Έντυπη Έκδοση

Η 2η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης βγαίνει στο δρόμο

Μέχρι και σε βιτρίνες καταστημάτων θα δούμε τα έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν παρουσιάζοντας ένα σχόλιο στη σύγχρονη πραγματικότητα

Η 1η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, που οργανώθηκε πριν από δύο χρόνια από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, είχε αξιόλογα έργα και ενδιαφέρουσες θεωρητικές προσεγγίσεις, ωστόσο της έλειπε η ζωντάνια και η επικοινωνία με το ευρύτερο κοινό της πόλης, ιδιαίτερα το νεανικό.

MC MILLAN MC MILLAN Η 2η Μπιενάλε φαίνεται να είναι πιο «κοινωνική». Από τις 24 Μαΐου και μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου θα απλωθεί περισσότερο στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, από τις αποθήκες του λιμανιού, το «Ολύμπιον», τα Λουτρά Παράδεισος, ώς τον Λευκό Πύργο, αλλά και σε μουσεία, πλατείες, ακόμα και σε βιτρίνες καταστημάτων.

Με περφόρμανς καλλιτεχνών, εικαστικά εργαστήρια, εγκαταστάσεις, έκθεση φωτογραφικών πορτρέτων, και άλλες δράσεις θα προσπαθήσει να προκαλέσει τη συμμετοχή του κόσμου. Θα δείξει όμως και το πολυπολιτισμικό της πρόσωπο, καθώς προσκαλεί περισσότερους από 150 καλλιτέχνες από 39 χώρες, με έμφαση την τέχνη της περιφέρειας.

Αλλωστε οι τρεις επιμελήτριες της κεντρικής έκθεσης με τίτλο «Πράξις: Τέχνη σε αβέβαιους καιρούς» δεν προέρχονται από τα μεγάλα κέντρα της τέχνης. Είναι η Μπισί Σίλβα από τη Νιγηρία, η Γκαμπριέλα Σαλγάδο από την Αργεντινή και η Συραγώ Τσιάρα, διεθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Η τέχνη με κοινωνική και πολιτική αιχμή αποτελεί το επίκεντρο της διοργάνωσης. Οι καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος θα προσπαθήσουν να αποτυπώσουν το κλίμα της εποχής: η αποτυχία της πολιτικής να αντιμετωπίσει τα «μεγάλα» προβλήματα, η πρόσφατη οικονομική κρίση, η επίθεση στο περιβάλλον, η αίσθηση αποξένωσης του ατόμου είναι ζητήματα που τους απασχολούν.

«Θα μπορούσε ενδεχομένως αυτή η εποχή της αβεβαιότητας να αποτελέσει την κατάλληλη στιγμή για την αναθεώρηση της εγγενούς αξίας της καλλιτεχνικής πρακτικής; Την κατάλληλη στιγμή για τη διερεύνηση της τέχνης ως προνομιακού πεδίου ελεύθερης σχετικά έκφρασης ιδεών και σκέψεων; (...)

»Μιας τέχνης που επανέρχεται στη ζωή, στην Πράξη, στη δημιουργική δραστηριότητα;», είναι τα ερωτήματα που βάζουν οι επιμελήτριες της Μπιενάλε. Οσο για τον σχεδιασμό της, «αποτελεί μια πρόσκληση να ξαναδούμε τις σύνθετες δομές της σύγχρονης πόλης και τα πολιτισμικά της στρώματα με διαφορετικό βλέμμα».

Από τον Σεπτέμβριο η Μπιενάλε θα πάει και σχολείο, με στόχο τη γνωριμία των μαθητών με τη σύγχρονη τέχνη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Βαγγέλης Ραπτόπουλος
«Η απαισιοδοξία προκαλεί τη βία»
Γιούαν Μακ Γκρέγκορ
Συνέντευξη με έναν «Πεφωτισμένο»
Δημοπρασία των Σόθμπις
«Διόρθωση» και στην αγορά τέχνης
Δημοσκόπηση
Η ψυχαγωγία σε αριθμούς
Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας
Φεστιβάλ με ελληνική υπογραφή
Εικαστικά
Η 2η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης βγαίνει στο δρόμο
Ενωση Γραφιστών Ελλάδας
Εκθεση με γραφήματα εφημερίδων
Θάνος Μικρούτσικος
«Προχωρώ, κοιτώντας συχνά πίσω»
Θέατρο
Το εξπρές του κρατητηρίου
Η δυστυχία της ευτυχίας
Κατερίνα Κοσκινά
«Το μουσείο δεν πρέπει να έχει τη μυρωδιά του παλιού»
Κριτική βιβλίου
Goodbye Lenin
Χριστιανόπουλος ανθολογεί Τσιτσάνη
Αυτοκριτική ενός πολέμου
Μέλοντι Γκαρντό
The sound of Melody
Μνημεία
Χρόνια πολλά, monsieur Eiffel
Μουσική
Ελληνικό φλερτ με την τζαζ
Ντανιέλ Μελίνγκο
Ο ρεμπέτης του τάνγκο
Πίτερ Μπρουκ
«Το μεγαλύτερο κρίμα σήμερα είναι ο ρατσισμός»
Φεστιβάλ Κανών
Απ' την Ευελπίδων στην Κρουαζέτ
«Ενα κάποιο βλέμμα» των Κανών στον Γιώργο Λάνθιμο
Φεστιβάλ των Βρυξελλών
Ανοιγμα σε Αφρική και Ασία κάνει η βελγική πρωτεύουσα