Έντυπη Έκδοση

ΟΜΟΣΠΟΝΔΗ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΧΡΗΣΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Μία εγγραφή για όλες τις υπηρεσίες

Μία από τις βασικές διαδικασίες ελέγχου που οι χρήστες αποδεχόμασταν αδιαμαρτύρητα επί χρόνια προκειμένου να γραφτούμε σε ένα κοινωνικό δίκτυο ή μια υπηρεσία στο Διαδίκτυο, το να παρέχουμε τα προσωπικά μας στοιχεία σε καθένα από αυτά για να μας επιτραπεί η χρήση τους, επιχειρείται να περιοριστεί.

Αν και εταιρείες όπως το Facebook ή το Foursquare μοιάζουν φτιαγμένες για να σπέρνουν φάρμες δεδομένων με οτιδήποτε είμαστε διατεθειμένοι να τους πούμε για τη ζωή μας, αναγκάζονται και οι ίδιες να συναινέσουν σε ένα μοντέλο πιο φιλικό για εμάς: την ομόσπονδη ταυτοποίηση. Και το κάνουν κυρίως γιατί διαπίστωσαν πως από ένα σημείο και μετά οι χρήστες αρνούνταν να γραφτούν σε νέες υπηρεσίες, αφού έχαναν πλέον τον λογαριασμό με τα accounts που είχαν ανοιχτά δεξιά κι αριστερά αλλά και τα username και τα passwords που έπρεπε να θυμούνται.

Οι υπηρεσίες Single Sign-On (SSO) επιτρέπουν σε έναν χρήστη να εγγράφεται μόνο μία φορά σε έναν πάροχο ταυτότητας (Identity Provider), ο οποίος επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για τον συγκεκριμένο χρήστη σε άλλες (συνεργαζόμενες) ιστοσελίδες ή υπηρεσίες που αυτός επισκέπτεται. Πιθανόν να έχετε προσέξει ότι πηγαίνοντας να εγγραφείτε σε μια νέα υπηρεσία, μπορείτε να το κάνετε μέσω σύνδεσης με λογαριασμούς που ήδη έχετε π.χ. στο Facebook, το Twitter, το Hotmail, τη Yahoo ή την Google. Αλλού, π.χ. για να αφήσει κανείς ένα σχόλιο σε ένα μπλογκ της Wordpress ή του Blogger μπορεί να συνδεθεί μέσω OpenID (openid.net), μιας από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες ταυτοποίησης που υπάρχουν.

Το πλεονέκτημα του ομόσπονδου μοντέλου είναι ότι βασίζεται σε εφαρμογές ανοιχτού λογισμικού στις οποίες έχουν πρόσβαση όλοι οι προγραμματιστές και όχι μόνο οι διαχειριστές ενός μεγάλου δικτύου όπως το FB που προσπαθεί να περιορίσει την πρόσβαση στις εφαρμογές του, επισημαίνει το EFF (www.eff.org/n/12787). Από την άλλη πλευρά, διευκολύνει τη χαρτογράφηση των ενδιαφερόντων και των επαφών του χρήστη στο Διαδίκτυο. Τον κάνει όμως και πιο ευάλωτο σε ενδεχόμενη επίθεση, σαν να του κλέβουν το μοναδικό κλειδί με το οποίο ανοίγουν όλες του οι κλειδαριές. Διαβάστε σχετικά: penidexplained.com.

www.εργαλεία

www.dipity.com

Στη λίστα με τις πιο εντυπωσιακές υπηρεσίες επιμέλειας περιεχομένου στον Ιστό μόλις προστέθηκε το Dipity, μια δωρεάν (στη βασική της έκδοση) εφαρμογή που επιτρέπει τη δημιουργία διαδραστικών γραφημάτων. Ο χρήστης συνθέτει ένα χρονοδιάγραμμα (και λίστα και χάρτη) με γεγονότα που αλληλοσυνδέονται, προσθέτοντας πολυμεσικό περιεχόμενο, κείμενο, συνδέσμους, σχετικές αναρτήσεις και πληροφορίες από τα κοινωνικά δίκτυα, γεωδεδομένα κ.λπ. Προσφέρεται ιδιαίτερα για θέματα ειδησεογραφικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

www.εθελοντισμός

el.globalvoicesonline.org

Η φρέσκια ελληνική έκδοση του διεθνούς δικτύου δημοσιογραφίας των πολιτών Global Voices μετράει ήδη λίγα κείμενα μεταφρασμένα στη γλώσσα μας. Και καλεί όποιον θέλει να συνεισφέρει μεταφράζοντας κι άλλα ρεπορτάζ από πολλές χώρες, γραμμένα από μπλόγκερ επιλεγμένους με κριτήριο την αξιοπιστία τους.

www.εφαρμογές

www.youtube.com/create

Η δημοφιλέστερη υπηρεσία διαδικτυακών βίντεο δεν επαναπαύεται στη συνεχώς ανοδική της πορεία. Εκτός από τους χρήστες που έχουν βιντεοκάμερες και αναρτούν δικές τους παραγωγές, επιχειρεί τώρα να προσελκύσει και όσους θέλουν να δημιουργήσουν βιντεάκια με σύνθεση φωτογραφιών, κειμένου, μουσικής, αποσπασμάτων βίντεο και εφέ. Εδώ και λίγες μέρες διαθέτει δωρεάν στους χρήστες τρεις σχετικές εφαρμογές, ενθαρρύνοντας τον καθένα να πειραματιστεί.

Νέοι όροι

Authentication

Ταυτοποίηση. Η επαλήθευση της ταυτότητας ενός χρήστη με βάση τα διαπιστευτήρια (username, password) που έχει δώσει σε μια ιστοσελίδα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Στη στήλη
e-minds
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Διεθνές έτος χημείας
Οι εκρηκτικές ιδιότητες του νερού
Ζωολογία
Παχύδερμα υψηλού IQ
Άλλες ειδήσεις
Οι αρχαίοι κάτοικοι της Καλιφόρνιας
Ο χαμένος συγγενής
Μπιλιέτα για το νερό