Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΛΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ

Σταυρόλεξο ο ανασχηματισμός

Οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας υπεραμύνονται των δεσμεύσεών τους απέναντι σε ΔΝΤ-Ε.Ε.-ΕΚΤ.

«Πολύ λάδι κι από τηγανίτα τίποτα». Μ' αυτή τη φράση παλιός κοινοβουλευτικός σχολίαζε σκωπτικά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα.

Το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου ή το τρίτο του Μαΐου είναι οι πιθανοί χρόνοι για τον ανασχηματισμό. Το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου ή το τρίτο του Μαΐου είναι οι πιθανοί χρόνοι για τον ανασχηματισμό. Ο πρωθυπουργός έχει σπαταλήσει χιλιάδες εργατοώρες σε συναντήσεις, συσκέψεις και υπουργικά συμβούλια, χωρίς πάντως να δημιουργείται η αίσθηση ότι τα πράγματα βελτιώνονται. Μετά την ανάσα που πήρε η Ελλάδα από τη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου όλοι περίμεναν ότι η κυβέρνηση θα έθετε στόχους και θα αποκτούσε ρυθμό και συνοχή. Το εναρκτήριο λάκτισμα το έδωσε ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου λέγοντας στους υπουργούς του ότι «τώρα ξεκινάμε από μηδενική βάση». Ωστόσο από πουθενά δεν προκύπτει ότι η χώρα έχει μπει σ' έναν νέο κύκλο.

Ο πρωθυπουργός προβληματίζεται για τις επιδόσεις ορισμένων υπουργών του, για τη σύγχυση που προκαλείται από τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης σχετικά με το «διά ταύτα» και για το εκρηκτικό κλίμα που υπάρχει στην κοινοβουλευτική ομάδα. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τη θεαματική μείωση της εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ και, όπως έλεγε στην «Κ.Ε.» πρώην υπουργός, «μπορεί να οδηγηθούμε σε εκλογές χωρίς να το θέλουμε».

Κατά την άποψη του πρωθυπουργού, η πηγή του κακού δεν είναι η έλλειψη συντονισμού, όπως υποστηρίζουν αρκετοί συνεργάτες του και σχεδόν όλοι οι υπουργοί, που του προτείνουν μετ' επιτάσεως εδώ και καιρό τη συγκρότηση ενός σφιχτού διευθυντικού οργάνου με επιτελικές και διαχειριστικές αρμοδιότητες. Ο κ. Παπανδρέου πιστεύει ότι η κυβέρνησή του πάσχει στο θέμα της συλλογικότητας και της αποτελεσματικότητας. Η αιτία, κατά την εκτίμησή του, είναι ότι οι υπουργοί ενδιαφέρονται περισσότερο για την προσωπική εικόνα τους και λιγότερο για τη συνολική λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος. Αποφεύγουν να πάρουν πρωτοβουλίες ελπίζοντας ότι ο χρόνος θα λύσει τις εκκρεμότητες.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Κορυφαίο όλων η περίπτωση της Κερατέας. Η περιοχή παραμένει σε «εμπόλεμη» κατάσταση επί 100 μέρες. Η κυβέρνηση ούτε διαβουλεύεται με τους κατοίκους ούτε αποφασίζει να εφαρμόσει τον νόμο. Οπως μας έλεγε πρωτοκλασάτος υπουργός, «κάνουμε ό,τι έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2008, δηλαδή τίποτα».

Το ερώτημα είναι αν μπορεί ένας ανασχηματισμός να θεραπεύσει τις αδυναμίες της κυβέρνησης. Το μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι «ο πρωθυπουργός δεν τον σκέφτεται», ωστόσο όλα συνηγορούν ότι κάποια στιγμή θα γίνει. Οι χρόνοι που «παίζουν» είναι το δεύτερο του Απριλίου και το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου. Μέχρι τις 15 Απριλίου θα ανακοινωθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής. Η συζήτηση στη Βουλή θα γίνει αργότερα και θα συμπέσει κατά πάσαν πιθανότητα με την πέμπτη δόση του μνημονίου (μέσα Μαΐου). Συνομιλητές του πρωθυπουργού θεωρούν ότι η δεύτερη ημερομηνία είναι προσφορότερη, αφού τότε θα έχουν κλείσει τα εσωτερικά μέτωπα.

Σ' ό,τι αφορά τις αλλαγές, οι πληροφορίες επιμένουν ότι το οικονομικό επιτελείο (Παπακωνσταντίνου, Σαχινίδης) θα παραμείνει στη θέση του, αλλά θα πλαισιωθεί από έναν υπουργό αναπληρωτή που θα αναλάβει τα έσοδα και από έναν υφυπουργό αρμόδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις. Στο παρελθόν οι βουλευτές παραμονές ανασχηματισμού κατέβαζαν τους τόνους με την προσδοκία να λάβουν το πολυπόθητο τηλεφώνημα. Σήμερα, οι περισσότεροι είναι στα κεραμίδια και δείχνουν να μην ενδιαφέρονται για μια υπουργική καρέκλα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
«Ουκ αν λάβοις» από υπουργούς
Ατυπη στάση πληρωμών από το Δημόσιο
Λύθηκαν οι γλώσσες για το μνημόνιο
Νόμοι που δεν εφαρμόζονται
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
«Ουκ αν λάβοις» από υπουργούς
Ατυπη στάση πληρωμών από το Δημόσιο
Σταυρόλεξο ο ανασχηματισμός
Λύθηκαν οι γλώσσες για το μνημόνιο
Νόμοι που δεν εφαρμόζονται
Αποκρατικοποιήσεις
Αποκρατικοποιήσεις κατ' ανάθεση
Ισπανική λύση στο Ελληνικό
Στην πρίζα για τη ΔΕΗ η κυβέρνηση
Αξιοποίηση ακινήτων
Νομική κατοχύρωση για τους επενδυτές
Ελληνική Στατιστική Αρχή
Τρελαίνουν και πάλι τα Greek statistics
Γερμανία
Γερμανική έκπληξη με ελληνικό ενδιαφέρον
Πορτογαλία
Οι αγορές θα ψηφίσουν στην Πορτογαλία
ΣΔΟΕ
Σκάνδαλα σε φάση ανάδυσης
Ραντάρ αντί για υποβρύχια
Αποδοκιμασίες πολιτικών
«Κατανοητή πράξη, αλλά αδιέξοδη»
Κράξιμο παντού
«Η άλλη όψη της έλλειψης ελπίδας»
Βουλή
Ανοιγμα λογαριασμών περιμένει η Βουλή
Νέα Δημοκρατία
Προσωρινή ανακωχή Σαμαρά και τομεαρχών
ΣΥΡΙΖΑ
Ενα βήμα μπρος από τον ΣΥΡΙΖΑ
Συνέντευξη: Αλέκα Παπαρήγα
«Προκρούστης διαρκείας το σύμφωνο για το ευρώ»
Εκπαίδευση
Νέο λύκειο με την προχειρότητα του παλιού
Απογοητευτικές οι «εργασίες»
Γυμνάσια κάτω από τη βάση
Εναν χρόνο παράταση στον γολγοθά της παραπαιδείας
Δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο
Συνέντευξη: Ηλίας Μόσιαλος
«Κράτος ρυθμιστής και όχι παραγωγός»
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ψαρεύουν στ' ανοιχτά της Λιβύης
ΠΓΔΜ
Παιχνίδι με τη Χάγη
Χωροχρονικά
Ο Μετέωρος Ανθρωπος
Ανθρώπων έργα & ημέρες
«Είμαστε απλήρωτοι και αποψιλωμένοι»
WikiLeaks
Αποκαλύψεις από τα ψιλά γράμματα των WikiLeaks