Έντυπη Έκδοση

Δασικοί χάρτες καμένοι από χέρι

«Βροχή» ενστάσεων αναμένεται με την ανάρτηση των πρώτων δασικών χαρτών για τις περιοχές του Μαραθώνα, της Παλιάς και της Νέας Πεντέλης.

Οι αλλεπάλληλες αναβολές συνδέονται με τις παραστάσεις των δημοτικών αρχών στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος με αίτημα να εξαιρεθούν ορισμένες περιοχές που με βάση τους νόμους και τις αεροφωτογραφίες χαρακτηρίζονται δασικές αλλά στην πραγματικότητα είναι από δεκαετίες... πυκνοδομημένοι οικισμοί αυθαιρέτων.

Εχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους οι πρώτες καταχωρίσεις από γραφεία και ιδιώτες που δηλώνουν πανέτοιμοι για την υποβολή ενστάσεων. Στο υπουργείο εξετάζουν τη δυνατότητα πυροσβεστικών λύσεων, αφού γνωρίζουν ότι το μεγάλο στοίχημα των δασικών χαρτών θα κριθεί από τον αριθμό των προσφυγών. Δεν είναι τυχαίο ότι το εγχείρημα επιλέχθηκε να ξεκινήσει πιλοτικά από τους τρεις προ-καλλικρατικούς δήμους, όταν είναι έτοιμοι χάρτες για ολόκληρη την βορειοανατολική Αττική, καθώς και οι περισσότεροι από τους 334 δήμους της υπόλοιπης χώρας.

Οι αναρτήσεις των τριών πρώτων δασικών χαρτών αναμένεται να γίνουν αυτή την εβδομάδα, αλλά η πραγματοποίηση του εγχειρήματος προς το παρόν έχει σκοντάψει στις αντιδράσεις των δήμων. Την Τρίτη ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Ν. Σηφουνάκη και τον αρμόδιο υφυπουργό Θ. Μωραΐτη. «Η μισή πλατεία της Αγίας Τριάδας και ο μισός οικισμός της Γκορτζέζας φέρονται ως αναδασωτέες εκτάσεις σε έγγραφο του δασαρχείου Πεντέλης», κατήγγειλε στην «Κ.Ε.». Βεβαιώνει ότι πρόκειται για οικισμούς που υφίστανται από το 1933 και επικαλείται γερμανικό χάρτη της εποχής. Επικαλείται αποφάσεις του Οργανισμού Αθήνας του 2008 και ζητά να προχωρήσει η ένταξη στο σχέδιο των Λυκορεμάτων.

Στον Μαραθώνα οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτές των οικισμών Αύρας και Παντείου Πολιτείας. «Ζητήσαμε από το υπουργείο να μην αναρτηθούν ως δασικές και αν δεν ικανοποιήσουν το δίκαιο αίτημά μας, ο δήμος είναι έτοιμος να καταθέσει ενστάσεις» διευκρίνισε στην «Κ.Ε.» η αρμόδια αντιδήμαρχος Ματίνα Μυλωνά.

«Οι δασικοί χάρτες θα αποκαλύψουν όλη την παθογένεια του ελληνικού κράτους», μας εξήγησε ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της ομοσπονδίας των δασολόγων του Δημοσίου. Καταπατήσεις, εκχερσώσεις, καμένα που χτίστηκαν, αυθαίρετα αλλά και οικοδομές με νόμιμες άδειες που εξασφαλίστηκαν με διάφορα τερτίπια είναι μερικές από τις... συνήθεις παρανομίες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δασικοί χάρτες είναι από το 2001 ξεκάθαρη επιταγή του Συντάγματος. Είχε προηγηθεί ο νόμος 2664/1998, με τον οποίο εισήχθηκε πρώτη φορά η έννοια του δασικού χάρτη και είχαν γίνει προσλήψεις 180 δασολόγων, αλλά έμεινε στα χαρτιά, όπως το δασολόγιο, το δασικό κτηματολόγιο και οι ανάλογες ρυθμίσεις προηγούμενων νόμων (998/1978, κ.λπ.).

«Υπάρχουν τεράστια κενά στις υπηρεσίες που ελέγχουν και επικυρώνουν τους δασικούς χάρτες» υπογράμμισε και ανέφερε ότι για τις τρεις πρώτες περιπτώσεις χρειάστηκε να ενισχυθούν τα δασαρχεία από υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος. Σημειώνει πάντως ότι με το νέο νόμο 3889/2010 διασαφηνίζεται η έννοια του δάσους και πλέον χαρακτηρίζεται δασική μια έκταση με εμβαδόν άνω των 750 τετραγωνικών, έναντι τριών στρεμμάτων που ίσχυε και με δασοκάλυψη 15% με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1937 για την Αττική. Στην υπόλοιπη χώρα θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία του 1945 και μόνον όταν υπάρχουν ασάφειες θα καταφεύγουν στις αεροφωτογραφίες του 1960.

Συνεργάτες του υφυπουργού Θ. Μωραΐτη διευκρίνισαν ότι ο στόχος είναι να καταγραφεί η κατάσταση. Αφησαν να εννοηθεί ότι δεν προβλέπονται κατεδαφίσεις κτισμάτων σε δάση, αλλά οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα και τα έσοδα θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη δασών σε άλλες περιοχές, όπως ο Υμηττός.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πολεοδομία και Χωροταξία
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Διαχείριση απορριμμάτων
ΜΑΤωμένα μπλόκα σε Λαύριο-Κερατέα
Κινήματα πολιτών
Φυτρώνουν κινήματα στις γειτονιές
Διόδια
Τα φορτηγά τώρα στο στόχαστρο των εργολάβων
Το τέχνασμα της... «πιστωτικής απόδειξης»
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Δασικοί χάρτες καμένοι από χέρι
Συνέντευξη: Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου
«Οι δικαστές δεν ευθύνονται για τις καθυστερήσεις»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πώς «ξεκλείδωσε» η ΕΛ.ΑΣ. τα κυκλώματα της νύχτας
Απαγόρευση καπνίσματος
Τιμωρίες-φωτιά για τον καπνό
ΟΠΑΔ
Το μεγάλο φαγοπότι στον ΟΠΑΔ
Εκθεση Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου
Ποιος θυμάται τον Εμάντ Αζίζ;
Συνήγορος του Πολίτη
Το ψαλίδισμα δαπανών περιορίζει δικαιώματα
Φυλακές
Το βραβείο στον έγκλειστο μαθητή
Άλλες ειδήσεις
Τον έφαγαν... κοσμικές σκοπιμότητες