Έντυπη Έκδοση

Μαφιόζικοι μετασεισμοί

Η Γιακούζα εμφανίζει ένα «φιλανθρωπικό» πρόσωπο για να αναλάβει στη συνέχεια την ανοικοδόμηση

Με το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας στραμμένο στην πυρηνική κρίση, η ανθρωπιστική μοιάζει να έχει ξεχαστεί από τα μίντια, όχι όμως και από το στόχαστρο της διαβόητης ιαπωνικής μαφίας, της Γιακούζα, που βρήκε στην τεράστια καταστροφή που βιώνει η χώρα ένα μέσο να εξωραΐσει την εικόνα της και προσδοκώντας στα τεράστιας αξίας συμβόλαια για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Ελάχιστες ώρες μετά το σεισμό της 11ης Μαρτίου, οι τρεις μεγαλύτερες οργανώσεις της Γιακούζα ανέλαβαν δράση, ανοίγοντας τα γραφεία τους για όσους βρέθηκαν αβοήθητοι στο Τόκιο και προσφέροντας τρόφιμα, νερό και κουβέρτες. Σε πολλές περιπτώσεις η αρωγή της Γιακούζα έφτασε πριν καν τα πρώτα σωστικά συνεργεία ή τις ομάδες διαχείρισης κρίσης της κυβέρνησης. Και τα περίπου 80.000 μέλη των οργανώσεών της κινητοποιήθηκαν τόσο άμεσα και αποτελεσματικά, που ήταν οι πρώτοι που έφτασαν στα χωριά γύρω από τα πυρηνικά εργοστάσια της Φουκουσίμα και παρά την αυξημένη ραδιενέργεια άφησαν προμήθειες. Και σε μια σπάνια επίδειξη ανεκτικότητας για μια εγκληματική οργάνωση γνωστή για τις ρατσιστικές της κορόνες, έφτασαν να φιλοξενήσουν ξένους πολίτες στις εγκαταστάσεις της, όπως επισημαίνει στην «Daily Beast» ο Τζακ Αντλεσταϊν, δημοσιογράφος και υπεύθυνος μιας έρευνας του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποφεύγοντας να αναφέρει ότι προέρχονται από τη μαφία ώστε να μην απορριφθούν.

Παρ' ότι όλα έγιναν διακριτικά -γιατί όπως δήλωσε στον δημοσιογράφο μέλος της ισχυρότερης οργάνωσης της Γιακούζα, της Yamaguchi-gumi «Αυτή τη στιγμή κανείς δεν θα ήθελε να τον συσχετίσουν μαζί μας και δεν θα θέλαμε να μην δεχθούν τις προμήθειές μας» -όλοι επίσης γνωρίζουν από πού προέρχονται οι προμήθειες, των οποίων η αξία ξεπέρασε τα 350.000 ευρώ και διοχετεύτηκαν κυρίως στα κέντρα προσωρινής υποδοχής.

Πιο γνωστοί για τα τατουάζ που καλύπτουν ολόκληρο το σώμα τους, για την παράδοση να τιμωρούν οι νονοί τα «αμελή» μέλη με τον ακρωτηριασμό ενός δαχτύλου τους ή τη βίαιη απεικόνισή τους στις ταινίες, οι μαφιόζοι δηλώνουν πως πρόκειται για μια έντιμη προσπάθεια να συνδράμουν όσους έχουν ανάγκη.

Αλλά όσοι έχουν μελετήσει την ιαπωνική μαφία, αμφισβητούν αυτόν τον δήθεν αλτρουισμό που λειτουργεί και σαν μια καμπάνια δημόσιων σχέσεων για τη βελτίωση της εικόνας της. Η αλήθεια απέχει παρασάγγας από την ανιδιοτελή προσφορά, καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι εκβίασαν επιχειρηματίες για να τους δώσουν δωρεάν τις προμήθειες ή σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ ακόμη και τα λίγα που ίσως πλήρωσαν είναι χρήματα που επί χρόνια αποσπούν με εκβιασμούς και απάτες από τους πληθυσμούς των πληγέντων περιοχών. Βεβαίως, κατά τα άλλα λειτούργησε σαν μια καμπάνια δημοσίων σχέσεων, όπως λειτουργεί τώρα γιατί πραγματικά έχουν συνδράμει τους χιλιάδες που έχασαν τα σπίτια τους.

«Στην πραγματικότητα μέσα από αυτές τις δωρεές θέλει να εδραιώσει την παρουσία της ώστε να εξασφαλίσει συμφέροντα συμβόλαια ενόψει των άμεσων προγραμμάτων ανοικοδόμησης, όπως ακριβώς έκανε και μετά τον σεισμό στο Κόμπε το 1995, όταν επίσης επέδειξε αξιοζήλευτη "φιλανθρωπική" δράση», έλεγε στην «Ελ Παΐς» ο Τομοχίκο Σουζούκι.

Η Γιακούζα είναι οργάνωση με νόμιμα γραφεία, καφενεία, λέσχες, περιοδικά αλλά και μια επιχειρηματική αυτοκρατορία τα κέρδη της οποίας προέρχονται κυρίως από «πώληση προστασίας», υπηρεσίες ασφάλειας, οικονομικές απάτες, χρηματιστηριακά κόλπα, παράνομα στοιχήματα και τζόγο, αλλά και από το ξέπλυμα του βρόμικου χρήματος στη νόμιμη οικονομία. Ανάμεσα στους κλάδους που έχει διεισδύσει είναι κι αυτός των κατασκευών, του οποίου καρπώνεται κάπου το 3% του συνολικού τζίρου, που αποτιμάται σε δισεκατομμύρια δολάρια. Τώρα προσδοκά να αδράξει την ευκαιρία για να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιαπωνία
Σχετικά θέματα: Ιαπωνία
Χάθηκε η μάχη, κλείνει η Φουκουσίμα
Παράδοση στην Ιαπωνία η απόκρυψη στοιχείων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Διαλλακτικός μεν, αλλά με αρχές
Λιβύη
Μπρος πόλεμος και πίσω διπλωματία
Η πρόθυμη ηγεσία των εξεγερμένων
Συμφωνούν μόνο στο να φύγει ο Καντάφι
Συρία
Η ιδιότυπη περίπτωση της Συρίας
Ιαπωνία
Χάθηκε η μάχη, κλείνει η Φουκουσίμα
Παράδοση στην Ιαπωνία η απόκρυψη στοιχείων
Μαφιόζικοι μετασεισμοί
Πυρηνική ενέργεια
«Οφείλουμε να αποτελειώσουμε τώρα την πυρηνική βιομηχανία»
Ερωτήσεις
«Οι πυρηνικοί σταθμοί θα είναι εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας»
«Δεν υπάρχει κανένα μέρος στον κόσμο που είναι ασφαλές για πυρηνικούς σταθμούς»
Ισραήλ
Οι Ισραηλινοί κρατούν τα πλοία για τη Γάζα
Ιταλία
Ενας σόουμαν στο εδώλιο
Ρωσία
Συστημένες ρωσικές βόμβες
Βρετανία
Μπάχαλο made in England
Γαλλία
Ενα λίφτινγκ που πέτυχε
Le Monde diplomatique
Ανθεί η βιομηχανία της βιολογικής γεωργίας
Η Διεθνής της πιστοποίησης