Έντυπη Έκδοση

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΝΟΙΞΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΤΟΜΑΤΑ

Προσωρινή ανακωχή Σαμαρά και τομεαρχών

Ηρεμία μετά τη θύελλα, μέχρι νεωτέρας... Αν η αιφνίδια εμφάνιση του Αντ. Σαμαρά στη Βουλή την Τετάρτη είχε στόχο να ηρεμήσει την εσωκομματική αναταραχή που ξέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα στη Ν.Δ. με τον «ξεσηκωμό» των τομεαρχών, φαίνεται να το πέτυχε προς το παρόν, εν μέρει τουλάχιστον.

 Ο πρόεδρος της Ν.Δ. άνοιξε το γραφείο του στο Κοινοβούλιο, είδε βουλευτές, κουβέντιασε στο καφενείο της Βουλής με σειρά στελεχών. Η κίνησή του δεν ήταν τυχαία. Φαίνεται πως η Συγγρού πήρε το μήνυμα, ή τουλάχιστον έτσι εκτιμούν κάποιοι από τους τομεάρχες, πως «δεν είναι στραβός ο γιαλός, στραβά αρμενίζουμε». Υπάρχουν ωστόσο κι εκείνοι που δεν βλέπουν στην κίνηση του αρχηγού παρά την προσπάθεια μιας στιγμιαίας εκτόνωσης της εσωκομματικής κρίσης και δεν διαβλέπουν, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον, μετατόπιση του κέντρου των αποφάσεων από τον σκληρό στενό σαμαρικό πυρήνα των ανθρώπων του προέδρου που δρουν από το προσκήνιο και το παρασκήνιο.

Πρόσφατο άρθρο του «παρασκηνιακού προεδρικού συμβούλου» Φαήλου Κρανιδιώτη στη «Δημοκρατία», ύμνος στον Αντ. Σαμαρά προσωπικά, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών σε όσους έχουν αυτή τη δεύτερη άποψη. Αποτελεί δε εν μέρει απάντηση στους διαμαρτυρόμενους τομεάρχες -στους οποίους αποδίδει «διαρροές ανυπάρκτων εσωτερικών συγκρούσεων»- καθώς καθιστά σαφές ότι η Ν.Δ. είναι πλέον αρχή ενός ανδρός τον οποίο οφείλουν να ακολουθήσουν. «Αδυνατούν να κατανοήσουν ότι ο Αντώνης δεν έχει πελάτες. Εχει ορκισμένους φίλους, αμέτρητους. Δεν έχει αυλή. Εχει στρατιώτες» γράφει ο άτυπος προεδρικός σύμβουλος. Και συνεχίζει, ως προάγγελος της δήλωσης Σαμαρά ότι δεν θα μετάσχει σε κυβερνήσεις συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ: «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μετείχε στο πάρτι της λεηλασίας της χώρας και η μεταπολιτευτική παράγκα, που στο χαλάκι της εξώπορτάς της κοιμούνται ένας ζογκλέρ και μια κυρία, το ξέρει. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι σαν τα μούτρα τους».

Η δήλωση Σαμαρά περί μη συμμετοχής σε κυβερνήσεις συνεργασίας κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί. Σε αρκετούς στο στενό επιτελείο του προέδρου εξακολουθεί να υπάρχει η άποψη περί προκήρυξης πρόωρων εκλογών εντός του έτους - κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και για τον Μάιο. Θεωρώντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταποντιστεί, πιστεύουν ότι ο Αντ. Σαμαράς έπρεπε να ξεκαθαρίσει εκ προοιμίου τη θέση του, επιδιώκοντας την αυτοδυναμία. Και είναι οι ίδιοι αυτοί που αποδίδουν στον ξεσηκωμό των τομεαρχών προσωπικά κίνητρα, υπό τον φόβο της ανακήρυξης ως συνυποψηφίων ανθρώπων του προέδρου στις εκλογικές τους περιφέρειες. Ονόματα ακούγονται άλλωστε ήδη, όπως υπαινίχθηκαν και την προηγούμενη εβδομάδα, μεταξύ των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ.

Κοινό μυστικό, καθώς έχει ανακοινωθεί, είναι η κάθοδος της Ολγας Κεφαλογιάννη, βουλευτού Ρεθύμνου, στην Α'Αθηνών. Μόνο που από κάποιους φέρεται ως «αντίπαλος» της Ελίζας Βόζεμπεργκ, συνδέεται μάλιστα και με το γεγονός της απόπειρας ευτελισμού της δεύτερης την περασμένη εβδομάδα από εφημερίδα που θεωρείται ακραιφνώς «σαμαρική». Ο Γ. Μανώλης εξάλλου έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να επανέλθει στα βουλευτικά έδρανα, από τη Β' Αθηνών αυτή τη φορά. Τη σκληρή κριτική του Γ. Βλάχου ερμηνεύουν ως εκ προοιμίου αντίδραση για την προώθηση του προεδρικού φίλου Πάνου Λειβαδά στην περιφέρεια Αττικής. Είναι δε γνωστό μεταξύ των βουλευτών ότι ο Φαήλος Κρανιδιώτης προαλείφεται για τη Β' Πειραιώς, προκειμένου να τεθεί εκτός μάχης ο Αν. Νεράντζης. Ακούγεται τέλος στους διαδρόμους της Βουλής ότι «περιφέρονται διάφοροι ανά την Ελλάδα, που αυτοπαρουσιάζονται ως εκλεκτοί του προέδρου και είναι απομεινάρια της Πολιτικής Ανοιξης», χωρίς ακόμη να υπάρχει συγκεκριμένη ονοματολογία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
«Ουκ αν λάβοις» από υπουργούς
Ατυπη στάση πληρωμών από το Δημόσιο
Σταυρόλεξο ο ανασχηματισμός
Λύθηκαν οι γλώσσες για το μνημόνιο
Νόμοι που δεν εφαρμόζονται
Αποκρατικοποιήσεις
Αποκρατικοποιήσεις κατ' ανάθεση
Ισπανική λύση στο Ελληνικό
Στην πρίζα για τη ΔΕΗ η κυβέρνηση
Αξιοποίηση ακινήτων
Νομική κατοχύρωση για τους επενδυτές
Ελληνική Στατιστική Αρχή
Τρελαίνουν και πάλι τα Greek statistics
Γερμανία
Γερμανική έκπληξη με ελληνικό ενδιαφέρον
Πορτογαλία
Οι αγορές θα ψηφίσουν στην Πορτογαλία
ΣΔΟΕ
Σκάνδαλα σε φάση ανάδυσης
Ραντάρ αντί για υποβρύχια
Αποδοκιμασίες πολιτικών
«Κατανοητή πράξη, αλλά αδιέξοδη»
Κράξιμο παντού
«Η άλλη όψη της έλλειψης ελπίδας»
Βουλή
Ανοιγμα λογαριασμών περιμένει η Βουλή
Νέα Δημοκρατία
Προσωρινή ανακωχή Σαμαρά και τομεαρχών
ΣΥΡΙΖΑ
Ενα βήμα μπρος από τον ΣΥΡΙΖΑ
Συνέντευξη: Αλέκα Παπαρήγα
«Προκρούστης διαρκείας το σύμφωνο για το ευρώ»
Εκπαίδευση
Νέο λύκειο με την προχειρότητα του παλιού
Απογοητευτικές οι «εργασίες»
Γυμνάσια κάτω από τη βάση
Εναν χρόνο παράταση στον γολγοθά της παραπαιδείας
Δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο
Συνέντευξη: Ηλίας Μόσιαλος
«Κράτος ρυθμιστής και όχι παραγωγός»
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ψαρεύουν στ' ανοιχτά της Λιβύης
ΠΓΔΜ
Παιχνίδι με τη Χάγη
Χωροχρονικά
Ο Μετέωρος Ανθρωπος
Ανθρώπων έργα & ημέρες
«Είμαστε απλήρωτοι και αποψιλωμένοι»
WikiLeaks
Αποκαλύψεις από τα ψιλά γράμματα των WikiLeaks