Έντυπη Έκδοση

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Φεστιβάλ με ελληνική υπογραφή

Το μοναδικό Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας των ΗΠΑ πραγματοποιείται δεύτερη χρονιά και αρχίζει στις 13 Μαΐου στη Νέα Υόρκη. Συμμετέχουν σημαντικοί διεθνείς επιμελητές και θεσμοί κύρους όπως το Απέρτσουρ και το Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας, αλλά η έκπληξη είναι ότι οι καλλιτεχνικοί διευθυντές είναι Ελληνες.

Παρ' ότι πάντα διέθεταν φωτογραφική σκηνή τεράστιας παράδοσης, οι ΗΠΑ δεν είχαν φεστιβάλ. Η ομάδα που ανέλαβε να καλύψει το κενό περιλαμβάνει και τους Ελληνες Σαμ Μπαρζιλάι και Αννα Κωνσταντίνου ως καλλιτεχνικό διευθυντή και καλλιτεχνική υποδιευθύντρια αντίστοιχα, οι οποίοι και εξηγούν: «Σε συνδυασμό με την αυξανόμενη επιρροή των νέων σχολών φωτογραφικής σκέψης από χώρες όπως η Δανία και η Ολλανδία, η εικόνα της Νέας Υόρκης ως διεθνές κέντρο του φωτογραφικού κόσμου είχε άρχισε να φθείρεται. Η διοργάνωση του Φεστιβάλ Φωτογραφίας είναι ένα πρώτο βήμα προς την αναστύλωση του φωτογραφικού κύρους της πόλης, μέσα από την καλλιέργεια ενός πνεύματος συνεργασίας μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης».

Η δομή του φεστιβάλ είναι απλή: τέσσερις επιμελητές κύρους καλούνται κάθε χρόνο, έχοντας απόλυτη ελευθερία δράσης. Το αποτέλεσμα είναι τέσσερις μεγάλες εκθέσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν από φωτοδημοσιογραφία μέχρι καθαρά καλλιτεχνική φωτογραφία. Μέσα σε μόλις τρεις μέρες, πέρυσι πουλήθηκαν πάνω από 15.000 εισιτήρια.

* Φέτος, ο επιμελητής και εκδότης Κρις Μπουτ παρουσιάζει την έκθεση «Gay Men Play», μια σειρά πορτρέτων γκέι ανδρών που φωτογραφίζονται κατά τη διάρκεια ομοφυλοφιλικών Σαββατοκύριακων στο Σαν Φρανσίσκο και το Βερολίνο. Στόχος είναι να παρουσιαστεί η αισθητική της σύγχρονης ομοφυλοφιλικής σκηνής αλλά και η κυκλοφορία των ιδεών μεταξύ των δύο πόλεων.

* Η διευθύντρια φωτογραφίας του «New York Magazine» Τζόντι Κουόν παρουσιάζει την έκθεση «Ι am not sure Ι know what kind of girl Ι am». Επίσης πορτρέτα, τα οποία χαρτογραφούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και τις αρετές των γυναικών ως φωτογραφικό θέμα.

* Ο διευθυντής του Foto 8, Τζον Λεβί, είναι υπεύθυνος για τη «Home For Good», έκθεση που ερευνά τους τρόπους με τους οποίους οι φωτογραφίες συνδέουν τους ανθρώπους με συγκινήσεις και γεγονότα, είτε πρόκειται για αναμνηστικές φωτογραφίες του οικογενειακού άλμπουμ είτε για τα πιο σύγχρονα πολυμέσα.

* Ο γνωστότερος επιμελητής φέτος είναι ο διευθυντής του Μουσείου Ελιζέ και συγγραφέας σημαντικών φωτογραφικών βιβλίων Ουίλιαμ Ιγουινγκ. Αυτός παρουσιάζει και το πιο σύνθετο εγχείρημα: είναι η έκθεση «All over the place!», η οποία θα αποτελείται από μικρές ατομικές εκθέσεις τριών εμβληματικών μορφών της φωτογραφίας (Στάιχεν, Χάας, Χολντ) και επιλεγμένων σύγχρονων φωτογράφων, προκειμένου να διερευνηθεί η επίδραση των πρώτων στη νέα φωτογραφική γενιά. Μεταξύ αυτών, ο Μανόλης Μπαμπούσης.

Η τρίτη ελληνική παρουσία έρχεται από τις δορυφορικές παρουσιάσεις του φεστιβάλ, όπου βλέπουμε το Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης. Περισσότερες πληροφορίες στο www.nyphotofestival.com

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Φωτογραφία
Εικαστικά
Στο διαδίκτυο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Βαγγέλης Ραπτόπουλος
«Η απαισιοδοξία προκαλεί τη βία»
Γιούαν Μακ Γκρέγκορ
Συνέντευξη με έναν «Πεφωτισμένο»
Δημοπρασία των Σόθμπις
«Διόρθωση» και στην αγορά τέχνης
Δημοσκόπηση
Η ψυχαγωγία σε αριθμούς
Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας
Φεστιβάλ με ελληνική υπογραφή
Εικαστικά
Η 2η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης βγαίνει στο δρόμο
Ενωση Γραφιστών Ελλάδας
Εκθεση με γραφήματα εφημερίδων
Θάνος Μικρούτσικος
«Προχωρώ, κοιτώντας συχνά πίσω»
Θέατρο
Το εξπρές του κρατητηρίου
Η δυστυχία της ευτυχίας
Κατερίνα Κοσκινά
«Το μουσείο δεν πρέπει να έχει τη μυρωδιά του παλιού»
Κριτική βιβλίου
Goodbye Lenin
Χριστιανόπουλος ανθολογεί Τσιτσάνη
Αυτοκριτική ενός πολέμου
Μέλοντι Γκαρντό
The sound of Melody
Μνημεία
Χρόνια πολλά, monsieur Eiffel
Μουσική
Ελληνικό φλερτ με την τζαζ
Ντανιέλ Μελίνγκο
Ο ρεμπέτης του τάνγκο
Πίτερ Μπρουκ
«Το μεγαλύτερο κρίμα σήμερα είναι ο ρατσισμός»
Φεστιβάλ Κανών
Απ' την Ευελπίδων στην Κρουαζέτ
«Ενα κάποιο βλέμμα» των Κανών στον Γιώργο Λάνθιμο
Φεστιβάλ των Βρυξελλών
Ανοιγμα σε Αφρική και Ασία κάνει η βελγική πρωτεύουσα