Έντυπη Έκδοση

«GUARDIAN» ΚΑΙ «OBSERVER» ΥΠΕΡ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ, «TIMES» ΥΠΕΡ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΩΝ

Χάνουν και τον Τύπο οι Εργατικοί

Στα όρια του στατιστικού σφάλματος «παίζονται» τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών που θα διεξαχθούν την Πέμπτη. Οι δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου έδιναν 34-38% στους Συντηρητικούς, 23-29% στους Εργατικούς και 25-30% στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις, αλλά είναι μακριά ακόμη από το όριο αυτοδυναμίας. Ετσι αναζητούνται σύμμαχοι... (ΕΡΑ / Andrew Parsons) Ο Ντέιβιντ Κάμερον προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις, αλλά είναι μακριά ακόμη από το όριο αυτοδυναμίας. Ετσι αναζητούνται σύμμαχοι... (ΕΡΑ / Andrew Parsons) Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι καμία δημοσκόπηση έως τώρα δεν προβλέπει αυτοδύναμη κυβέρνηση Συντηρητικών την 7η Μαΐου. Βάσει του πλέον αισιόδοξου για τους Συντηρητικούς σεναρίου, ο Ντέιβιντ Κάμερον θα μπορέσει να εξασφαλίσει 316 έδρες, 10 λιγότερες από όσες χρειάζεται για την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ετσι, ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο. Το θρίλερ εξακολουθεί να είναι το ποια θα είναι τα μέλη του συνασπισμού αυτού.

Σενάρια συνεργασίας

Δεδομένου ότι ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι δεν θα συνεργαστεί με τους Εργατικούς εάν αυτοί έρθουν τρίτοι στη λαϊκή ψήφο, απομένει να δούμε εάν το κόμμα του Γκόρντον Μπράουν θα μπορέσει να έρθει δεύτερο, αφήνοντας τρίτο τον φερέλπιδα Νικ Κλεγκ και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Εάν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έρθουν τελικά δεύτεροι στη λαϊκή ψήφο, δεν αποκλείεται να σχηματιστεί ένας χαλαρός «γάμος ανάγκης» ανάμεσα στον Νικ Κλεγκ και τον Ντέιβιντ Κάμερον, των οποίων -σημειωτέον- οι θέσεις για την οικονομία, την πολιτική και την κοινωνία είναι έτη πολιτικού φωτός μακριά.

Σοκ και δέος έφερε στο στρατόπεδο των Εργατικών το γεγονός ότι οι εφημερίδες «Guardian» και «Observer» για πρώτη φορά στην ιστορία αποφάσισαν να μην υποστηρίξουν το κόμμα από του οποίου τα σπλάχνα γεννήθηκαν και να δώσουν τη συμβολική τους ψήφο στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Το ίδιο έπραξαν και οι «Times», οι οποίοι τέθηκαν υπέρ του Ντέιβιντ Κάμερον, αν και αυτό προκάλεσε μικρότερη έκπληξη αφού η εφημερίδα έχει περάσει στον έλεγχο του Ρούπερτ Μέρντοκ, γνωστού για τις δεξιές-συντηρητικές του προτιμήσεις. Παρότι η «ψήφος» των παραδοσιακών βρετανικών εφημερίδων παίζει μικρό ρόλο επί της ουσίας, η αλλαγή στρατοπέδου, ιδιαίτερα στην περίπτωση της «Guardian», έχει τεράστια συμβολική σημασία αφού αναδεικνύει την πολιτική μοναξιά του Γκόρντον Μπράουν, ίσως ακόμα και το τέλος εποχής για τους Εργατικούς.

Η τελευταία βδομάδα

Στην τελική ευθεία για την κάλπη, οι αρχηγοί των Συντηρητικών, των Εργατικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών οργώνουν κυριολεκτικά την επικράτεια, σφίγγουν όσα περισσότερα χέρια μπορούν, δίνουν συνεντεύξεις και προσπαθούν να κερδίσουν την ψήφο των αναποφάσιστων, ειδικά στις 96 περιφέρειες που δημοσκοπικά ταλαντεύονται ανάμεσα στα τρία κόμματα.

Τις τελευταίες ημέρες ο Ντέιβιντ Κάμερον προσπαθεί με τις εμφανίσεις του να δώσει στο εκλογικό σώμα να καταλάβει ότι είναι μεταρρυθμιστής και ενωτικός, αξιοποιώντας το προβάδισμα που του έδωσε η καλή εμφάνισή του στην τρίτη τηλεμαχία της περασμένης εβδομάδας. Ο Νικ Κλεγκ δηλώνει διαρκώς ότι η μάχη είναι πλέον ανάμεσα στον ίδιο και τον Κάμερον και επιδιώκει να πείσει ότι εκείνος είναι ο εκπρόσωπος της πραγματικής αλλαγής που χρειάζεται η χώρα. Ο δε Γκόρντον Μπράουν, εμφανώς καταβεβλημένος από τα τελευταία δεκατρία χρόνια στην εξουσία, τους σκληρούς ενδοπαραταξιακούς αγώνες, αλλά και την κόπωση της προεκλογικής εκστρατείας, εξακολουθεί να αυτοπαρουσιάζεται ως η ώριμη και αξιόπιστη επιλογή. Η τελευταία εβδομάδα της μάχης ξεκινά χωρίς ξεκάθαρη εικόνα τού τι σκέφτεται ο Βρετανός ψηφοφόρος. Δεν αποκλείεται, πάντως, το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου να αλλάξει άρδην το πολιτικό σύστημα μίας εκ των παραδοσιακότερων δημοκρατιών της Ευρώπης. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ξένος Τύπος
Τα δάκρυα και το αίμα των Ελλήνων
Βρετανία
Χάνουν και τον Τύπο οι Εργατικοί
Πρωτομαγιά
Στη σκιά του απαρτχάιντ και του Στάλιν
Πυρηνικά όπλα
Πυρηνικά Οπλα: στο Σημείο Μηδέν
Περιβάλλον
«Η ΒΡ να πληρώσει το κόστος απορρύπανσης»
ΗΠΑ
«Ερασιτεχνική» βόμβα στην Τάιμς Σκουέαρ