Έντυπη Έκδοση

Χριστιανόπουλος ανθολογεί Τσιτσάνη

Παθιασμένος εδώ και δεκαετίες με τον Βασίλη Τσιτσάνη, ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος το πιστεύει ακράδαντα: η μεταθανάτια ανέλιξη του κορυφαίου λαϊκού συνθέτη μας, που «μόνο με τη μεταθανάτια άνοδο του Καβάφη μπορεί να συγκριθεί», θα έχει συνέχεια και κατά τη δεύτερη εικοσιπενταετία από τον θάνατό του.

Γι' αυτό άλλωστε και ο ίδιος κορφολόγησε από το τεράστιο έργο του Τσιτσάνη τα 187 σημαντικότερα, κατά τη γνώμη του, τραγούδια, προσφέροντας έτσι στους μελλοντικούς μελετητές του μια πολύτιμη κιβωτό εν είδει οδηγού.

Η «Ανθολογία τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Ιανός», είναι καρπός μιας εργασίας που ξεκίνησε ο ποιητής το 1993 και απαρτίζεται από δύο μέρη, καθώς την εκτενή ανθολογία ακολουθεί κι ένα, κριτικό υπόμνημα με πληροφορίες για τα τραγούδια που τη συγκροτούν. Για τα περίφημα «Καβουράκια», φέρ' ειπείν, ο αναγνώστης δεν έχει απλώς πρόσβαση στους στίχους τους, αλλά και σ' όλο το παρασκήνιο της συνεργασίας του συνθέτη με την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.

Αντίστοιχα, σ' ό,τι αφορά το «Χατζή Μπαξές» , ο Χριστιανόπουλος μας ξεναγεί σε ειδυλλιακές περιοχές της προπολεμικής Θεασσαλονίκης, φροντίζοντας παράλληλα να εντοπίσει ποια από τα πρόσωπα που αναφέρονται στους στίχους είναι πραγματικά ή φανταστικά.

Και, φυσικά, δεν παραλείπει να μνημονεύσει ότι το ίδιο τραγούδι μετέγραψε αργότερα ο Χατζιδάκις στις «Εξι λαϊκές ζωγραφιές» του, που συνδέθηκαν άρρηκτα με την ομώνυμη παράσταση του Ελληνικού Χοροδράματος της Ραλλού Μάνου.

Οπως υπενθυμίζει ο ποιητής στο σύντομο βιογραφικό του συνθέτη, ο Τσιτσάνης άρχισε να παίζει μπουζούκι από 12 χρόνων -το 1927, τη χρονιά που έχασε τον τσαρουχά πατέρα του- και, αποφοιτώντας από το γυμνάσιο, κατέβηκε από τη γενέτειρά του, τα Τρίκαλα, στην Αθήνα, για να σπουδάσει νομικά.

Παίζοντας όμως, για βιοποριστικούς λόγους, σε διάφορες ταβέρνες, τράβηξε σιγά σιγά με το ταλέντο του την προσοχή των δισκογραφικών εταιρειών. Φαντάρος στη Θεσσαλονίκη μεταξύ 1938 και '40, έγραψε μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του, όπως την «Αρχόντισσα», και στην ίδια πόλη ήταν που διηύθυνε το 1942 το «Ουζερί Τσιτσάνης» μέχρι που κατέβηκε οριστικά στην πρωτεύσουσα και εργάστηκε στη μουσική βιομηχανία της εποχής εντατικά.

Προς τα τέλη της δεκαετίας του '50, ωστόσο, αυτό το «παιδί-θαύμα» άρχισε να παρουσιάζει «σημάδια κάμψης», γράφει ο Χριστιανόπουλος, θεωρώντας ότι ο Τσιτσάνης ζημιώθηκε από τη «βαθμιαία χειροτεύρευση του ρεμπέτικου» που προκάλεσαν μεταξύ άλλων η «εμφάνιση του Καζαντζίδη» και η «ινδιοκρατία» στον χώρο του λαϊκού τραγουδιού. Οπως και να 'χει, όμως, η κληρονομιά του -πάνω από επτακόσια τραγούδια- είναι θησαυρός.

Πέρα από ένα πλήθος δημοσιευμάτων στον τύπο, εξαιρετικά βοηθήματα για τον ποιητή στάθηκαν τα βιβλία του Θεόφιλου Αναστασίου «Βασίλης Τσιτσάνης: Απαντα» και του Διονύση Μανιάτη «Η εκ περάτων δισκογραφία γραμμοφώνου: έργα λαϊκών μας καλλιτεχνών», όπως και τα αρχεία των Νίκου Στρουθόπουλου και Κώστα Χατζηδουλή. Συμμαχός του δε στο όλο εγχείρημα ήταν και η κόρη του συνθέτη, Βικτωρία Τσιτσάνη. Η φροντισμένη έκδοση της «Ανθολογίας» περιλαμβάνει επεξηγηματικό γλωσσάρι για το περιεχόμενο των στίχων, χρηστικό ευρετήριο με τους πρώτους στίχους των τραγουδιών και πλήρεις καταλόγους με τους στιχουργούς και τους ερμηνευτές τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Goodbye Lenin
Αυτοκριτική ενός πολέμου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Βαγγέλης Ραπτόπουλος
«Η απαισιοδοξία προκαλεί τη βία»
Γιούαν Μακ Γκρέγκορ
Συνέντευξη με έναν «Πεφωτισμένο»
Δημοπρασία των Σόθμπις
«Διόρθωση» και στην αγορά τέχνης
Δημοσκόπηση
Η ψυχαγωγία σε αριθμούς
Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας
Φεστιβάλ με ελληνική υπογραφή
Εικαστικά
Η 2η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης βγαίνει στο δρόμο
Ενωση Γραφιστών Ελλάδας
Εκθεση με γραφήματα εφημερίδων
Θάνος Μικρούτσικος
«Προχωρώ, κοιτώντας συχνά πίσω»
Θέατρο
Το εξπρές του κρατητηρίου
Η δυστυχία της ευτυχίας
Κατερίνα Κοσκινά
«Το μουσείο δεν πρέπει να έχει τη μυρωδιά του παλιού»
Κριτική βιβλίου
Goodbye Lenin
Χριστιανόπουλος ανθολογεί Τσιτσάνη
Αυτοκριτική ενός πολέμου
Μέλοντι Γκαρντό
The sound of Melody
Μνημεία
Χρόνια πολλά, monsieur Eiffel
Μουσική
Ελληνικό φλερτ με την τζαζ
Ντανιέλ Μελίνγκο
Ο ρεμπέτης του τάνγκο
Πίτερ Μπρουκ
«Το μεγαλύτερο κρίμα σήμερα είναι ο ρατσισμός»
Φεστιβάλ Κανών
Απ' την Ευελπίδων στην Κρουαζέτ
«Ενα κάποιο βλέμμα» των Κανών στον Γιώργο Λάνθιμο
Φεστιβάλ των Βρυξελλών
Ανοιγμα σε Αφρική και Ασία κάνει η βελγική πρωτεύουσα