Έντυπη Έκδοση

ALIDOST NUMAN (μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Πράσινου Κόμματος Τουρκίας, ακτιβιστής της Greenpeace)

«Δεν υπάρχει κανένα μέρος στον κόσμο που είναι ασφαλές για πυρηνικούς σταθμούς»

1 Φυσικά και υπάρχει! Ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του είναι εξαιρετικά αποφασισμένοι σχετικά με την πυρηνική συμφωνία με τη Ρωσία, για λόγους καθαρά κερδοσκοπικούς. Ωστόσο η πίεση της κοινής γνώμης μπορεί να κάνει θαύματα, όπως άλλωστε και σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρέπει να δείξουμε ότι η αντίθεση είναι μεγάλη και δεν περιορίζεται σε μικρές ομάδες.

Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα βοηθήσει στο να αλλάξουν οι πολιτικοί, κάτι που πρέπει να γίνεται σε μια δημοκρατική κοινωνία. Η πίεση της κοινής γνώμης έχει αυξηθεί μετά τα γεγονότα στην Ιαπωνία.

2 Ο τουρκικός λαός είναι αντίθετος με την πυρηνική ενέργεια εδώ και δεκαετίες. Ολοι μας γνωρίζουμε καλά τους κινδύνους. Επηρεαστήκαμε έντονα από την καταστροφή στο Τσερνόμπιλ, όπως και η Ελλάδα. Η κυβέρνησή μας χειρίστηκε την κατάσταση με τον χειρότερο τρόπο. Εκρυψαν την αλήθεια! Τα τελευταία χρόνια, με την κυβερνητική προπαγάνδα για ανάγκη ενέργειας και τον μύθο για μεταφορά υψηλής τεχνολογίας, πολλοί άνθρωποι κυβερνητικά προσκείμενοι άρχισαν να τάσσονται υπέρ της κυβερνητικής γραμμής. Εξάλλου πολλοί αντιδραστήρες υπήρχαν στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ιαπωνία. Οι πολίτες πίστεψαν ότι η Τουρκία χρειαζόταν αυτή την τεχνολογία για να εξελιχθεί. Το ατύχημα στην Ιαπωνία τώρα έχει ανατρέψει την εικόνα και οι περισσότεροι δεν θέλουν την πυρηνική ενέργεια.

3 Τις λαμβάνει, όσο είναι ισχυρές, επίμονες και ευρέως διαδεδομένες σε ολόκληρη την κοινωνία.

4 Θα κάνουμε τα πάντα. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε την πυρηνική ενέργεια. Για μας είναι ηθικά μη αποδεκτό ακόμη και να προτείνουμε τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Θα προκαλέσουμε την κυβέρνηση τόσο μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων όσο και έξω στους δρόμους. Ηδη κάναμε διαδηλώσεις συμπαράστασης στον ιαπωνικό λαό με μεγάλη συμμετοχή. Το ίδιο θα κάνουμε και στο μέλλον.

5 Δεν υπάρχει κανένα μέρος στον κόσμο που να είναι ασφαλές για πυρηνικούς αντιδραστήρες. Δυστυχώς, ολόκληρη η Τουρκία είναι σεισμογενής. Οι τούρκοι συντηρητικοί πιστεύουν στην τεχνολογία και θέλουν να πάρουν το ρίσκο ελπίζοντας ότι δεν θα συμβεί τίποτε. Αλλωστε, όλα θυσιάζονται, ακόμη και η ζωή, στον βωμό της κερδοσκοπίας.

6 Δεν υπάρχει όφελος αλλά ζημία. Είναι μια συμφωνία που θα κάνει την Τουρκία να εξαρτάται από τη Ρωσία για το πάνω από το 75% των πρωταρχικών ενεργειακών της αναγκών. Για χώρες όπως η Τουρκία και η Ελλάδα η μόνη συνετή λύση είναι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.

7 Είναι λυπηρό ότι κάθε σεντ που επενδύεται στην πυρηνική ενέργεια είναι ένα σεντ που δεν δίνεται για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Σχετικά θέματα: Πυρηνική ενέργεια
«Οφείλουμε να αποτελειώσουμε τώρα την πυρηνική βιομηχανία»
Ερωτήσεις
«Οι πυρηνικοί σταθμοί θα είναι εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας»
Για το ίδιο θέμα
«Οφείλουμε να αποτελειώσουμε τώρα την πυρηνική βιομηχανία»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Διαλλακτικός μεν, αλλά με αρχές
Λιβύη
Μπρος πόλεμος και πίσω διπλωματία
Η πρόθυμη ηγεσία των εξεγερμένων
Συμφωνούν μόνο στο να φύγει ο Καντάφι
Συρία
Η ιδιότυπη περίπτωση της Συρίας
Ιαπωνία
Χάθηκε η μάχη, κλείνει η Φουκουσίμα
Παράδοση στην Ιαπωνία η απόκρυψη στοιχείων
Μαφιόζικοι μετασεισμοί
Πυρηνική ενέργεια
«Οφείλουμε να αποτελειώσουμε τώρα την πυρηνική βιομηχανία»
Ερωτήσεις
«Οι πυρηνικοί σταθμοί θα είναι εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας»
«Δεν υπάρχει κανένα μέρος στον κόσμο που είναι ασφαλές για πυρηνικούς σταθμούς»
Ισραήλ
Οι Ισραηλινοί κρατούν τα πλοία για τη Γάζα
Ιταλία
Ενας σόουμαν στο εδώλιο
Ρωσία
Συστημένες ρωσικές βόμβες
Βρετανία
Μπάχαλο made in England
Γαλλία
Ενα λίφτινγκ που πέτυχε
Le Monde diplomatique
Ανθεί η βιομηχανία της βιολογικής γεωργίας
Η Διεθνής της πιστοποίησης