Έντυπη Έκδοση

ΛΙΒΥΗ. ΑΔΙΕΞΟΔΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ

Μπρος πόλεμος και πίσω διπλωματία

Η «Αυγή της Οδύσσειας», όπως ονομάστηκε η στρατιωτική επιχείρηση της Δύσης κατά των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι, μάλλον θα αργήσει να φέρει το ξημέρωμα. Δυο εβδομάδες μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων και τρεις μέρες αφότου αυτές πέρασαν υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, αποδεικνύεται πως ούτε ο Καντάφι είναι εύκολος αντίπαλος ούτε οι αντάρτες της αντιπολίτευσης είναι σε θέση να επιτύχουν το στρατιωτικό πλεονέκτημα που έδειχναν να κερδίζουν κατά το πρώτο διάστημα της εξέγερσης.

Αντικαθεστωτικοί δέχονται μπαράζ βλημάτων πυροβολικού. Κάτω: ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Αλ Καλίμπ, ακολουθούμενος απ' τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ, σε κοινή συνέντευξη στη Βεγγάζη. Αντικαθεστωτικοί δέχονται μπαράζ βλημάτων πυροβολικού. Κάτω: ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Αλ Καλίμπ, ακολουθούμενος απ' τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ, σε κοινή συνέντευξη στη Βεγγάζη. «Ο Καντάφι παραμένει ισχυρός», παραδέχθηκε η Ουάσιγκτον. Την ίδια στιγμή, οι αντικαθεστωτικοί δέχονταν βαρύ πλήγμα από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Μισράτα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και προπύργιο της αντιπολίτευσης, ενώ αεροπορική επιδρομή των συμμαχικών δυνάμεων στα δυτικά της χώρας άφηνε πίσω της 7 νεκρούς και 25 τραυματίες.

Οι ΗΠΑ, έχοντας παραχωρήσει πια την ευθύνη στο ΝΑΤΟ, δηλώνουν ότι δεν θα πραγματοποιήσουν άλλες αεροπορικές επιθέσεις. Περισσότερο πρωταγωνιστικό ρόλο, αντίθετα, αναλαμβάνουν οι Ευρωπαίοι. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δήλωσε την Παρασκευή, διά στόματος της επικεφαλής της εξωτερικής της πολιτικής Κάθριν Αστον, ότι προτίθεται, εάν της ζητηθεί, να αναλάβει στρατιωτική δράση «ανθρωπιστικού» χαρακτήρα με την αποστολή χερσαίων δυνάμεων, οι οποίες θα έχουν ως αποκλειστικό ρόλο την προστασία του άμαχου πληθυσμού.

Τη στιγμή που η στρατιωτική σύγκρουση δεν φαίνεται να οδηγεί προς το παρόν πουθενά, κι ενώ η αυτομόληση του λίβυου υπουργού Εξωτερικών Μούτα Κούσα έδωσε άφθονη τροφή στα σενάρια για επικείμενη κατάρρευση του καθεστώτος Καντάφι, και στα δύο στρατόπεδα αχνοφαίνονται κάποιες δειλές απόπειρες για εξεύρεση διπλωματικής λύσης. Στη μεν Λιβύη, ο Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ, επικεφαλής του μεταβατικού κυβερνητικού συμβουλίου της αντιπολίτευσης με έδρα τη Βεγγάζη, δήλωσε την Παρασκευή, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Αμπντελιλά Αλ Χατίμπ, ότι οι αντάρτες θα ήταν πρόθυμοι να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός, εφόσον πράξει το ίδιο και ο Μουαμάρ Καντάφι και επιτρέψει τη διεξαγωγή ειρηνικών αντικυβερνητικών διαμαρτυριών.

Η δε Βρετανία μοιάζει να έχει εξελιχθεί σε πεδίο μυστικών διαπραγματεύσεων με το καθεστώς. Μια μέρα μετά την άφιξη του αυτομολήσαντα Μούσα στο Λονδίνο, στη βρετανική πρωτεύουσα έφτασε και ο Μοχάμεντ Ισμαήλ, στενός συνεργάτης του Σαΐφ Αλ Ισλάμ Αλ Καντάφι, του δευτερότοκου γιου του λίβυου ηγέτη, με στόχο, όπως έγραψε η εφημερίδα «Guardian», να διαπραγματευθεί την εξεύρεση διεξόδου. Κι ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ επίσημα δηλώνει ότι δεν κλείνει συμφωνίες με εκπροσώπους του καθεστώτος Καντάφι, ουσιαστικά διαψεύδεται και αυτή με τη σειρά της από έναν άλλο λίβυο αξιωματούχο: ο πρώην πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντούλ Ατι Αλ Ομπέιντι σε συνέντευξή του στο βρετανικό Channel 4 δήλωσε ότι η κυβέρνησή του διαπραγματεύεται τις τελευταίες μέρες με βρετανούς, γάλλους και αμερικανούς αξιωματούχους προκειμένου να βρεθεί μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση.

Οι δηλώσεις του συμπίπτουν μάλιστα με εκείνες της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με τις οποίες άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του Καντάφι προσπαθούν να ανοίξουν επαφές με τη Δύση.

Τα σενάρια για τις πραγματικές προθέσεις του καθεστώτος Καντάφι δίνουν και παίρνουν.

Σύμφωνα με μια εκδοχή την οποία αναφέρει η «Guardian», υπάρχει διάσταση απόψεων στην οικογένεια Καντάφι, με τους γιους από τη μια μεριά να επιθυμούν διπλωματική λύση και ειρηνική έξοδο από τη χώρα, τον δε πατέρα Μουαμάρ να σκοπεύει να παραμείνει στις επάλξεις μέχρις εσχάτων. Κι ενώ όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, τα πραγματικά θύματα της ιστορίας είναι οι άμαχοι, οι οποίοι εκτός από τις σφαίρες του Καντάφι, υφίστανται και τις «φιλικές» βόμβες των Δυτικών. Διαστάσεις ανθρωπιστικού δράματος λαμβάνει πλέον και το ζήτημα των προσφύγων, οι οποίοι, σύμφωνα με υπολογισμούς του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση (ΟΙΜ), ανέρχονται περίπου σε 410.000 από την έναρξη της εξέγερσης στη Λιβύη και εξακολουθούν να εγκαταλείπουν τη χώρα κατά 6.000 την ημέρα.

-

* «Οπως παρατηρεί ο Μουμία Αμπού Τζαμάλ, "διεξάγουμε πολέμους εναντίον χωρών και λαών για τους οποίους δεν γνωρίζουμε τίποτα"», γράφει στην «Independent» ο Τζόντι Μακιντάιρ σε ένα άρθρο με τίτλο «Ο εχθρός που δεν γνωρίζουμε», επηρεασμένο από πρόσφατο σχόλιο του έγκλειστου Μαύρου Πάνθηρα. «Οι γνώσεις μας γύρω από τη Λιβύη», συνεχίζει ο Μακιντάιρ, «δεν έχουν καμία σημασία σε αυτή τη διαμάχη (...) Η δημοκρατία, η ισότητα και η δικαιοσύνη δεν είναι, ούτε ήταν ποτέ, ο στόχος μας στη Λιβύη ή στον Τρίτο Κόσμο στο σύνολό του. Ο κύριος στόχος μας στη Λιβύη δεν  απέχει από  την πραγματικότητα του ιμπεριαλισμού (...) "Δέκα χρόνια μετά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν", συνεχίζει ο Μουμία, "και οχτώ μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, και δεν έχουμε διδαχθεί απολύτως τίποτα"».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Λιβύη
Σχετικά θέματα: Λιβύη
Η πρόθυμη ηγεσία των εξεγερμένων
Συμφωνούν μόνο στο να φύγει ο Καντάφι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Διαλλακτικός μεν, αλλά με αρχές
Λιβύη
Μπρος πόλεμος και πίσω διπλωματία
Η πρόθυμη ηγεσία των εξεγερμένων
Συμφωνούν μόνο στο να φύγει ο Καντάφι
Συρία
Η ιδιότυπη περίπτωση της Συρίας
Ιαπωνία
Χάθηκε η μάχη, κλείνει η Φουκουσίμα
Παράδοση στην Ιαπωνία η απόκρυψη στοιχείων
Μαφιόζικοι μετασεισμοί
Πυρηνική ενέργεια
«Οφείλουμε να αποτελειώσουμε τώρα την πυρηνική βιομηχανία»
Ερωτήσεις
«Οι πυρηνικοί σταθμοί θα είναι εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας»
«Δεν υπάρχει κανένα μέρος στον κόσμο που είναι ασφαλές για πυρηνικούς σταθμούς»
Ισραήλ
Οι Ισραηλινοί κρατούν τα πλοία για τη Γάζα
Ιταλία
Ενας σόουμαν στο εδώλιο
Ρωσία
Συστημένες ρωσικές βόμβες
Βρετανία
Μπάχαλο made in England
Γαλλία
Ενα λίφτινγκ που πέτυχε
Le Monde diplomatique
Ανθεί η βιομηχανία της βιολογικής γεωργίας
Η Διεθνής της πιστοποίησης