Έντυπη Έκδοση

** ΒΟΛΙΒΙΑ

Γνώρισαν το ΔΝΤ, το γύρισαν στις εθνικοποιήσεις

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση με αυτήν της ελληνικής κυβέρνησης και των προτροπών της νεοφιλελεύθερης τρόικας του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ πορεύεται η Βολιβία.

Αφού είδε τα «καλά» των ιδιωτικοποιήσεων και των νεοφιλελεύθερων συστάσεων του ΔΝΤ την τελευταία 10ετία, η χώρα της Λατινικής Αμερικής προχώρησε το περασμένο Σάββατο στην εθνικοποίηση 4 εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας. Με διάταγμά του την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ο πρόεδρος Εβο Μοράλες ανήγγειλε την κρατικοποίηση των Corani, Guaracachi, ELFEC και Valle Hermoso. Η Corani ανήκε, πριν κρατικοποιηθεί, κατά 50% σε θυγατρική εταιρεία του γαλλικού κολοσσού GDF Suez, η Guaracachi ήταν υπό τον έλεγχο της βρετανικής Rurelec, ενώ οι ELFEC και Valle Hermoso ανήκαν σε εγχώριους επιχειρηματίες. Οι 4 εταιρείες που κρατικοποιήθηκαν παρήγαν περισσότερο από το 50% της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Βολιβίας και αναδύθηκαν μετά την ιδιωτικοποίηση της κρατικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού στη δεκαετία του '90.

Με την κρατικοποίησή τους το κράτος ελέγχει πια σύμφωνα με τον Μοράλες το 80% της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού. Πέρυσι ο Μοράλες είχε ανακοινώσει την εξαγορά θυγατρικής εταιρείας του βρετανικού πετρελαϊκού κολοσσού ΒΡ, η οποία προμήθευε με καύσιμα αεροσκαφών το έθνος των Ανδεων, ενώ πρόσφατα εθνικοποίησε τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Από το 2006 όταν και εξελέγη ο Μοράλες έχει εθνικοποιήσει τη βιομηχανία φυσικού αερίου και πετρελαίου, τηλεφωνικές εταιρείες και άλλες εταιρείες δημόσιων αγαθών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Βολιβία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Πρόγραμμα δανεισμού
Το «ένα» χειρότερο από το «άλλο»
Αυθαίρετα
«Τακτοποίηση» αυθαιρέτων με στόχο την είσπραξη 1,4 δισ.
ΟΣΕ
Μέσα στο δίμηνο «καθαρίζουν» και τον ΟΣΕ
Αγορά καυσίμων & ηλεκτρικής ενέργειας
Βενζίνη Ολλανδίας και νέο ηλεκτροσόκ ΔΕΗ
Βολιβία
Γνώρισαν το ΔΝΤ, το γύρισαν στις εθνικοποιήσεις
Άλλες ειδήσεις
«Για δες καιρό» που κέρδισαν το επίδομα
Οι διασταυρώσεις έδειξαν κλοπή ΕΦΚ
Να λογοδοτήσουν οι τράπεζες