Έντυπη Έκδοση

ΑΠΕΙΛΗ ΛΟΥΚΕΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ

Τιμωρίες-φωτιά για τον καπνό

Ερευνες δείχνουν ότι η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια στο κάπνισμα και ότι έχουμε από τα φθηνότερα τσιγάρα στην Ε.Ε.

Με λουκέτο εξαιτίας του καπνού απειλούνται τις επόμενες ημέρες 15 μπαρ της Αθήνας (σε Ψυχικό, Κολωνάκι, Γκάζι) τα οποία παραβίασαν τρεις φορές τον αντικαπνιστικό νόμο και αυτό γιατί μπορεί οι ιδιοκτήτες τους να πλήρωσαν τα πρόστιμα στις εφορίες αλλά η τέταρτη ποινή θα είναι και η φαρμακερή, αφού ο νόμος προβλέπει αφαίρεση της άδειας λειτουργίας σε πρώτη φάση για 20 ημέρες.

Το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του ...παραδειγματισμού αλλά και για να γεμίσουν τα άδεια κρατικά ταμεία, αποφάσισε να τιμωρήσει δεόντως τους παραβάτες, προκειμένου και οι υπόλοιποι καταστηματάρχες να προσαρμοστούν στα νέα... ευρωπαϊκά δεδομένα. Γι' αυτό άλλωστε και τις τελευταίες ημέρες οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας έχουν επιδοθεί στο κυνήγι του τσιγάρου, μετά την εντολή της ηγεσίας του υπουργείου «πιάστε όσους μπορείτε». Εκτιμάται ότι από τη διαδικασία αυτή έχουν εισπραχθεί ήδη περί τα 100.000 ευρώ.

Οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι μέχρι στιγμής περίπου 30% των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και κυρίως τα εστιατόρια, έχουν υιοθετήσει την αντικαπνιστική τακτική.

«Υπάρχει μια αυξανομένη ένταση στους ελέγχους, ειδικά τώρα που ενεργοποιήθηκαν οι μηχανισμοί του υπουργείου. Από την άλλη, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια προϊούσα αποδοχή του μέτρου από τον κόσμο» επισημαίνει ο γ. γ. του υπουργείου Υγείας, Αν. Δημόπουλος.

Στο μεταξύ, ο επίκουρος καθηγητής Αναπνευστικής Φυσιολογίας και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Πρόληψη του Καπνού, Παναγιώτης Μπεχράκης, αφήνει αιχμές για ύποπτα παιχνίδια που παίζονται ώστε να μην υλοποιηθεί ο αντικαπνιστικός νόμος.

Ο κ. Μπεχράκης, που συμμετείχε σε πανευρωπαϊκή έρευνα χαρτογράφησης του καπνίσματος (Equipp), δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Κ.Ε.»: «Να ζητήσουμε από τις καπνοβιομηχανίες να γνωστοποιήσουν τα μπάτζετ προώθησης, ώστε να γίνει γνωστό το ύψος των κονδυλίων που διαθέτουν. Γιατί είναι απορίας άξιον που πάνε τα χρήματα αυτά της προώθησης τη στιγμή πού απαγορεύεται η διαφήμιση τσιγάρων στην Ελλάδα».

Πάντως, με βάση τις επίσημες καταγραφές, τον τελευταίο χρόνο οι πωλήσεις τσιγάρων στην ελληνική καπνοβιομηχανία μειώθηκαν κατά 20%, ενώ των ξένων καπνοβιομηχανιών κατά 12 με 14%.

Στο μεταξύ σε ευρωπαϊκή έρευνα που έγινε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Πρόληψη του Καπνού σε 20 χώρες, η Ελλάδα άλλη μία φορά εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά καπνιστών. Στη χώρα μας το 35% των ενηλίκων άνω των 15 ετών καπνίζει συστηματικά. Δεύτερη χώρα στην κατάταξη έρχεται η Αυστρία με 34% και ακολουθούν Πολωνία με 30,3%, Ουγγαρία με 30%, Γαλλία με 28,7% και Ολλανδία με 28%. Από τα χαμηλότερα ποσοστά διαθέτουν η Σουηδία με 18% και η Φιλανδία με 18,6%. Σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο πάντως υπολογίζεται ότι το κάπνισμα αφορά το 28,6% του πληθυσμού, τη στιγμή μάλιστα που ο ΠΟΥ εκτιμά πως το 75-85% θέλει να το κόψει.

Σημαντικό ρόλο στην πρόσβαση των τσιγάρων ιδιαιτέρως στους νέους φαίνεται ότι παίζει και η τιμή. Η χώρα μας διαθέτει τον καπνό σε τιμές που είναι σχεδόν από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, καθότι τα τσιγάρα πωλούνται κατά 28% φθηνότερα απ' ό,τι ο μέσος όρος της Ε.Ε. (4,80 ευρώ). Πιο φθηνά από ό,τι στην Ελλάδα πωλούνται όμως στην Ουγγαρία όπου διατίθενται 49% κάτω από τον μέσο όρο και στην Πολωνία όπου είναι 48% κάτω από τον μέσο όρο πώλησης της Ε.Ε. Τα πιο ακριβά πακέτα τα βρίσκει κανείς στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία (η τιμή είναι διπλάσια από τον μέσο όρο) και στη Βρετανία όπου πωλούνται κατά 66% ακριβότερα.

Εντυπωσιακό είναι πάντως ότι από τις 20 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, στις 18 όλοι οι πολίτες έχουν πλήρη και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος, σε αντίθεση με τη χώρα μας που τα ελάχιστα ιατρεία διακοπής της βλαβερής συνήθειας υποχρηματοδοτούνται και εμφανίζουν αναμονή κοντά στους δύο μήνες.

Στο μεταξύ, το ελληνικό υπουργείου Υγείας προτίθεται να αποζημιώνει υπηρεσίες και θεραπείες για τη διακοπή του καπνίσματος μόνο για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών έπειτα από εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. Πρόκειται κυρίως για χρονίως πάσχοντες όπως ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιοπαθείς και διαβητικούς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Διαχείριση απορριμμάτων
ΜΑΤωμένα μπλόκα σε Λαύριο-Κερατέα
Κινήματα πολιτών
Φυτρώνουν κινήματα στις γειτονιές
Διόδια
Τα φορτηγά τώρα στο στόχαστρο των εργολάβων
Το τέχνασμα της... «πιστωτικής απόδειξης»
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Δασικοί χάρτες καμένοι από χέρι
Συνέντευξη: Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου
«Οι δικαστές δεν ευθύνονται για τις καθυστερήσεις»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πώς «ξεκλείδωσε» η ΕΛ.ΑΣ. τα κυκλώματα της νύχτας
Απαγόρευση καπνίσματος
Τιμωρίες-φωτιά για τον καπνό
ΟΠΑΔ
Το μεγάλο φαγοπότι στον ΟΠΑΔ
Εκθεση Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου
Ποιος θυμάται τον Εμάντ Αζίζ;
Συνήγορος του Πολίτη
Το ψαλίδισμα δαπανών περιορίζει δικαιώματα
Φυλακές
Το βραβείο στον έγκλειστο μαθητή
Άλλες ειδήσεις
Τον έφαγαν... κοσμικές σκοπιμότητες