Ελευθεροτυπία - 03/05/2010
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 3 Μαΐου 2010
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΛΙ ΡΕΝ ΚΑΙ ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ
Εθνική συνεννόηση υποδεικνύουν ΔΝΤ-Ε.Ε.
Εθνική συναίνεση για να περάσουν τα μέτρα ζητούν ΔΝΤ και Ε.Ε. Σε κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν ο επίτροπος της Ε.Ε. Ολι Ρεν και ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, αναγνωρίζουν ότι τα μέτρα απαιτούν μεγάλες θυσίες από τον ελληνικό λαό και τονίζουν ότι για να έχουν επιτυχία απαιτείται «εθνική συνεννόηση» πέρα από πολιτικά κόμματα.
«Αναγνωρίζουμε ότι το πρόγραμμα απαιτεί μεγάλη θυσία από τον ελληνικό λαό και με δεδομένη τη σοβαρή κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα, δεν μπορεί να αναμένει αλλαγές στην οικονομία μέσα σε μια μέρα», τονίζει η ανακοίνωση.
«Χρειάζεται προσπάθεια πολλών ετών για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα», συνεχίζει η ανακοίνωση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Για να πετύχει το πρόγραμμα θα χρειαστεί εθνική συνεννόηση πέρα από τις γραμμές των πολιτικών κομμάτων».
Η κοινή ανακοίνωση Ρεν και Στρος-Καν κάνει μάλλον «μαύρο χιούμορ», λέγοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση σχεδίασε το πρόγραμμα... ώστε να προστατευτούν οι φτωχότεροι και πιο ευάλωτοι, ζητώντας δίκαιη κατανομή του βάρους στην ελληνική κοινωνία».
Για το ίδιο θέμα ο Στρος-Καν, που θέλει να λέγεται ακόμη «σοσιαλιαστής», σε χωριστή ανακοίνωση επισημαίνει ότι «θα υπάρξει προστασία για τις πιο ευάλωτες ομάδες».
«Οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις έχουν σχεδιαστεί για να εξαιρεθούν αυτοί που ζουν με το ελάχιστο. Οι κοινωνικές δαπάνες θα αναθεωρηθούν για να ενισχυθεί το δίκτυο ασφάλειας για τους πιο ευάλωτους ανθρώπους», αναφέρει με κυνισμό η ανακοίνωση ενός οργανισμού που στο «ποινικό» μητρώο του έρχεται να προστεθεί και η Ελλάδα (πλάι στην Αργεντινή, τη Λετονία και δεκάδες άλλες χώρες που γνώρισαν από την καλή την κοινωνική του ευαισθησία...).
Ο Στρος-Καν έκανε λόγο ακόμη για «πρωτοφανές επίπεδο πρόσβασης στις πηγές του ΔΝΤ», το οποίο «αντιστοιχεί σε 3.200% της ελληνικής ποσόστωσης στο Ταμείο. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη παροχή βοήθειας σε κράτος-μέλος και δείχνει το υψηλό επίπεδο στήριξης του Ταμείου στο πρόγραμμα και την Ελλάδα». *