Έντυπη Έκδοση

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Νομική κατοχύρωση για τους επενδυτές

Ενα νομικό εργαλείο από τα παλιά επιστρατεύει η κυβέρνηση, προκειμένου να επιταχύνει τις στρατηγικές επενδύσεις σε μεγάλες δημόσιες εκτάσεις.

Πρόκειται για το εμπράγματο δικαίωμα της επιφάνειας, το οποίο είχε καταργηθεί με τον Αστικό Κώδικα του 1946 αλλά, όπως όλα δείχνουν, επανέρχεται στη ζωή. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο μέτρο εξυπηρετεί καλύτερα τις διαδικασίες αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που προωθούνται, χωρίς εκποίηση της κρατικής ιδιοκτησίας επί των οικοπέδων.

Το υπουργείο Επικρατείας επεξεργάζεται νομικοτεχνικά τη ρύθμιση, η οποία θα προστεθεί στον Αστικό Κώδικα και θα δίνει στον «επιφανειούχο» το δικαίωμα να αξιοποιεί μια δημόσια έκταση για ορισμένο χρονικό διάστημα. Οπως φαίνεται, η επικρατούσα εκδοχή είναι ότι ο ιδιοκτήτης της έκτασης, στην προκειμένη περίπτωση το Δημόσιο, θα παραχωρεί μέσω σύμβασης και έναντι συγκεκριμένου τιμήματος στον επενδυτή το λεγόμενο δικαίωμα επιφανείας επί της εκτάσεως. Η παραχώρηση αυτή θα γίνεται με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και θα έχει ορισμένη χρονική διάρκεια (αρκετών ετών).

Ο «επιφανειούχος», δηλαδή ο επενδυτής, θα μπορεί, με βάση τη σύμβαση αυτή, να κατασκευάζει κτίρια και άλλα μικρά ή μεγάλα έργα πάνω στην επιφάνεια της παραχωρηθείσης έκτασης και να τα αξιοποιεί, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης. Μετά τη λήξη της συμφωνίας, ο επιφανειούχος θα αποσύρεται και τα κτίρια που έχουν ανεγερθεί θα περνούν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, καθώς θα ενεργοποιείται η πάγια αρχή του Αστικού Κώδικα, σύμφωνα με την οποία τα υπερκείμενα (δηλαδή οι οικοδομές) ανήκουν στον ιδιοκτήτη των υποκειμένων (της γης).

Η ρύθμιση αυτή θεωρήθηκε από τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Επικρατείας ως η πλέον ενδεδειγμένη για την άμεση επενδυτική αξιοποίηση των μεγάλων δημόσιων εκτάσεων χωρίς προστριβές, αμφισβητήσεις και άλλους είδους γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Η μακροχρόνια μίσθωση, που είναι η εναλλακτική επιλογή, δημιουργεί πολλά προβλήματα ασφαλείας δικαίου στους επενδυτές μεγάλων ποσών και υπόκειται, μάλιστα, σε πολλές νομικές αβαρίες (π.χ. καταγγελία μίσθωσης, συμβατικές αγωγές κ.ά.).

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα είναι σχεδόν έτοιμα για τη νομοθετική προώθηση της νέας ρύθμισης, παρά τις ενστάσεις που ενδεχομένως διατυπώνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο είναι επιφυλακτικό σε αποσπασματικές παρεμβάσεις στον Αστικό Κώδικα. Οπως και να έχει η νέα ρύθμιση, που φαίνεται να ευνοούν και οι διεθνείς αγορές, δεν θα αφορά το σύνολο των οικοπέδων αλλά πιθανότατα θα περιορίζεται σε μεγάλα δημόσια φιλέτα που θα υπάγονται σε καθεστώς αξιοποίησης.

Το δίκαιο της επιφάνειας ισχύει άλλωστε σε όλες τις μεγαλές ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία), οι οποίες το αξιοποιούν για την εκμετάλλευση είτε δημόσιων, είτε ακόμη και ιδιωτικών εκτάσεων. Συγκεκριμένα, στη Γερμανία, με τη μέθοδο αυτή, έχουν κατασκευαστεί τα περισσότερα μεγάλα λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας.

Η αλήθεια είναι ότι το εμπράγματο δικαίωμα της επιφάνειας ίσχυε στην Ελλάδα ώς το 1946 και αφορούσε κυρίως εμφυτεύσεις, δηλαδή καλλιέργειες αγροτικής γης από γεωργούς, οι οποίοι δεν ήταν και ιδιοκτήτες της καλλιεργούμενης έκτασης. Η ρύθμιση αυτή είχε επιβιώσει μετά την οριστική κατάργηση των μεγάλων τσιφλικιών, όπου αγρότες δουλοπάροικοι καλλιεργούσαν κομμάτια γης χωρίς να έχουν κυριότητα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
«Ουκ αν λάβοις» από υπουργούς
Ατυπη στάση πληρωμών από το Δημόσιο
Σταυρόλεξο ο ανασχηματισμός
Λύθηκαν οι γλώσσες για το μνημόνιο
Νόμοι που δεν εφαρμόζονται
Αποκρατικοποιήσεις
Αποκρατικοποιήσεις κατ' ανάθεση
Ισπανική λύση στο Ελληνικό
Στην πρίζα για τη ΔΕΗ η κυβέρνηση
Αξιοποίηση ακινήτων
Νομική κατοχύρωση για τους επενδυτές
Ελληνική Στατιστική Αρχή
Τρελαίνουν και πάλι τα Greek statistics
Γερμανία
Γερμανική έκπληξη με ελληνικό ενδιαφέρον
Πορτογαλία
Οι αγορές θα ψηφίσουν στην Πορτογαλία
ΣΔΟΕ
Σκάνδαλα σε φάση ανάδυσης
Ραντάρ αντί για υποβρύχια
Αποδοκιμασίες πολιτικών
«Κατανοητή πράξη, αλλά αδιέξοδη»
Κράξιμο παντού
«Η άλλη όψη της έλλειψης ελπίδας»
Βουλή
Ανοιγμα λογαριασμών περιμένει η Βουλή
Νέα Δημοκρατία
Προσωρινή ανακωχή Σαμαρά και τομεαρχών
ΣΥΡΙΖΑ
Ενα βήμα μπρος από τον ΣΥΡΙΖΑ
Συνέντευξη: Αλέκα Παπαρήγα
«Προκρούστης διαρκείας το σύμφωνο για το ευρώ»
Εκπαίδευση
Νέο λύκειο με την προχειρότητα του παλιού
Απογοητευτικές οι «εργασίες»
Γυμνάσια κάτω από τη βάση
Εναν χρόνο παράταση στον γολγοθά της παραπαιδείας
Δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο
Συνέντευξη: Ηλίας Μόσιαλος
«Κράτος ρυθμιστής και όχι παραγωγός»
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ψαρεύουν στ' ανοιχτά της Λιβύης
ΠΓΔΜ
Παιχνίδι με τη Χάγη
Χωροχρονικά
Ο Μετέωρος Ανθρωπος
Ανθρώπων έργα & ημέρες
«Είμαστε απλήρωτοι και αποψιλωμένοι»
WikiLeaks
Αποκαλύψεις από τα ψιλά γράμματα των WikiLeaks