Έντυπη Έκδοση

ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Παιχνίδι με τη Χάγη

Για μετά το φθινόπωρο παραπέμπονται οι όποιες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Και αυτό γιατί αφ' ενός τότε αναμένεται η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής των Σκοπίων κατά της Αθήνας για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, αλλά και αφ' ετέρου γιατί μεσολαβούν οι πρόωρες εκλογές (πιθανώς στις 5 Ιουνίου) στη γειτονική χώρα.

Κατά την ακροαματική διαδικασία στο Δικαστήριο, η οποία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, η ελληνική πλευρά επιχείρησε να ανατρέψει την προσπάθεια της ΠΓΔΜ να εμφανίσει το θέμα ως μια αυτόνομη υπόθεση που περιορίζεται στη σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008, κατά την οποία η τελευταία δεν πήρε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Βασικό επιχείρημα υπήρξε ότι το Δικαστήριο είναι αναρμόδιο να κρίνει την υπόθεση, καθώς αυτή συνδέεται άμεσα με τη διαπραγματευτική διαδικασία υπό τον ΟΗΕ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Η επιλογή αυτή καθορίστηκε από την προσφυγή της ΠΓΔΜ, η οποία ζητεί από το Δικαστήριο να επιβάλει στην Ελλάδα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία, όχι μόνο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και στην Ε.Ε. Είναι εμφανές ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια «ντρίμπλα» με στόχο να παρακαμφθεί η διαπραγμάτευση και τα Σκόπια να μπορούν ελεύθερα να ενταχθούν σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. με το συνταγματικό τους όνομα (και άρα χωρίς να έχει λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας) και βεβαίως χωρίς να μπορεί η Ελλάδα να παρέμβει.

Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι η ΠΓΔΜ ακολούθησε ουσιαστικά μια τακτική εικονικής συμμετοχής στις διαπραγματεύσεις, με διαρκείς από την πλευρά της παραβιάσεις του πνεύματος και της ουσίας της Συμφωνίας, επιδεικνύοντας «κακή πίστη». Τέτοιες ήταν για παράδειγμα η αλυτρωτική προπαγάνδα, η οικειοποίηση ιστορικών συμβόλων, η ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας μας με τους ισχυρισμούς περί «μακεδονικής μειονότητας», η συνέχιση της προσπάθειας διμερούς αναγνώρισης με το όνομα «Μακεδονία», αλλά και η επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο (πρόεδρος, πρωθυπουργός, ΥΠΕΞ).

Οσον αφορά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τονίστηκε ότι η απόφαση στο Βουκουρέστι ήταν συλλογική (consensus) και προϊόν διαβουλεύσεων, σύμφωνα με την πάγια πρακτική της Συμμαχίας και άρα δεν υπήρξε ελληνικό βέτο, όπως υποστηρίζουν τα Σκόπια.

Συνολικά η ελληνική προσπάθεια εστιάστηκε στο να δώσει πολιτικό και όχι στενά νομικό χαρακτήρα στην υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου, με το βλέμμα στραμμένο στις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ και έχοντας στο χέρι τις αποφάσεις ΝΑΤΟ και Ε.Ε., ότι θεωρούν ως προαπαιτούμενο για την ένταξη την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

«Η διαδικασία πήγε πολύ καλά, είμαστε ευχαριστημένοι. Χρησιμοποιήσαμε όλα μας τα επιχειρήματα τόσο για τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου όσο και για την ουσία της υπόθεσης και τώρα αναμένουμε την απόφαση, την οποία, ωστόσο, δεν μπορούμε με κανέναν τρόπο να προδικάσουμε» δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας στη Χάγη, πρέσβης Γιώργος Σαββαΐδης.

Συνολικά, ωστόσο, η Αθήνα αναμένει σκλήρυνση της γραμμής των Σκοπίων λόγω και της προεκλογικής περιόδου, ενώ υπογραμμίζει ότι η μέχρι τώρα στάση τους δεν δικαιολογεί αισιοδοξία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΓΔΜ
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
«Ουκ αν λάβοις» από υπουργούς
Ατυπη στάση πληρωμών από το Δημόσιο
Σταυρόλεξο ο ανασχηματισμός
Λύθηκαν οι γλώσσες για το μνημόνιο
Νόμοι που δεν εφαρμόζονται
Αποκρατικοποιήσεις
Αποκρατικοποιήσεις κατ' ανάθεση
Ισπανική λύση στο Ελληνικό
Στην πρίζα για τη ΔΕΗ η κυβέρνηση
Αξιοποίηση ακινήτων
Νομική κατοχύρωση για τους επενδυτές
Ελληνική Στατιστική Αρχή
Τρελαίνουν και πάλι τα Greek statistics
Γερμανία
Γερμανική έκπληξη με ελληνικό ενδιαφέρον
Πορτογαλία
Οι αγορές θα ψηφίσουν στην Πορτογαλία
ΣΔΟΕ
Σκάνδαλα σε φάση ανάδυσης
Ραντάρ αντί για υποβρύχια
Αποδοκιμασίες πολιτικών
«Κατανοητή πράξη, αλλά αδιέξοδη»
Κράξιμο παντού
«Η άλλη όψη της έλλειψης ελπίδας»
Βουλή
Ανοιγμα λογαριασμών περιμένει η Βουλή
Νέα Δημοκρατία
Προσωρινή ανακωχή Σαμαρά και τομεαρχών
ΣΥΡΙΖΑ
Ενα βήμα μπρος από τον ΣΥΡΙΖΑ
Συνέντευξη: Αλέκα Παπαρήγα
«Προκρούστης διαρκείας το σύμφωνο για το ευρώ»
Εκπαίδευση
Νέο λύκειο με την προχειρότητα του παλιού
Απογοητευτικές οι «εργασίες»
Γυμνάσια κάτω από τη βάση
Εναν χρόνο παράταση στον γολγοθά της παραπαιδείας
Δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο
Συνέντευξη: Ηλίας Μόσιαλος
«Κράτος ρυθμιστής και όχι παραγωγός»
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ψαρεύουν στ' ανοιχτά της Λιβύης
ΠΓΔΜ
Παιχνίδι με τη Χάγη
Χωροχρονικά
Ο Μετέωρος Ανθρωπος
Ανθρώπων έργα & ημέρες
«Είμαστε απλήρωτοι και αποψιλωμένοι»
WikiLeaks
Αποκαλύψεις από τα ψιλά γράμματα των WikiLeaks