Ελευθεροτυπία - 03/05/2010
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 3 Μαΐου 2010
Η Γαλλία «τα ακουμπάει» αλλά εκφράζει αμφιβολίες
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κινητοποιήθηκε για να συμβάλει στην επίσπευση της υιοθέτησης του ευρωπαϊκού σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα, με σύγκληση την Πρωτομαγιά έκτακτου διυπουργικού συμβουλίου και με τηλεφωνική του επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ.
Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν «την αποφασιστικότητά τους να δράσουν γρήγορα προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο στήριξης» και συμφώνησαν «να συνεχίσουν να εργάζονται ενεργά για την ενίσχυση της σταθερότητας της ευρωζώνης και για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών». Η Γαλλία θα χρηματοδοτήσει περίπου το 21% του ποσού που θα καταβληθεί από το Eurogroup.
Αρχίζει η ψήφιση
Απόψε ξεκινά μάλιστα στο γαλλικό κοινοβούλιο η διαδικασία ψήφισης για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στη Γερουσία την Πέμπτη. Οι σοσιαλιστές υποστηρίζουν το σχέδιο, αλλά το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν θα το ψηφίσει. Η κομμουνίστρια ηγέτις Μαρί Ζορζ Μπιφέ δήλωσε ότι «η Γαλλία θα δανείσει την Ελλάδα με επιτόκιο άνω του 4% που είναι σχεδόν τοκογλυφικό». Κατήγγειλε την «ακινησία της ΕΚΤ, διατυπώνοντας σαν αντιπρόταση «την εθνικοποίηση ενός ορισμένου αριθμού τραπεζών» και δημιουργία ενός «δημόσιου οικονομικού πιστωτικού λογαριασμού».
Στην Εθνοσυνέλευση κυριαρχούν οι αντιδράσεις σχετικά με το υψηλό επιτόκιο για το δάνειο στην Αθήνα, που ανέρχεται στο 5%. Ο οικολόγος βουλευτής Ιβ Κοσέ δηλώνει ότι «το σχέδιο του κ. Παπανδρέου επιβαρύνει εξαιρετικά τις ασθενέστερες τάξεις, ενώ θα έπρεπε να αντληθούν έσοδα από ειδικό φόρο αλληλέγγυας κοινωνικής συνεισφοράς από τις εύπορες τάξεις».
Αιματηρές θυσίες
Ο ηγέτης του ισχυρού συνδικάτου «Force Ouvriere» Ζαν Κλοντ Μαϊγί, που θα έλθει στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στην εθνική απεργία της 5ης Μαΐου, δήλωσε: «Ανησυχώ όταν βλέπω τις αιματηρές θυσίες που επιβάλλονται στους εργαζόμενους, απ' τους οποίους ακόμα μία φορά ζητούν να πληρώσουν τον λογαριασμό».
* Επιφυλάξεις εκφράζονται και ως προς την αποτελεσματικότητα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε ότι το σχέδιο σωτηρίας που ανακοινώθηκε στην Αθήνα δεν «μπορεί να εγγυηθεί τίποτα» μπροστά στον κίνδυνο της «μετάδοσης» της κρίσης σε άλλες χώρες, ειδικά σε αυτήν την κατάσταση όπου «οι αγορές επιτίθενται συνεχώς». Τόνισε όμως, «ας σταματήσουμε την ευρωαπαισιοδοξία. Από κρίση σε κρίση η Ευρώπη προχωράει».
Ειδικοί οικονομολόγοι αναρωτιούνται για την αποτελεσματικότητα των ελληνικών μέτρων. Ο καθηγητής Φιλίπ Μαρτέν επισημαίνει ότι υπάρχουν άγνωστοι παράγοντες, όπως η αντίδραση των χρηματαγορών, ενώ η χώρα έχει μεγαλύτερες ανάγκες από αυτές που καλύπτει το δάνειο. Αγνωστες είναι και οι συνέπειες αν το σχέδιο δεν γίνει αποδεκτό και προκληθεί κοινωνική έκρηξη».