Έντυπη Έκδοση

«Ερασιτεχνική» βόμβα στην Τάιμς Σκουέαρ

«Εξαιρετικά σοβαρή» χαρακτήρισε την απόπειρα με εκρηκτικό μηχανισμό που ήταν τοποθετημένος σε αυτοκίνητο στην Τάιμς Σκουέαρ ο Λευκός Οίκος, λίγες ώρες αφότου ο εν λόγω μηχανισμός είχε εντοπιστεί και εξουδετερωθεί και αφού οι «Ταλιμπάν του Πακιστάν» -κατά δήλωσή τους- είχαν αναλάβει την ευθύνη. «Ημασταν τυχεροί», είπε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, μετά την εξουδετέρωση του αυτοσχέδιου μηχανισμού -«ερασιτεχνικό» τον αποκάλεσε ο ίδιος- που εντοπίστηκε το Σάββατο σε σταθμευμένο όχημα τύπου τζιπ, στη φημισμένη πλατεία Τάιμς της Νέας Υόρκης. «Θα μπορούσε να είναι φονική η έκρηξη», πρόσθεσε ο Μπλούμπεργκ.

Για το «ύποπτο όχημα», από το οποίο έβγαιναν καπνοί, ειδοποίησαν τις αρχές δύο μικροπωλητές. Αμέσως, αντιτρομοκρατικές ομάδες εκκένωσαν την Τάιμς Σκουέαρ -που ήταν γεμάτη τουρίστες- από το ύψος της 43ης έως την 48η οδό. Η επιχείρησή τους -εξουδετέρωση και συλλογή στοιχείων- διήρκεσε 10 ολόκληρες ώρες. Ομάδες πυροτεχνουργών με τη βοήθεια ρομπότ ανακάλυψαν τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που ήταν συνδεδεμένος με τρεις μπουκάλες προπανίου, δύο δοχεία με βενζίνη και κάποια «σκόνη». Η λειτουργία του μηχανισμού πυροδότησης, σύμφωνα με τις αρχές, «απέτυχε». Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν εκρηκτικά στο όχημα και ότι «επιδίωξη του δράστη ήταν να προκαλέσει έκρηξη». Αγνωστος φέρεται να εγκατέλειψε το SUV μεταξύ 7ης και 8ης Λεωφόρου και να έφυγε «τρέχοντας». Οι αρχές εξετάζουν την καταγραφή από τις βιντεοκάμερες της περιοχής, δακτυλικά αποτυπώματα στο όχημα και κάθε στοιχείο για τον εντοπισμό πιθανών υπόπτων.

Με ανακοίνωσή τους σε ισλαμική ιστοσελίδα οι «Ταλιμπάν του Πακιστάν» ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, ισχυριζόμενοι ότι έτσι «έπαιρναν εκδίκηση» για τον φόνο του ηγέτη τους Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ και του ηγετικού στελέχους της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Ομάρ Αλ Μπαγκντατί. Η γνησιότητα του βίντεο δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί, ενώ ειδικοί ασφαλείας τηρούσαν επιφυλάξεις ως προς την πραγματική ταυτότητα των δραστών. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντέιβιντ Γκιμπς μίλησε για «εξαιρετικά σοβαρό» περιστατικό, αρνήθηκε όμως να πει αν οι αρχές το αντιμετωπίζουν ως τρομοκρατικό συμβάν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ξένος Τύπος
Τα δάκρυα και το αίμα των Ελλήνων
Βρετανία
Χάνουν και τον Τύπο οι Εργατικοί
Πρωτομαγιά
Στη σκιά του απαρτχάιντ και του Στάλιν
Πυρηνικά όπλα
Πυρηνικά Οπλα: στο Σημείο Μηδέν
Περιβάλλον
«Η ΒΡ να πληρώσει το κόστος απορρύπανσης»
ΗΠΑ
«Ερασιτεχνική» βόμβα στην Τάιμς Σκουέαρ