Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Τον έφαγαν... κοσμικές σκοπιμότητες

Οι αποχωρήσεις του προέδρου των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας, μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου και του διευθυντή Αντ. Ζαμπέλη από τα οικονομικά, είναι προϊόν έντονου παρασκηνίου και φαίνεται να σηματοδοτούν γενικότερες αλλαγές στη διαχείριση της περιουσίας.

Η παραίτηση του Ιωαννίνων, ο οποίος είναι βαθύς γνώστης των οικονομικών πραγμάτων της Εκκλησίας αλλά και από τους υποστηριχτές του Ιερώνυμου στην εκλογή του, σφραγίζει μια περίοδο προστριβών. Αυτές αποτυπώνονται και στην τελευταία επιστολή του προς τον αρχιεπίσκοπο, εναντίον του οποίου εξαπολύει βέλη, ενώ επικρίνει μητροπολίτες για τη συμπεριφορά τους. Διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει η αναγκαία βούληση τόσο από τον αρχιεπίσκοπο όσο και από μέλη της Ιεραρχίας, για θέσπιση συμπεριφορών και κανόνων, με στόχο την επιβαλλόμενη, λόγω των περιστάσεων και γενικώς λόγω της σχηματισθείσης κοινής γνώμης έναντι της αποστολής της Εκκλησίας και του έργου της, αλλαγή κατεύθυνσης στην πλοήγηση του σκάφους της Εκκλησίας. «Η επικράτηση του κοσμικού πνεύματος πέραν πάσης εκκλησιολογικής οικονομίας και η συμπεριφορά αδελφών αρχιερέων στην άσκηση των συνοδικών τους καθηκόντων με οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η επισκοπική αυθεντία χρησιμοποιείται ευκαίρως-ακαίρως και όλως αντιεκκλησιολογικώς, για την εξυπηρέτηση κοσμικών και προσωπικών σκοπιμοτήτων».

Το ποτήρι φαίνεται να ξεχείλισε στις σχέσεις του Ιωαννίνων με ορισμένους ιεράρχες, λόγω και του τρόπου εκκαθάρισης της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αγάπη», που αποτελεί «εξέλιξη» της γνωστής «Αλληλεγγύης». Ο μητροπολίτης τονίζει ότι δεν ακολουθήθηκε η νομοθεσία, αλλά επικράτησε η «επισκοπική αυθεντία».

Ο Θεόκλητος υποστήριζε την άσκηση «σφικτής» πολιτικής: Να μη δαπανώνται ποσά για συνέδρια, αποστολές, κ.λπ., αλλά να δημιουργηθεί αποθεματικό, ικανό να στηρίξει την αποστολή της Εκκλησίας. Επίσης είχε κάνει γνωστό στον αρχιεπίσκοπο και σε άλλους ιεράρχες, ότι τυχόν απομάκρυνση του διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών Αντ. Ζαμπέλη θα είχε ως αποτέλεσμα και τη δική του αποχώρηση, δεδομένου ότι είχαν κοινή γραμμή πλεύσης.

Ισως γι' αυτό δεν έγινε προσπάθεια να μεταπεισθεί η Εμπορική Τράπεζα, όταν δεν ανανέωσε την απόσπαση του στελέχους της στην Εκκλησία. Μητροπολίτες επισημαίνουν με νόημα ότι ορισμένοι αρχιερείς επιχειρούν να βρεθεί νομική φόρμουλα και να θεσπισθεί ανώνυμη εταιρεία που θα διαχειρίζεται το «φιλέτο» των Μονών Πεντέλης, Πετράκη και της αρχιεπισκοπής· αν συνέβαινε κάτι τέτοιο δεν θα το δεχόταν η παρελθούσα διοίκηση, αφού ο ρόλος της θα περιοριζόταν σημαντικά.

Πάντως, η απομάκρυνση των Ιωαννίνων - Ζαμπέλη επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν δύο πόλοι εξουσίας: Της Μονής Πετράκη και της Αρχιεπισκοπής. Με τον αρχιεπίσκοπο να μην επεμβαίνει δυναμικά, τους τελευταίους μήνες, το χάσμα μεταξύ Συνοδικού και Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου φαινόταν πλέον αγεφύρωτο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Διαχείριση απορριμμάτων
ΜΑΤωμένα μπλόκα σε Λαύριο-Κερατέα
Κινήματα πολιτών
Φυτρώνουν κινήματα στις γειτονιές
Διόδια
Τα φορτηγά τώρα στο στόχαστρο των εργολάβων
Το τέχνασμα της... «πιστωτικής απόδειξης»
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Δασικοί χάρτες καμένοι από χέρι
Συνέντευξη: Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου
«Οι δικαστές δεν ευθύνονται για τις καθυστερήσεις»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πώς «ξεκλείδωσε» η ΕΛ.ΑΣ. τα κυκλώματα της νύχτας
Απαγόρευση καπνίσματος
Τιμωρίες-φωτιά για τον καπνό
ΟΠΑΔ
Το μεγάλο φαγοπότι στον ΟΠΑΔ
Εκθεση Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου
Ποιος θυμάται τον Εμάντ Αζίζ;
Συνήγορος του Πολίτη
Το ψαλίδισμα δαπανών περιορίζει δικαιώματα
Φυλακές
Το βραβείο στον έγκλειστο μαθητή
Άλλες ειδήσεις
Τον έφαγαν... κοσμικές σκοπιμότητες