσάφι από τα ιδιωτικά κελιά
Επιχειρήσεις
Τα κίνητρα της Κομισιόν για εξωστρεφείς «επενδυτές»
Η βιολογική στροφή στην αγορά τροφίμων
Κοκτέιλ μολότοφ για τις εισηγμένες
Μια τρύπα στο νερό
Στον αφρό εταιρείες με διεθνή δράση και αποτελεσματική λειτουργία
Ανεργία
Η ανεργία φέρνει αποκέντρωση
Συνέντευξη: Marc Roche
««Κλέψατε» για να μπείτε στο ευρώ, αλλά δεν είστε οι μόνοι»
Συνέντευξη: Heiner Flassbeck
«Η Ελλάδα παραδόθηκε δίχως αντίσταση»
Τουρισμός
Ερχονται οι ρώσοι... παραθεριστές
Σκληρή μάχη για τα «αποφάγια»
Ισχυρό δέλεαρ οι γενναίες εκπτώσεις
Ασπίς Πρόνοια
Στο δρόμο προς το ακροατήριο οι υποθέσεις Παύλου Ψωμιάδη