Έντυπη Έκδοση

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΑΝΟΥ-ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ (Αρεοπαγίτης)

«Οι δικαστές δεν ευθύνονται για τις καθυστερήσεις»

Στα «χαρακώματα» βρίσκονται εδώ και καιρό δικαστές και κυβέρνηση. Αιτία τα οικονομικά μέτρα (μισθολογικά και ασφαλιστικά), που οι δικαστικοί λειτουργοί θεωρούν «casus belli». Η ένταση της αντιπαράθεσης οξύνθηκε μάλιστα αυτή την εβδομάδα, όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης ζήτησε με έγγραφό του αναλυτικές πληροφορίες για τη δικαστική πορεία μεγάλων υποθέσεων που εκκρεμούν στην τακτική Δικαιοσύνη (Sie-menς, Βατοπέδι, υποκλοπές κ.ά.) επιρρίπτοντας εμμέσως ευθύνες στους δικαστές. Ηδη οι εισαγγελείς αρνήθηκαν να παραστεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Σύσσωμο το δικαστικό σώμα διαμηνύει στην κυβέρνηση ότι θα αντιδράσει με πολλά μέσα εάν καταργηθεί το ειδικό μισθολόγιο και ισχύσει η ένταξη στο ΙΚΑ. Πίσω από όλα αυτά οι δικαστές, όπως επισημαίνει σε συνέντευξή της προς την «Κ.Ε.» η αρεοπαγίτης Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (μειοψηφία), βλέπουν απόπειρα της κυβέρνησης να τους υποβαθμίσει θεσμικά και να τους υπαλληλοποιήσει. Κάτι που αρνείται κατηγορηματικά το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Βασιλική Θάνου αποδέχεται πάντως ότι υπάρχει πρόβλημα βραδύτητας στην απονομή δικαίου και στην εκκαθάριση ορισμένων μεγάλων σκανδάλων, την οποία αποδίδει όμως στην έλλειψη προσωπικού.

«Ενώ σύμφωνα με το Σύνταγμα η Δικαιοσύνη είναι μία εκ των τριών λειτουργιών και ισότιμη με τις άλλες δύο (εκτελεστική-νομοθετική), εν τούτοις το τελευταίο διάστημα γίνεται προσπάθεια υποβάθμισης και υπαλληλοποίησης των δικαστών» επισημαίνει η κ. Θάνου.

Και συνεχίζει: «Η πρόβλεψη από το Σύνταγμα (άρθρο 88) αποδοχών στους δικαστικούς λειτουργούς ανάλογων με το λειτούργημά τους, αποσκοπεί στην προστασία της Δικαιοσύνης ως θεσμού και στην διασφάλιση της ανεξαρτησίας των λειτουργών της, εξασφαλίζοντάς τους αξιοπρεπή διαβίωση, ώστε να μην είναι ευάλωτοι σε τυχόν παρεμβάσεις. Ενα από τα αιτήματά μας είναι η διατήρηση του ειδικού μισθολογίου του οποίου γίνονται συζητήσεις για κατάργηση, ενώ μας ανησύχησε και το γεγονός ότι στη μελέτη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που ορίσθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβάνονται και οι δικαστές, οι οποίοι σημειωτέον έχουν συνεισφέρει τα περισσότερα αφού με τα μέτρα του μνημονίου υπέστησαν τις μεγαλύτερες περικοπές των επιδομάτων τους (28%)».

Ε Γιατί λέτε «όχι» στο ΙΚΑ;

Α Οι δικαστές πρέπει να υπάγονται σε αυτοτελή ασφαλιστικό φορέα. Οι βουλευτές (και ορθώς) δεν υπάγονται στο ΙΚΑ, όπως επίσης σε αυτοτελή ταμεία υπήχθησαν οι δημοσιογράφοι, οι επιστήμονες κ.λπ. Η υπαγωγή των νεοδιοριζόμενων δικαστών στο ΙΚΑ προσκρούει στη συνταγματικά κατοχυρωμένη θέση της Δικαιοσύνης και εκτιμάται ορθώς ως προσπάθεια της εκτελεστικής εξουσίας για υποβάθμιση και υπαλληλοποίησή τους...

Ε Είστε ευχαριστημένοι από τους χρόνους και την ποιότητα απονομής της δικαιοσύνης;

Α Θα ήταν εκτός πραγματικότητας κάποιος εάν δεν αναγνώριζε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα κυρίως ως προς τη βραδύτητα της απονομής δικαιοσύνης. Ομως οι δικαστές είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται, αφού η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό υποθέσεων όσο και στα υπάρχοντα κενά οργανικών θέσεων, ώστε να δημιουργείται μεγάλος φόρτος εργασίας, που μερικές φορές επιφέρει και υποβάθμιση της ποιότητας των αποφάσεων.

Ε Ο υπουργός Δικαιοσύνης σας μέμφεται εμμέσως για καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των μεγάλων σκανδάλων.

Α Οταν ο δικαστικός λειτουργός επιλαμβάνεται υποθέσεων που έχουν γενικότερο ενδιαφέρον, πρέπει να καταβάλλει προσπάθεια για να περατώνονται σύντομα ώστε να μην δημιουργείται η παραμικρή υποψία. Ορισμένες ανακριτικές υποθέσεις που εκκρεμούν επί μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. των ομολόγων) θα μπορούσαν ίσως να είχαν περατωθεί. Πρέπει όμως γενικά να ληφθεί υπόψη ότι οι ανακριτές που χειρίζονται μεγάλες υποθέσεις (Siemens, Βατοπέδι κ.λπ.), παρά τη βαρύτητα και την ευρύτητα αυτών, έχουν τη βοήθεια μόνον ενός γραμματέα, ενώ επιπλέον απαιτείται και ιδιαίτερη μελέτη για την αντιμετώπιση ειδικών ζητημάτων που ανακύπτουν.

Ε Πώς θα αντιδράσετε;

Α Ελπίζουμε ότι η εκτελεστική εξουσία θα σεβασθεί τη Δικαιοσύνη και δεν θα προχωρήσει σε άλλες ενέργειες υποβάθμισης του κύρους της. Διαφορετικά, είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας με πολλές μορφές αντιδράσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαιοσύνη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Διαχείριση απορριμμάτων
ΜΑΤωμένα μπλόκα σε Λαύριο-Κερατέα
Κινήματα πολιτών
Φυτρώνουν κινήματα στις γειτονιές
Διόδια
Τα φορτηγά τώρα στο στόχαστρο των εργολάβων
Το τέχνασμα της... «πιστωτικής απόδειξης»
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Δασικοί χάρτες καμένοι από χέρι
Συνέντευξη: Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου
«Οι δικαστές δεν ευθύνονται για τις καθυστερήσεις»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πώς «ξεκλείδωσε» η ΕΛ.ΑΣ. τα κυκλώματα της νύχτας
Απαγόρευση καπνίσματος
Τιμωρίες-φωτιά για τον καπνό
ΟΠΑΔ
Το μεγάλο φαγοπότι στον ΟΠΑΔ
Εκθεση Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου
Ποιος θυμάται τον Εμάντ Αζίζ;
Συνήγορος του Πολίτη
Το ψαλίδισμα δαπανών περιορίζει δικαιώματα
Φυλακές
Το βραβείο στον έγκλειστο μαθητή
Άλλες ειδήσεις
Τον έφαγαν... κοσμικές σκοπιμότητες