Έντυπη Έκδοση

ΧΟΝΤΡΕΣ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Τρελαίνουν και πάλι τα Greek statistics

Πώς γίνεται στις αρχές Μαρτίου οι λογαριασμοί των Ασφαλιστικών Ταμείων να εμφανίζουν πλεόνασμα 850 εκατ. ευρώ και πριν βγει ο μήνας η Ελληνική Στατιστική Αρχή να παρουσιάζει στη Eurostat έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ; Τα στατιστικά δεν ήταν ποτέ το φόρτε της Ελλάδας. Η ΕΣΥΕ καταργήθηκε, ιδρύθηκε νέα ανεξάρτητη Αρχή, αλλά το πρόβλημα των Greek statistics δεν λέει να λυθεί.

Περίπου ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δεν φαίνεται να έχει βρει άκρη με τα νούμερα για το έλλειμμα. Περίπου ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δεν φαίνεται να έχει βρει άκρη με τα νούμερα για το έλλειμμα. Πέρυσι, ο υπολογισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 άρχισε τον Μάρτιο και ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο, ύστερα από έξι αναθεωρήσεις προς τα πάνω, για να κλείσει στο 15,4%. Φέτος, πρώτη φορά δεν αποκλείεται να καταφέρουμε το αντίθετο, δηλαδή αναθεωρήσεις προς τα κάτω. Τα πρώτα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτύπωσαν το έλλειμμα του 2010 πάνω από το 10%, μεγαλύτερο κατά τουλάχιστον μισή ποσοστιαία μονάδα από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης (για έλλειμμα 9,6%) έναντι του μηχανισμού στήριξης. Η υπέρβαση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στα ταμεία και στα νοσοκομεία.

Ωστόσο οι εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ αμφισβητούνται από τις οικονομικές διευθύνσεις των συναρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Υγείας, οι οποίες έχουν εντολή για επανέλεγχο όλων των στοιχείων που έστειλαν οι φορείς στην Αρχή και αντιπαραβολή με τους δικούς τους λογαριασμούς. Οι λογαριασμοί των Ασφαλιστικών Ταμείων που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας, 47 τον αριθμό, εμφάνιζαν στο κλείσιμο του 2010 πλεόνασμα της τάξεως των 850 εκατ. ευρώ. Και στα δελτία της Τραπέζης της Ελλάδος που καταγράφει τα ταμειακά ελλείμματα, τα ταμεία εμφανίζονται πλεονασματικά κατά 900 εκατ. ευρώ. Στις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, αντιθέτως, τα ταμεία εμφανίζουν ελλείμματα άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών λοξοκοιτούν τις διοικήσεις των ταμείων, όμως από τη Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων διαβεβαιώνουν πως δεν υπήρξε προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων. Πώς εξηγείται τότε αυτή η απόκλιση, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πρόσθετα μέτρα; Από την αντιπαραβολή των στοιχείων φαίνεται πως έγιναν πολλά λάθη στη συμπλήρωση της νέας φόρμας που χρησιμοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ.

Πρώτη φορά οι οικονομικές διευθύνσεις όλων των ταμείων υπέβαλαν κατάσταση ESA95 (Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών). Τα μεγαλύτερα ταμεία, όπως διαπιστώθηκε από τον επανέλεγχο που έγινε συμπλήρωσαν τη φόρμα σωστά. Ωστόσο δεν έγινε το ίδιο με τα μικρότερα και τώρα μέσα σε μία εβδομάδα πρέπει να κάνουν νέο λογαριασμό των προσωρινών τους στοιχείων, καθώς οι ισολογισμοί τους δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Ανάλογο είναι το πρόβλημα και με τα νοσοκομεία. Οι λογαριασμοί των οικονομικών διευθύνσεων του υπουργείου Υγείας έδιναν ταμειακό πλεόνασμα 190 εκατ. ευρώ στο κλείσιμο του 2010, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ υπολόγισε από τα προσωρινά στοιχεία έλλειμμα κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Ακόμη και αν κάποια νοσοκομεία έχουν κάνει μετάθεση ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάλι η διαφορά είναι αγεφύρωτη.

Τα χρονικά περιθώρια για τον επανέλεγχο των λογαριασμών είναι ασφυκτικά. Η Eurostat θα ανακοινώσει τα τελικά στοιχεία στις 26 Απριλίου, αμέσως μετά το Πάσχα. Ηδη έχουν ανακοινωθεί τα προσωρινά στοιχεία των περισσότερων χωρών της Ε.Ε., όχι όμως της Ελλάδας αν και αναμένονταν από την περασμένη Πέμπτη. Και δεν είναι μόνον αυτό το πρόβλημα. Εάν δεν τεκμηριωθούν πλήρως τα στοιχεία, η ΕΛΣΤΑΤ θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση που ήταν η ΕΣΥΕ. Από την άλλη και η παραμικρή υπέρβαση του ελλείμματος πλέον οδηγεί σε νέα μέτρα και, φυσικά, κανείς δεν θέλει να χρεωθεί μια τέτοια αστοχία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
«Ουκ αν λάβοις» από υπουργούς
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
«Ουκ αν λάβοις» από υπουργούς
Ατυπη στάση πληρωμών από το Δημόσιο
Σταυρόλεξο ο ανασχηματισμός
Λύθηκαν οι γλώσσες για το μνημόνιο
Νόμοι που δεν εφαρμόζονται
Αποκρατικοποιήσεις
Αποκρατικοποιήσεις κατ' ανάθεση
Ισπανική λύση στο Ελληνικό
Στην πρίζα για τη ΔΕΗ η κυβέρνηση
Αξιοποίηση ακινήτων
Νομική κατοχύρωση για τους επενδυτές
Ελληνική Στατιστική Αρχή
Τρελαίνουν και πάλι τα Greek statistics
Γερμανία
Γερμανική έκπληξη με ελληνικό ενδιαφέρον
Πορτογαλία
Οι αγορές θα ψηφίσουν στην Πορτογαλία
ΣΔΟΕ
Σκάνδαλα σε φάση ανάδυσης
Ραντάρ αντί για υποβρύχια
Αποδοκιμασίες πολιτικών
«Κατανοητή πράξη, αλλά αδιέξοδη»
Κράξιμο παντού
«Η άλλη όψη της έλλειψης ελπίδας»
Βουλή
Ανοιγμα λογαριασμών περιμένει η Βουλή
Νέα Δημοκρατία
Προσωρινή ανακωχή Σαμαρά και τομεαρχών
ΣΥΡΙΖΑ
Ενα βήμα μπρος από τον ΣΥΡΙΖΑ
Συνέντευξη: Αλέκα Παπαρήγα
«Προκρούστης διαρκείας το σύμφωνο για το ευρώ»
Εκπαίδευση
Νέο λύκειο με την προχειρότητα του παλιού
Απογοητευτικές οι «εργασίες»
Γυμνάσια κάτω από τη βάση
Εναν χρόνο παράταση στον γολγοθά της παραπαιδείας
Δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο
Συνέντευξη: Ηλίας Μόσιαλος
«Κράτος ρυθμιστής και όχι παραγωγός»
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ψαρεύουν στ' ανοιχτά της Λιβύης
ΠΓΔΜ
Παιχνίδι με τη Χάγη
Χωροχρονικά
Ο Μετέωρος Ανθρωπος
Ανθρώπων έργα & ημέρες
«Είμαστε απλήρωτοι και αποψιλωμένοι»
WikiLeaks
Αποκαλύψεις από τα ψιλά γράμματα των WikiLeaks