Έντυπη Έκδοση

Σερβίρει ο Μποτρίνι

Αμα ρωτήσεις έναν κριτικό κινηματογράφου, θα σ' το πει: Απαραίτητο σε μια ταινία είναι να ταυτιστεί ο θεατής με κάποιον από τους πρωταγωνιστές.

Να μπει στη θέση του, να μπει στα παπούτσια του που λένε και οι Αμερικάνοι. Μόνο έτσι θα τον μαγέψει το παραμύθι, μόνο έτσι θα λειτουργήσει το στόρι. Μόνο έτσι θα αισθανθεί ότι το έργο μιλάει για κάτι που αφορά τον ίδιο και όχι κάποιον άλλον.

Η συνταγή ισχύει και για την τηλεόραση. Για τα σίριαλ, για τα τηλεπαιχνίδια, ακόμη και για τις ειδήσεις. Εκεί, ωστόσο, που νομίζω ότι αποδεικνύεται 100% αποτελεσματική, είναι στα κάθε είδους ριάλιτι. Στις συγκεκριμένες εκπομπές (που έχουν επιστρέψει στην επικαιρότητα, κατακλύζοντας εκ νέου τα ελληνικά κανάλια) η ταύτιση βαδίζει χέρι χέρι με την αληθοφάνεια. Αν δεν αναγνωρίσεις ένα κομμάτι του εαυτού σου (πραγματικού ή φαντασιακού...) στον Τσάκα, στον Νίνο, στον Φουκάκη, δεν υπάρχει περίπτωση να στηθείς απέναντι στον δέκτη και να ψηφίσεις «ναι» με το τηλεχειριστήριο.

Οπότε, ποιο είναι αυτό το τμήμα της προσωπικότητάς μας που ανιχνεύουμε στον Μποτρίνι; Με δυο λόγια, έχω την εντύπωση ότι ο κερκυραίος σεφ θα μπορούσε άνετα να αποτελεί φιγούρα του Θεάτρου Σκιών. Και πιο συγκεκριμένα, πιστεύω ότι ο ρόλος του Καραγκιόζη θα του ταίριαζε άψογα. Προσοχή, μην τα μπλέξουμε, για τον ρόλο μιλάω, όχι για το προσωνύμιο. Υπάρχει διαφορά και δεν είναι ασήμαντη.

Εξηγούμαι, για να αποφύγουμε τις παρεξηγήσεις, και ρωτάω: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του Καραγκιόζη; Εν ολίγοις, είναι επιτήδειος αλλά όχι απατεώνας, είναι καταφερτζής αλλά όχι γλειφτρόνι, είναι αστείος αλλά όχι γελοίος, είναι ισορροπιστής αλλά όχι κουτοπόνηρος. Δεν είναι Χατζηαβάτης δηλαδή, δεν σέρνει επάνω του όλα τα κουσούρια της φυλής που μας οδηγούν συχνά-πυκνά στην αγκαλιά της καταστροφής. Αντιθέτως, μπορεί να γίνει εξαιρετικά αποτελεσματικός, έστω την ύστατη ώρα, όταν τα πάντα μοιάζουν να γκρεμίζονται γύρω του.

Βλέπε τον Εκτορα Μποτρίνι. Κι αυτός δρα και ενεργεί ως άλλος Καραγκιόζης μέσα στις κουζίνες, επιστρατεύοντας τις αρετές του χάρτινου ήρωα για να τα βγάλει πέρα με τους συνοδοιπόρους του. Θα τους πάρει με το καλό, θα τους πάρει με το άγριο, θα τους κοροϊδέψει, θα τους εμψυχώσει, θα τους δουλέψει ψιλό γαζί, θα τους προσφέρει χείρα βοηθείας, θα τους «ψήσει» (αν μου επιτρέπεται ο μαγειρικός όρος) με κάθε δυνατό τρόπο.

Το είδαμε στον «Εφιάλτη στην κουζίνα», το βλέπουμε τώρα και στο «Botrini's Project» που άρχισε να προβάλλεται από την περασμένη Τετάρτη στον Alpha. Με μικρές παραλλαγές φυσικά, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε προγράμματος. Εκείνο που μένει απαράλλαχτο είναι το κεντρικό πρόσωπο, ο ταχυδακτυλουργός της κουζίνας και της οθόνης, ο άνθρωπος που μας κάνει να ονειρευόμαστε κουτάλες, πιρούνες, μάχαιρες και πιατέλες. Και το καταφέρνει μάλλον εύκολα, γιατί εντέλει ο Εκτορας Μποτρίνι είναι ένας από μας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Media
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεόραση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Media της έντυπης έκδοσης
Διαδίκτυο
Τα παιδία σερφάρει
Συνέντευξη:Νάντια Κοροβέση
3 ερωτήσεις
Τηλεόραση
Σερβίρει ο Μποτρίνι