Έντυπη Έκδοση

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Ο χαμένος συγγενής

Ενα στοιχείο που δείχνει με ποιον τρόπο τα αρθρόποδα -μια ομάδα με περισσότερα από ένα εκατομμύριο ασπόνδυλα είδη, που συμπεριλαμβάνει έντομα, αράχνες και μαλακόστρακα- απέκτησαν τα χαρακτηριστικά αρθρωτά πόδια τους, ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη νοτιοδυτική Κίνα.

Το απολίθωμα του Diania cactiformis, γνωστό και ως «ζωντανός κάκτος» λόγω της εμφάνισής του, ανήκει στα λοβοπόδια, μια οικογένεια αφανισμένων ζώων που θυμίζουν σκουλήκια με πόδια. Το συγκεκριμένο εύρημα είναι μοναδικό, αφού είναι το πρώτο με πόδια όπως εκείνα των αρθροπόδων.

«Πολλοί επιστήμονες πίστευαν εδώ και χρόνια πως τα αρθρόποδα προήλθαν από τα λοβοπόδια, όμως δεν είχαμε ούτε ένα απολίθωμα που να το αποδεικνύει» εξηγεί η Τζιάνι Λιού, παλαιοντολόγος του πανεπιστημίου της Σιάν στη Κίνα, που ηγήθηκε της έρευνας. «Μπορούμε να το δούμε ως τον χαμένο κρίκο ανάμεσα στα λοβοπόδια και τα αρθρόποδα».

Το εύρημα εμπλουτίζει τις γνώσεις μας για τα αρθρόποδα, μια οικογένεια ζώων που περιλαμβάνει το 80% όλων των γνωστών ειδών και αποτελεί το μεγαλύτερο ζωντανό πληθυσμό στη Γη. Μας δείχνει πως τα αρθρόποδα ίσως να σχημάτισαν σκληρυμένα άκρα πριν σχηματίσουν σκληρυμένα σώματα, λένε οι ερευνητές.

Το απολίθωμα ρίχνει φως σε ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη, όπου το μαλακό σώμα αρχίζει να περιβάλλεται από έναν αρθρωτό εξωσκελετό και φτάνει μέχρι περίπλοκους βιολογικούς σχεδιασμούς, όπως η δαγκάνα του καβουριού και το αλογάκι της Παναγίας.

0© 2011 Nature News

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρωπολογία & παλαιοντολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Διεθνές έτος χημείας
Οι εκρηκτικές ιδιότητες του νερού
Ζωολογία
Παχύδερμα υψηλού IQ
Άλλες ειδήσεις
Οι αρχαίοι κάτοικοι της Καλιφόρνιας
Ο χαμένος συγγενής
Μπιλιέτα για το νερό