Έντυπη Έκδοση

«Η ΒΡ να πληρώσει το κόστος απορρύπανσης»

Κακή εκτίμηση και κάκιστη διαχείριση της κρίσης καταλογίζουν στην κυβέρνηση Ομπάμα και στην ΒΡ στην αντιμετώπιση της χειρότερης περιβαλλοντικής καταστροφής που πλήττει τις ΗΠΑ μετά τη βύθιση πλατφόρμας στις 20 Απριλίου στον Κόλπο του Μεξικού και η οποία απειλεί με τρομακτικές οικολογικές συνέπειες μια περιοχή που εκτείνεται από το Δέλτα του Μισισιπή μέχρι τη Φλόριντα.

Δεν κινδυνεύει μόνο η άγρια φύση στον Κόλπο του Μεξικού. Ηδη τέσσερις πολιτείες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (ΑΡ / Gerald Herbert) Δεν κινδυνεύει μόνο η άγρια φύση στον Κόλπο του Μεξικού. Ηδη τέσσερις πολιτείες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (ΑΡ / Gerald Herbert) Μέχρι χθες, τα συνεργεία καθαρισμού με τη συνδρομή 350 πλοίων και αεροσκαφών, έχοντας απέναντί τους τον χρόνο και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, είχαν ελάχιστα καταφέρει να περιορίσουν την πετρελαιοκηλίδα μήκους άνω των 200 επί 100 χλμ., την ώρα που συνεχίζεται η διαρροή από τη γεώτρηση στον βυθό όπου υπολογίζεται ότι αναβλύζουν καθημερινά 750.000 λίτρα πετρελαίου την ημέρα! Μετά τη Λουιζιάνα, και οι Πολιτείες του Μισισίπι, της Αλαμπάμα και της Φλόριντα κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι μια ανεξέλεγκτη και συνεχιζόμενη εκροή πετρελαίου, που κάποιοι υπολογίζουν ότι μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 90 ημέρες, θα δημιουργήσει ένα εφιαλτικό σενάριο για ολόκληρες περιοχές που εκτείνονται μέχρι τον Ατλαντικό.

Τα πλωτά φράγματα μήκους 84 χλμ. και τα χημικά διαλυτικά που έχουν χρησιμοποιηθεί μοιάζουν ανήμπορα να αντιμετωπίσουν το ακατέργαστο πετρέλαιο (είχαν αντληθεί μέχρι χθες 3,8 εκατ. λίτρα πετρελαίου ανακατεμένα με νερό) που απειλεί με αφανισμό μεγάλες αποικίες πτηνών (καφέ πελεκάνοι), καβουριών, χελώνων, τόνων, γαρίδων, οστρακοειδών και άλλων θαλασσινών, ενώ αναμένεται να επηρεάσει δραματικά την οικονομική και τουριστική δραστηριότητα του Κόλπου του Μεξικού. Οι Αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι σταματά για 10 ημέρες κάθε μορφή ψαρέματος από τις ακτές της Λουιζιάνας μέχρι την παραλία Πενσακόλα της Φλόριντα.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι αμείλικτα: Ο Λευκός Οίκος και η ΒΡ αντέδρασαν αποτελεσματικά τις πρώτες ημέρες; Και το κυριότερο, πώς μπορεί η καταστροφή που έχει πλήξει την περιοχή να μη γίνει ακόμη χειρότερη; Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανέφερε αρχικά ότι από την ημέρα της έκρηξης στην πλατφόρμα Deepwater Horizon, που στοίχισε τη ζωή σε 11 εργάτες, είναι αδύνατο να υπολογιστεί πόσο ακατέργαστο πετρέλαιο έχει διαρρεύσει στη θάλασσα, αλλά νεότερες εκτιμήσεις υπολόγιζαν σε 1,6 εκατομμύρια γαλονιών που ισοδυναμούν με 2,5 πισίνες ολυμπιακών προδιαγραφών. Τα νούμερα μπορεί να επισκιάσουν ακόμα και τη χειρότερη οικολογική καταστροφή που σημειώθηκε στην Αλάσκα το 1989 (σ.σ.: διαρροή τότε 11 εκατ. γαλονιών) με τη διαρροή από το πετρελαιοφόρο Exxon Valdez, και οι ειδικοί φοβούνται ότι η κατάσταση ενδεχομένως να γίνει ακόμη χειρότερη. Το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι σε φωτογραφίες που ανέλυσε από τον δορυφόρο ανέφερε χθες ότι «η πετρελαιοκηλίδα τριπλασιάστηκε το προηγούμενο διήμερο και ότι η εξάπλωσή της γίνεται ταχύτερα από ό,τι εκτιμούσαμε». Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα, Μπόμπι Τζίνταλ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η πετρελαιοκηλίδα δεν απειλεί μόνο τους βάλτους και τους ψαρότοπους, αλλά και τον ίδιο τον τρόπο ζωής μας».

Ο Μπαράκ Ομπάμα, που επισκέφθηκε χθες την περιοχή, διεμήνυσε ότι η British Petroleum «θα πρέπει να διαθέσει περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση της κρίσης στον Κόλπο του Μεξικού» και ότι είναι «νομικά υποχρεωμένη να καλύψει το τεράστιο κόστος της απορρύπανσης». Ο Λευκός Οίκος πάγωσε τις διαδικασίες αδειοδότησης για νέες εξέδρες μέχρι να διαλευκανθούν τα αίτια της έκρηξης που προκάλεσε τη βύθιση της πλατφόρμας της ΒΡ. Ας σημειωθεί ότι έγγραφο της ΒΡ του 2009 προς τις ομοσπονδιακές Αρχές εκτιμούσε ότι ενδεχόμενο μεγάλης διαρροής πετρελαίου ήταν απίθανο ή σχεδόν αδύνατο. Στο έγγραφο υπήρχε η παραδοχή ότι πιθανή διαρροή θα είχε επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, αλλά εκτιμούσε ότι η απόσταση της εξέδρας από τις ακτές, περίπου 80 χιλιόμετρα, θα εμπόδιζε μια καταστροφή μεγάλης κλίμακας.

Η ΒΡ προτίθεται να τοποθετήσει στις επόμενες 6-8 ημέρες με τη βοήθεια τεσσάρων υποβρύχιων ρομπότ ένα «καπάκι» βάρους 70 τόνων ώστε να κλείσουν οι στρόφιγγες της εξέδρας που βρίσκονται σε βάθος 1.800 μέτρων και να περιοριστεί η πετρελαιοκηλίδα. Παράλληλα, η Πολιτεία του Μισισίπι αποφάσισε επίσης την εκτροπή ενός τμήματος των υδάτων του ομώνυμου ποταμού των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να απωθηθεί η πετρελαιοκηλίδα από τις ακτές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Για το ίδιο θέμα
H BΡ θα πληρώσει για τον καθαρισμό του Κόλπου του Μεξικού
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ξένος Τύπος
Τα δάκρυα και το αίμα των Ελλήνων
Βρετανία
Χάνουν και τον Τύπο οι Εργατικοί
Πρωτομαγιά
Στη σκιά του απαρτχάιντ και του Στάλιν
Πυρηνικά όπλα
Πυρηνικά Οπλα: στο Σημείο Μηδέν
Περιβάλλον
«Η ΒΡ να πληρώσει το κόστος απορρύπανσης»
ΗΠΑ
«Ερασιτεχνική» βόμβα στην Τάιμς Σκουέαρ