Έντυπη Έκδοση

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΠΑΝΟΥ (αναπληρώτρια Συνήγορος του Πολίτη)

Το ψαλίδισμα δαπανών περιορίζει δικαιώματα

Η οικονομική κρίση επιβαρύνει την παθογένεια του ελληνικού συστήματος κακοδιοίκησης, παραδέχεται η αναπληρώτρια Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού.

Σε συνέντευξή της στην «Κ.Ε.» με αφορμή την ετήσια έκθεση του Συνηγόρου, θεωρεί ότι οι δαπάνες για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων δεν πρέπει να θεωρούνται πολυτέλεια, προτείνει μέτρα για αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας (ένταξη μεταναστών, αποκατάσταση τοξικοεξαρτημένων) και ζητάει να περιοριστεί το φαινόμενο της έκδοσης εκατοντάδων εγκυκλίων από τη διοίκηση γιατί οδηγούν σε αυθαιρεσία.

Ε Πόσο επηρέασε η κρίση τη λειτουργία του κράτους;

Α Οι επιπτώσεις της κρίσης ήλθαν να προστεθούν σε πάγιες και γνωστές αδυναμίες της ελληνικής διοίκησης. Αδυναμίες που έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά εδώ και χρόνια -αν όχι δεκαετίες. Πιστεύω ότι πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια εκσυγχρονισμού δομών και διαδικασιών και να ξεπεραστούν οι νοοτροπίες που βλέπουν τον πολίτη ως υπήκοο που οφείλει αλλά δεν του οφείλουν, καθώς και η λογική ότι οι πολίτες έχουν δικαιώματα αλλά όχι υποχρεώσεις. Και καθένας από τη θέση του, στην πολιτική, στη διοίκηση και την αυτοδιοίκηση, στην εκπαίδευση και στην υγεία να δώσει αυτό που πράγματι μπορεί. Υπάρχουν αναξιοποίητες δυνάμεις.

Ε Το κράτος έχει προχωρήσει σε ένα είδος στάσης πληρωμών απέναντι στους πολίτες;

Α Δεν θα πήγαινα τόσο μακριά, μιλώντας για στάση πληρωμών. Αλλά, ξέρετε, έχουν συσσωρευθεί από παλαιότερα οικονομικές υποχρεώσεις που σήμερα είναι πλέον δύσκολο να ικανοποιηθούν. Αλλη μία φορά: τα προβλήματα δεν γεννήθηκαν λόγω της κρίσης. Αυτά έφεραν την κρίση. Η μη προνοητική οικονομική διαχείριση σε κάθε επίπεδο, στη λογική ότι κάπου θα βρεθούν τα χρήματα, οδηγούσε σε υπερβάσεις των προϋπολογισμών, σε αναθέσεις για παροχή υπηρεσιών χωρίς συγκεκριμένη πρόβλεψη. Αυτό φαίνεται συχνά στην περίπτωση των δήμων, αλλά όχι μόνο. Πάντως, αν διατρέξει κανείς παλαιότερες ετήσιες εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, θα διαπιστώσει ότι είχαν επισημανθεί οι πρακτικές αυτές εδώ και χρόνια. Πριν βρεθούμε στις σημερινές δυσκολίες.

Ε Πώς σχολιάζετε τη βιομηχανία έκδοσης εγκυκλίων ειδικά σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης;

Α Δυστυχώς, οι εγκύκλιοι είναι παρεξηγημένο εργαλείο. Αντί να ερμηνεύουν το νόμο και να διευκολύνουν την εφαρμογή του, εμφανίζονται ορισμένες φορές ως εναλλακτική μέθοδος εισαγωγής ρυθμίσεων. Ενδεχομένως, αυτό οφείλεται σε ανεπαρκή προγραμματισμό ή και προετοιμασία των ρυθμίσεων. Επιχειρείται δηλαδή κάποια «διόρθωση», π.χ. εισαγωγή αναδρομικότητας, επιπλέον προϋποθέσεων κ.λπ., με θεσμικά λάθος τρόπο. Η συχνότητα με την οποία παρατηρείται το φαινόμενο πάντως δείχνει ότι αποτελεί έκφραση βαθύτερων διοικητικών αδυναμιών. Αλλά δευτερογενώς παράγει σύγχυση, αδιαφάνεια και εντέλει αυθαιρεσία.

Ε Πόσο επηρεάζει η κρίση την προστασία βασικών δικαιωμάτων: συνθήκες κράτησης, αλλοδαποί, άσυλο, Ρομά;

Α Ο σεβασμός των δικαιωμάτων δεν είναι μόνο θέμα νομοθεσίας. Απαιτεί και διάθεση πόρων. Στις σημερινές συνθήκες, λοιπόν, ορισμένες δαπάνες θεωρούνται πολυτέλεια. Και δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται έτσι, όταν πρόκειται για κρίσιμα δικαιώματα, ιδιαίτερα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως αυτές που αναφέρατε. Από την άλλη πλευρά, ένα γενικότερο αίσθημα ανασφάλειας που διακατέχει την ελληνική κοινωνία ενισχύει τις αμυντικές συμπεριφορές και απαιτεί εγρήγορση εκ μέρους των οργάνων της πολιτείας ώστε να μην καταλήξει σε παραβίαση δικαιωμάτων.

Ε Εκτός της απονομής ειδικού καθεστώτος διαμονής σε όσους αλλοδαπούς χωρίς χαρτιά δεν μπορούν να απομακρυνθούν από τη χώρα, τι προτείνετε για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας;

Α Το ζήτημα του ιστορικού κέντρου είναι πολύπλοκο και πολύπλευρο. Απαιτείται δέσμη μέτρων και δράσεων για την ανάκτηση του δημοσίου χώρου. Πρέπει να σπάσει ο φαύλος κύκλος που αναπαράγει το πρόβλημα. Να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως αυτό της υποκατάστασης για τους τοξικοεξαρτημένους, να ενεργοποιηθούν τα συμβούλια ένταξης των μεταναστών που ήδη προβλέπονται, να ληφθούν μέτρα πολεοδομικής αναβάθμισης κ.λπ.

*Στο θέμα των ανηλίκων ο Συνήγορος «θεωρεί απαραίτητη τη δημιουργία δομών φιλοξενίας και θεραπευτικών μονάδων για εφήβους που παρουσιάζουν προβληματική συμπεριφορά ή είναι εξαρτημένοι. Γενικότερα, πρέπει να υπάρχουν μέτρα εναλλακτικά προς τον, τελικά αναποτελεσματικό, ποινικό εγκλεισμό τους».

*Οσον αφορά τέλος τις προτεραιότητες του Συνηγόρου, η κ. Σπανού επισημαίνει ότι ο θεσμός «βρίσκεται υπό την πίεση της συγκυρίας όπως και οι άλλοι πολιτικοί και διοικητικοί θεσμοί». «Εχω την αίσθηση», επισημαίνει, «ότι οι υπηρεσίες βρίσκονται σε μεταβατική φάση, αμηχανίας ίσως, στην οποία τείνουν να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη αυστηρότητα τα προβλήματα που προκαλούν οι δυσλειτουργίες του ελληνικού κράτους. Καθυστερούν ή διστάζουν περισσότερο για παράδειγμα». Απαιτούνται, κατά την ίδια, νέες μέθοδοι επίλυσης των προβλημάτων και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συνήγορος του Πολίτη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Διαχείριση απορριμμάτων
ΜΑΤωμένα μπλόκα σε Λαύριο-Κερατέα
Κινήματα πολιτών
Φυτρώνουν κινήματα στις γειτονιές
Διόδια
Τα φορτηγά τώρα στο στόχαστρο των εργολάβων
Το τέχνασμα της... «πιστωτικής απόδειξης»
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Δασικοί χάρτες καμένοι από χέρι
Συνέντευξη: Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου
«Οι δικαστές δεν ευθύνονται για τις καθυστερήσεις»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πώς «ξεκλείδωσε» η ΕΛ.ΑΣ. τα κυκλώματα της νύχτας
Απαγόρευση καπνίσματος
Τιμωρίες-φωτιά για τον καπνό
ΟΠΑΔ
Το μεγάλο φαγοπότι στον ΟΠΑΔ
Εκθεση Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου
Ποιος θυμάται τον Εμάντ Αζίζ;
Συνήγορος του Πολίτη
Το ψαλίδισμα δαπανών περιορίζει δικαιώματα
Φυλακές
Το βραβείο στον έγκλειστο μαθητή
Άλλες ειδήσεις
Τον έφαγαν... κοσμικές σκοπιμότητες