Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ Γ. ΚΡΕΤΣΜΑΝ, ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΗΓΕΤΗ ΚΑΙ ΝΕΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΒΑΔΗ ΒΙΡΤΕΜΒΕΡΓΗ

Διαλλακτικός μεν, αλλά με αρχές

Ο Γουίνφριντ Κρέτσμαν είναι αναμφισβήτητα το πρόσωπο της τελευταίας εβδομάδας στην Ευρώπη. Ο 62χρονος ηγέτης των Πρασίνων στη Βάδη-Βιρτεμβέργη δεν είναι μόνο ο μεγάλος νικητής στις εκλογές της περασμένης βδομάδας, που σύμφωνα με το γερμανικό «Der Spiegel» έβαλε το λίθο για το πολιτικό τέλος της Αγκελα Μέρκελ. Είναι το πρόσωπο που αναμένεται να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής στο πιο πλούσιο κρατίδιο της πιο ισχυρής ευρωπαϊκής χώρας.

Οντας ευνοημένος από τις συγκυρίες σε μια περίοδο που ο πυρηνικός εφιάλτης της Φουκοσίμα είναι πιο ορατός από ποτέ, ο Κρέτσμαν κατάφερε να αφυπνίσει τους γερμανούς ψηφοφόρους και να τους συστρατεύσει σε έναν κοινό αγώνα ενάντια στα πυρηνικά.

Αρχής γενομένης από την εγχώρια, καθώς η Γερμανία διαθέτει 17 πυρηνικά εργοστάσια που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1980, ένα από αυτά μέσα στο κρατίδιο της Βάδης-Βιρτεμβέργης.

Η εταιρεία EnBW που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο, το 45% του οποίου ανήκει στο κρατίδιο, έχει ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την εκλογή των Πρασίνων, καθώς ο Κρέτσμαν είχε προεκλογικά δηλώσει ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε μια γιγάντια αλλαγή της δομής του, ώστε η εταιρεία να στραφεί από την πυρηνική σε πιο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παρότι ο Γουίνφρεντ Κρέτσμαν θεωρείται από τους πιο διαλλακτικούς πολιτικούς των Πρασίνων, για κάποιους ίσως και συντηρητικός, που αποφεύγει να εντάσσει στους λόγους ακραίες απόψεις, μετρά ήδη τους πρώτους ισχυρούς αντιπάλους του δυο σχεδόν μήνες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Μάιο.

Ο γερμανικός κολοσσός της Μερσεντές, Ντέμλερ και δεκάδες άλλες αυτοβιομηχανίες και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ηλεκτρονικών και έχουν την έδρα τους στο κρατίδιο, έχουν ήδη «βγάλει τα μαχαίρια».

Σε μια από τις πιο βιομηχανικές και, κατ' επέκταση, πλούσιες περιοχές της Γερμανίας, όπου στεγάζεται το 34% των γερμανικών επιχειρήσεων και η ανεργία δεν είναι ποτέ πάνω από το 4,5%, απόψεις όπως «οι Πράσινοι βάζουν τέλος στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής» στοχεύουν στη δημιουργία ενός κλίματος εκφοβισμού.

Πόσο μάλλον όταν τα «μεγάλα αφεντικά» απολαμβάνουν τα τελευταία 58 χρόνια την εύνοια των συντηρητικών κυβερνήσεων, που ψήφιζαν μέτρα απόλυτα φιλικά προς τις επιχειρήσεις τους.

Ο εκπρόσωπός τους δήλωσε στην Deutsche Welle ότι «η νέα κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει ένα πολιτικό πλαίσιο το οποίο δεν θα απειλεί τα συμφέροντα αυτών των εταιρειών».

Παρότι ο 62χρονος πρώην δάσκαλος, ιδρυτής του κόμματος των Πρασίνων στη Βάδη-Βιρτεμβέργη από το 1979 και μέλος του Κοινοβουλίου της Στουτγάρδης από το 1980 εμφανίζεται διατεθειμένος να συνεργαστεί μαζί τους, ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να απομακρυνθεί και από τις αξίες του.

Θρήσκος, με βαθιά καθολική παιδεία και λάτρης της κηπουρικής, ο Κρέτσμαν είναι από την αρχή της πολιτικής του καριέρας πολέμιος των πυρηνικών μιλώντας συχνά για έλλειψη διαφάνειας στην πολιτική για τα πυρηνικά, αφήνοντας αιχμές για το ρόλο των λόμπι του Βερολίνου. Για αρκετά χρόνια συνεργάστηκε με τον άλλο διάσημο «πράσινο» Γιόσκα Φίσερ, όταν ήταν υπουργός περιβάλλοντος στο κρατίδιο της Εσης.

Από τους πιο ισχυρούς υποστηρικτές του στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση που συνέβαλαν σημαντικά στην πανηγυρική του νίκη ήταν η ομάδα «Στουτγάρδη 21». Ενα κοινωνικό κίνημα που είχε ταχθεί ενάντια στην εμπορική αξιοποίηση της περιοχής γύρω από το σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και είχε γίνει γνωστό μετά την άγρια αστυνομική παρέμβαση στη διάρκεια διαδήλωσής τους. Ο Κρέτσμαν είχε τότε ταχθεί στο πλευρό τους καταγγέλλοντας τον απερχόμενο χριστιανοδημοκράτη κυβερνήτη Στέφαν Μάπους για τη σκληρή του στάση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Διαλλακτικός μεν, αλλά με αρχές
Λιβύη
Μπρος πόλεμος και πίσω διπλωματία
Η πρόθυμη ηγεσία των εξεγερμένων
Συμφωνούν μόνο στο να φύγει ο Καντάφι
Συρία
Η ιδιότυπη περίπτωση της Συρίας
Ιαπωνία
Χάθηκε η μάχη, κλείνει η Φουκουσίμα
Παράδοση στην Ιαπωνία η απόκρυψη στοιχείων
Μαφιόζικοι μετασεισμοί
Πυρηνική ενέργεια
«Οφείλουμε να αποτελειώσουμε τώρα την πυρηνική βιομηχανία»
Ερωτήσεις
«Οι πυρηνικοί σταθμοί θα είναι εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας»
«Δεν υπάρχει κανένα μέρος στον κόσμο που είναι ασφαλές για πυρηνικούς σταθμούς»
Ισραήλ
Οι Ισραηλινοί κρατούν τα πλοία για τη Γάζα
Ιταλία
Ενας σόουμαν στο εδώλιο
Ρωσία
Συστημένες ρωσικές βόμβες
Βρετανία
Μπάχαλο made in England
Γαλλία
Ενα λίφτινγκ που πέτυχε
Le Monde diplomatique
Ανθεί η βιομηχανία της βιολογικής γεωργίας
Η Διεθνής της πιστοποίησης