Έντυπη Έκδοση

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ, Ο ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ...

«Τακτοποίηση» αυθαιρέτων με στόχο την είσπραξη 1,4 δισ.

Ερχεται ώς το τέλος του χρόνου νέο πακέτο «τακτοποίησης», αυτή τη φορά για το σύνολο των αυθαιρέτων, των περίπου ενός εκατομμυρίου οικοδομών που σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις έχουν σημαντικές παραβάσεις ή έχουν χτιστεί χωρίς οικοδομική άδεια.

Από το καινούργιο πρόγραμμα η κυβέρνηση ευελπιστεί να εισπράξει πάνω από 1,4 δισ. ευρώ. Η προαναγγελία έγινε χθες από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και επιβεβαιώνεται από πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, στις οποίες απευθύνθηκε η «Ε».

«Εχουμε υποβάλει τις προτάσεις μας στο υπουργείο Οικονομικών και περιμένουμε την έγκριση», μας εξήγησαν και παράλληλα διευκρίνισαν ότι τα έσοδα από τους ημιυπαίθριους θα κατατεθούν αποκλειστικά στο «πράσινο ταμείο», που θα ιδρυθεί πολύ σύντομα και θα διατεθούν για έργα αναβάθμισης της ίδιας περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο.

Αλλωστε αυτό προβλέπει η σχετική νομοθετική ρύθμιση, που δημοσιεύτηκε στις 28 Απριλίου (ΦΕΚ 62 Α') και αναφέρει ότι στην υπεύθυνη δήλωση που καταθέτει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου στην πολεοδομία σημειώνεται και «η έκταση της γης που προκύπτει από το εμβαδόν του δηλούμενου χώρου με τον ισχύοντα συντελεστή δόμησης του ακινήτου». Με αυτό τον υπολογισμό θα προκύπτει το ισοζύγιο από την επιβάρυνση στο περιβάλλον που έχει υποστεί μια περιοχή με την αύξηση των τετραγωνικών.

Υπάρχει μια μικρή «λεπτομέρεια»: Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, που συνόδευε την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, δεν υπολογίζονται τα έσοδα από την τακτοποίηση των παρανομιών που έχουν γίνει μέσα στα όρια των κτιρίων τα οποία καθορίζονται από την οικοδομική άδεια. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική πρόβλεψη του νόμου 3227/2009 που καταργήθηκε έκανε λόγο για έσοδα της τάξης των 4 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείεται, επομένως, ένα μέρος των εσόδων από τους ημιυπαίθριους να πάει κατ' ευθείαν στο... μαύρο ταμείο του κρατικού προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση ποντάρει στα έσοδα από το συνολικό πρόγραμμα για τα αυθαίρετα, για το οποίο το υπουργείο Περιβάλλοντος επεξεργάζεται από καιρό προτάσεις στο πλαίσιο των αλλαγών στην πολεοδομική νομοθεσία και την επίσπευση των ήδη δρομολογημένων εντάξεων στο σχέδιο πόλης που καρκινοβατούν τουλάχιστον μία δεκαετία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», οι προτάσεις που εξετάζονται προβλέπουν:

*Την κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων και τον καθορισμό των προστίμων ανάλογα με την έκταση και το είδος της παρανομίας. Θα συνδέονται με την τιμή ζώνης και θα είναι της τάξης του 20%. Πιο μικρότερο ποσοστό προβλέπεται για την πρώτη κατοικία, ενώ θα είναι μεγαλύτερο για βίλες με μεγάλο εμβαδόν.

* Την εξαίρεση από τα μέτρα κτισμάτων που βρίσκονται σε ειδικές περιοχές, όπως δάση, αιγιαλός και παραλία, ρέματα, αρχαιολογικοί χώροι, ζώνη οικολογικής προστασίας και παραδοσιακοί οικισμοί.

* Τη θέσπιση αυστηρών επιβαρύνσεων για όσους δεν θα δηλώσουν τις παρανομίες, με πρόστιμο ανέγερσης στο 50% της τιμής ζώνης και διατήρησης τουλάχιστον 10% τον χρόνο.

* Τη διάθεση μεγάλου μέρους των εσόδων από τα πρόστιμα για έργα ανάπλασης, κατά τα πρότυπα των ημιυπαίθριων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος να καταρρεύσουν τα μέτρα στο ΣτΕ, που θεωρεί ότι δεν υπάρχει νομιμοποίηση αυθαιρέτων μετά το 1983 (νόμος 3337 του Αντ. Τρίτση).

Είναι οι πρώτες σκέψεις για το θέμα, σε συνδυασμό με μέτρα όπως το μητρώο κατασκευαστών ιδιωτικών έργων, οι ηλεκτρονικές πολεοδομίες, η απλούστευση της πολεοδομικής νομοθεσίας και ο συστηματικός έλεγχος των νέων οικοδομών για να μην έχουμε νέα γενιά αυθαιρέτων. Το πρώτο βήμα έγινε ήδη με τον νόμο 3843/2010 με το ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των οικοδομικών αδειών που θα εκδοθούν από την 1η/1/2011. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Πρόγραμμα δανεισμού
Το «ένα» χειρότερο από το «άλλο»
Αυθαίρετα
«Τακτοποίηση» αυθαιρέτων με στόχο την είσπραξη 1,4 δισ.
ΟΣΕ
Μέσα στο δίμηνο «καθαρίζουν» και τον ΟΣΕ
Αγορά καυσίμων & ηλεκτρικής ενέργειας
Βενζίνη Ολλανδίας και νέο ηλεκτροσόκ ΔΕΗ
Βολιβία
Γνώρισαν το ΔΝΤ, το γύρισαν στις εθνικοποιήσεις
Άλλες ειδήσεις
«Για δες καιρό» που κέρδισαν το επίδομα
Οι διασταυρώσεις έδειξαν κλοπή ΕΦΚ
Να λογοδοτήσουν οι τράπεζες