Έντυπη Έκδοση

Πώς «ξεκλείδωσε» η ΕΛ.ΑΣ. τα κυκλώματα της νύχτας

Η μεγάλη υπόθεση με τους κύκλους του οργανωμένου εγκλήματος και τους 200 εμπλεκομένους που περιλαμβάνονται στη θηριώδη, από πλευράς όγκου, δικογραφία της αστυνομίας οδηγεί σε σημαντικές διαπιστώσεις, νέες ή απλώς επικαιροποιημένες, αλλά και σε άφθονο κουτσομπολιό, ενδεικτικό μιας κοινωνικής νοσηρότητας και διαφθοράς.

Οσο για τα υπάρχοντα στοιχεία, σε λίγες περιπτώσεις θα σταθούν ικανά να αποδειχθούν τα σημεία και τέρατα που περιλαμβάνονται στις συνακροάσεις επικοινωνιών ενός ευρύτατου φάσματος υποκλοπών.

Η πολύμηνη έρευνα των αρχών, που βασίστηκε σε κάποιες καταγγελίες σχετικές με σοβαρές εγκληματικές πράξεις και στη συνέχεια, κυρίως, σε εκατοντάδες άρσεις απορρήτου επικοινωνιών μέσω των οποίων παρακολουθούνταν οι επαφές ατόμων και ομάδων. Δίκτυα γνωστά στην αστυνομία που κινούνται στο χώρο του λεγόμενου υποκόσμου και κατευθύνονται, όπως λένε, τόσο μέσα όσο και έξω από τις φυλακές από ανθρώπους που ανακυκλώνονται στην παρανομία.

Εκβιασμοί, προστασίες, πληρωμένες βομβιστικές δραστηριότητες εκδίκησης, σχέδια και απειλές για δολοφονίες με ταρίφες, εμπλοκές ατόμων που είχαν κάποιες προσβάσεις στον κρατικό μηχανισμό και κυρίως στην αστυνομία. Ολα τα παραπάνω οδήγησαν την αστυνομική έρευνα στην επαναβεβαίωση των δύο βασικών πόλων καθοδήγησης του οργανωμένου εγκλήματος στην Αττική, δύο μικρούς στρατούς που, όπως σε όλο τον κόσμο, επιδίδονται σε αγώνα επικράτησης πουλώντας βρόμικες υπηρεσίες ακόμα και στο «καθαρό» κόσμο, αρκεί να κατέχει το αντίτιμο.

Βεβαίως και στην ανακάλυψη ενός τεράστιου φάσματος παραοικονομίας, φοροδιαφυγής, ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και διαφθοράς σε κρατικούς μηχανισμούς. Η παράλληλη εμπλοκή συναρμόδιων υπηρεσιών, σχετικά με το οικονομικό έγκλημα, φαίνεται πως αποσκοπεί στρατηγικά στη μεθόδευση κατάσχεσης τεράστιων περιουσιών και στην απόδειξη ότι αυτές ανήκουν σε κατηγορουμένους ως προϊόντα εγκλήματος. Φαίνεται πως οι αρμόδιοι έχουν καταλήξει στο ότι η μεγαλύτερη ζημιά για τα κυκλώματα αυτά μπορεί να έχουν τα οικονομικά πλήγματα, αφού οι δικαστικές διαδικασίες δεν δικαιώνουν πάντα τα στοιχεία των ερευνών.

Στη δικογραφία αναδεικνύεται και η ανάπτυξη δύο νέων ομάδων οργανωμένου εγκλήματος που διεκδικούν μερίδιο από τις δύο κραταιές και πραφανώς φιλοδοξούν να τις ξεπεράσουν. Το πρόβλημα είναι ότι η οικονομική ύφεση έχει αντίκτυπο και στον τζίρο των κυκλωμάτων που διεκδικούν πλέον μερίδια από μικρότερη πίτα. Η αστυνομία ανέφερε ότι στη διάρκεια της έρευνας είχαν ανασταλεί για περίπου δύο χρόνια οι αλληλοεξοντώσεις μελών αντιπάλων συμμοριών. Ομως την επόμενη μέρα πυροβολήθηκε στη Βούλα μέλος μιας από τις ομάδες, που είχε αποφυλακιστεί πριν από λίγους μήνες.

Για ακόμα μία φορα εμφανίζεται και η εμπλοκή αστυνομικών στα κυκλώματα με διάφορους τρόπους. Ενός απόστρατου αξιωματικού και κάποιων άλλων χαμηλόβαθμων για εκδουλεύσεις. Είναι αβέβαιο εάν στοιχειοθετηθούν κατηγορίες από τα διαλαμβανόμενα στις υποκλοπές πέρα από τον εντυπωσιασμό γαργαλιστικών διαρροών. Κατηγορίες στηρίζονται από συνδυασμό πειστηρίων σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε εκρήξεις αντεκδίκησης. Πάντως, οι καταγγελίες για την έρευνα είναι ανώνυμες επιστολές που περιγράφουν κακουργήματα, γεγονός που δίνει και τη νομική αφορμή για άρση απορρήτου επικοινωνιών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Διαχείριση απορριμμάτων
ΜΑΤωμένα μπλόκα σε Λαύριο-Κερατέα
Κινήματα πολιτών
Φυτρώνουν κινήματα στις γειτονιές
Διόδια
Τα φορτηγά τώρα στο στόχαστρο των εργολάβων
Το τέχνασμα της... «πιστωτικής απόδειξης»
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Δασικοί χάρτες καμένοι από χέρι
Συνέντευξη: Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου
«Οι δικαστές δεν ευθύνονται για τις καθυστερήσεις»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πώς «ξεκλείδωσε» η ΕΛ.ΑΣ. τα κυκλώματα της νύχτας
Απαγόρευση καπνίσματος
Τιμωρίες-φωτιά για τον καπνό
ΟΠΑΔ
Το μεγάλο φαγοπότι στον ΟΠΑΔ
Εκθεση Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου
Ποιος θυμάται τον Εμάντ Αζίζ;
Συνήγορος του Πολίτη
Το ψαλίδισμα δαπανών περιορίζει δικαιώματα
Φυλακές
Το βραβείο στον έγκλειστο μαθητή
Άλλες ειδήσεις
Τον έφαγαν... κοσμικές σκοπιμότητες