Έντυπη Έκδοση

ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Γερμανική έκπληξη με ελληνικό ενδιαφέρον

Μια από τις πιο πικρές στιγμές στην πολιτική της καριέρα έζησε την περασμένη Κυριακή η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Αλλωστε το ομολόγησε και η ίδια: «Η ήττα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, το κάστρο των Χριστιανοδημοκρατών, ήταν οδυνηρή και δύσκολα θα ξεχαστεί». Ηδη, μέσα στο 2011 το κόμμα της Αγκελα Μέρκελ και η ίδια προσωπικά καταμετρούν τρεις ήττες σε αντίστοιχες εκλογικές αναμετρήσεις σε ομόσπονδα κρατίδια. Αυτή όμως της Βάδης-Βυρτεμβέργης ξεχωρίζει, γιατί όχι μόνον υπήρξε ιστορικής σημασίας για τη συντηρητική παράταξη αλλά και γιατί ανέδειξε με τον πιο θεαματικό τρόπο μια τάση που παρατηρείται στη Γερμανία τους τελευταίους μήνες: την άνευ προηγουμένου άνοδο του Κόμματος των Πρασίνων, το οποίο και βρίσκεται κοντά στο να υποσκελίσει ακόμη και τους Σοσιαλδημοκράτες.

Το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία αλλάζει ριζικά, καθώς η χώρα έχει τώρα τρία -αντί για δύο- μεγάλα λαϊκά κόμματα, φαινόμενο δίχως προηγούμενο στα μεταπολεμικά χρόνια.

Η νίκη των Πρασίνων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και η ανάδειξη εκεί πρώτη φορά δικού τους πρωθυπουργού σίγουρα επηρεάστηκε από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα. Ομως οι τάσεις ανόδου των Πρασίνων υπάρχουν εδώ και καιρό, πολύ πριν από τον σεισμό στην Ιαπωνία, παρά το γεγονός ότι πολλοί θεωρούσαν την αυξητική αυτή τάση «δημοσκοπική φούσκα».

Αποδεικνύεται όμως ότι η άνοδος του κόμματος των Πρασίνων έχει διάρκεια, ενώ η καθοδική πορεία της κ. Μέρκελ έχει και αυτή ξεκινήσει. Στις δημοσκοπήσεις, η δημοτικότητα της καγκελαρίου υποχωρεί συνεχώς - μείον 5% μέσα σε μόνο μία εβδομάδα. Ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων δεν τραβάει με τίποτε. Και το βαρίδι στον συνασπισμό αυτό είναι οι Φιλελεύθεροι, που βλέπουν τα ποσοστά τους να συρρικνώνονται συνεχώς.

Θα επηρεάσει η ρευστή αυτή κατάσταση τη συμπεριφορά της Γερμανίας σε ευρωπαϊκά θέματα και ιδιαίτερα απέναντι στην Ελλάδα;

Το σίγουρο είναι ότι για τους επόμενους μήνες οι αποφάσεις που έχουν παρθεί στις Βρυξέλλες και αφορούν την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους και την πτώση των επιτοκίων, δεν πρόκειται να αλλάξουν. Πιθανόν είναι ότι η Αγκελα Μέρκελ θα ζητήσει ακόμη πιο επίμονα από την Ελλάδα να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις των μεγάλων ΔΕΚΟ. Ωστόσο μετά τον ιαπωνικό σεισμό το θέμα χρέους της ευρωζώνης έχει περάσει σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα για τους γερμανούς πολίτες. Αυτό που τώρα τους καίει είναι η πολιτική απέναντι στο θέμα των πυρηνικών εργοστασίων που υπάρχουν στη χώρα. Η Ελλάδα για τη γερμανική κοινή γνώμη σιγά σιγά ξεχνιέται.

Αυτοί που φοβούνται πιο πολύ το θέμα των πυρηνικών εργοστασίων είναι οι Φιλελεύθεροι, που πίεσαν και πέτυχαν να δοθεί παράταση στη λειτουργία τους. Είναι μάλιστα το ίδιο κόμμα που τήρησε την πιο σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα.

Οι Φιλελεύθεροι ενδέχεται, προκειμένου να ανακάμψουν στις δημοσκοπήσεις, να σκληρύνουν ακόμη περισσότερο τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα, πιέζοντας την καγκελάριο σε πιο άκαμπτες θέσεις. Παράλληλα, βουλευτές τους, σε μια απόπειρα να επιδείξουν φιλική στάση προς τους φορολογούμενους, μπορεί να προσπαθήσουν να εμποδίσουν στο Κοινοβούλιο -τουλάχιστον φραστικά- την έγκριση του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας.

Από την άλλη, πολύ θετικό για τις ελληνικές θέσεις και συμφέροντα πρέπει να θεωρείται η άνοδος των Πρασίνων. Από την έναρξη της ελληνικής κρίσης το κόμμα αυτό κράτησε ξεκάθαρη -υπέρ της χώρας μας- θέση, ζητώντας από τη γερμανική κυβέρνηση να φανεί αλληλέγγυα απέναντι στην Ελλάδα, καθώς όπως λένε «Η Γερμανία έχει ωφεληθεί πιο πολύ από όλους από την καθιέρωση του ευρώ». Στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ο Γιούργκεν Τριτίν, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, υπερασπίστηκε τη χώρα απέναντι στις ανθελληνικές επιθέσεις της εφημερίδας «Μπιλντ» και κατηγόρησε την καγκελάριο ότι στηρίζεται στον ανθελληνισμό που παράγει η λαϊκίστικη αυτή εφημερίδα. Επίσης, να σημειωθεί ότι από την αρχή οι Πράσινοι έχουν ταχθεί ανοιχτά και χωρίς όρους υπέρ της έκδοσης ευρω-ομολόγων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Κυβέρνηση
Ευρωζώνη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
«Ουκ αν λάβοις» από υπουργούς
Ατυπη στάση πληρωμών από το Δημόσιο
Σταυρόλεξο ο ανασχηματισμός
Λύθηκαν οι γλώσσες για το μνημόνιο
Νόμοι που δεν εφαρμόζονται
Αποκρατικοποιήσεις
Αποκρατικοποιήσεις κατ' ανάθεση
Ισπανική λύση στο Ελληνικό
Στην πρίζα για τη ΔΕΗ η κυβέρνηση
Αξιοποίηση ακινήτων
Νομική κατοχύρωση για τους επενδυτές
Ελληνική Στατιστική Αρχή
Τρελαίνουν και πάλι τα Greek statistics
Γερμανία
Γερμανική έκπληξη με ελληνικό ενδιαφέρον
Πορτογαλία
Οι αγορές θα ψηφίσουν στην Πορτογαλία
ΣΔΟΕ
Σκάνδαλα σε φάση ανάδυσης
Ραντάρ αντί για υποβρύχια
Αποδοκιμασίες πολιτικών
«Κατανοητή πράξη, αλλά αδιέξοδη»
Κράξιμο παντού
«Η άλλη όψη της έλλειψης ελπίδας»
Βουλή
Ανοιγμα λογαριασμών περιμένει η Βουλή
Νέα Δημοκρατία
Προσωρινή ανακωχή Σαμαρά και τομεαρχών
ΣΥΡΙΖΑ
Ενα βήμα μπρος από τον ΣΥΡΙΖΑ
Συνέντευξη: Αλέκα Παπαρήγα
«Προκρούστης διαρκείας το σύμφωνο για το ευρώ»
Εκπαίδευση
Νέο λύκειο με την προχειρότητα του παλιού
Απογοητευτικές οι «εργασίες»
Γυμνάσια κάτω από τη βάση
Εναν χρόνο παράταση στον γολγοθά της παραπαιδείας
Δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο
Συνέντευξη: Ηλίας Μόσιαλος
«Κράτος ρυθμιστής και όχι παραγωγός»
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ψαρεύουν στ' ανοιχτά της Λιβύης
ΠΓΔΜ
Παιχνίδι με τη Χάγη
Χωροχρονικά
Ο Μετέωρος Ανθρωπος
Ανθρώπων έργα & ημέρες
«Είμαστε απλήρωτοι και αποψιλωμένοι»
WikiLeaks
Αποκαλύψεις από τα ψιλά γράμματα των WikiLeaks