Ελευθεροτυπία - 03/05/2010
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 3 Μαΐου 2010
ΠΡΟΣ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ Ή «ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»
Σαμαράς: Ομολογεί Βατερλό η κυβέρνηση
Αποχή από την ψηφοφορία ή ψήφος κατά συνείδηση, είναι τα δύο πιθανά σενάρια τα οποία συζητά η Ν.Δ. προκειμένου να αποφύγει τον σκόπελο της άμεσης υπερψήφισης ή καταψήφισης των έκτακτων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
«Δίνουν πολύ μεγαλύτερη δόση από ένα φάρμακο που ήδη απέτυχε», σχολίασε ο Αντ. Σαμαράς.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μέχρι χθες το βράδυ είχε κλειστά τα χαρτιά του. Εκανε μία σκληρή δήλωση κατά της κυβέρνησης, την κατηγόρησε για «ομολογία του Βατερλό της» και ότι «ξόδεψε κάθε απόθεμα αξιοπιστίας μέσα σε λίγους μήνες». Αυτή η κριτική όμως δεν προεξοφλεί και την καταψήφιση των μέτρων. Βρίσκεται ενώπιον μιας δύσκολης απόφασης για τέσσερις λόγους:
1 Η κεντρώα τάση της Ν.Δ., από τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μέχρι τον Δ. Αβραμόπουλο, τον Κ. Χατζηδάκη κ.ά., εκτιμά ότι πρέπει η Ν.Δ. να επιδείξει μια συναίνεση προκειμένου να βοηθήσει και στη συγκράτηση κοινωνικών εκρήξεων. «Είναι δυστυχώς βέβαιον ότι τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία και πρέπει η Ν.Δ. σαν υπεύθυνο κόμμα να τα στηρίξει και να τα ψηφίσει στη Βουλή χωρίς συζήτηση και ελπίζω ότι το ίδιο πράγμα θα πρέπει να κάνει και το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο «Μέγκα».
«Casus belli»
2 Αντίθετα, για τη λαϊκή Δεξιά (Μανώλης, Πολύδωρας κ.ά.) η ψήφιση των μέτρων θα ισοδυναμούσε με casus belli (αιτία πολέμου) διότι εκτιμούν ότι είναι άδικα και σκληρά και θίγονται κυρίως οι μικρομεσαίοι. «Η Ελλάδα μετατρέπεται σε έναν "Καιάδα δίχως αύριο" για όλους τους πολίτες, για τα παιδιά, για τους νέους της», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της ΔΑΚΕ και ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης. «Αναρωτιέται κανείς εάν ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να μείνει στην Ιστορία σαν μια "σύγχρονη Μήδεια" για τους Ελληνες».
3 Ο Α. Σαμαράς ρισκάρει και την προσωπική του αξιοπιστία. Οταν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι οχτώ στους 10 πολίτες κατηγορούν την κυβέρνηση Καραμανλή ότι ευθύνεται που φτάσαμε ώς εδώ και ο πρώην πρωθυπουργός δραπέτευσε γιατί ήξερε τι είχε μπροστά του (85%), ένα απλό «συγγνώμη» δεν είναι αρκετό για να βγάλει από το κάδρο των ευθυνών τον Α. Σαμαρά και τη Ν.Δ.
4 Είναι και οι πιέσεις που αναμένεται να δεχτεί η Ν.Δ. από τα αδελφά κόμματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προκειμένου να στηρίξει τα μέτρα που τα θεωρούν αναγκαία στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
«Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ως "σωτηρία" της Ελλάδας εκείνο που απέκλειε ως επιζήμιο και αχρείαστο», δήλωσε ο Α. Σαμαράς. «Βρισκόμαστε μπροστά στην ομολογία ενός αληθινού Βατερλό προβλέψεων και πολιτικών της κυβέρνησης. Ή μας έλεγαν ψέματα ώς τώρα ή έχουν χάσει προ πολλού τον έλεγχο. Είτε συμβαίνουν και τα δύο. Σήμερα δίνουν πολύ μεγαλύτερη δόση από ένα "φάρμακο" που ήδη απέτυχε. Σήμερα κινδυνεύουμε περισσότερο από την υπερβολική δόση του "φαρμάκου", παρά από την ίδια την "ασθένεια"».
Ταυτόχρονα επιχείρησε να εμφανίσει εαυτόν ως εγγυητή της ελπίδας. «Σήμερα μοναδική μου έγνοια είναι η εφαρμογή πολιτικών που θα μας βγάλουν από αυτή τη μέγγενη μια ώρα αρχύτερα. Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει για όλους τους Ελληνες αυτή η δραματική περιπέτεια. Ξέρω με ποιον τρόπο μπορεί να τελειώσει όσο γίνεται γρηγορότερα και λιγότερο οδυνηρά».
Ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το οποίο είχε προτείνει νωρίτερα και ο πρωθυπουργός.