Έντυπη Έκδοση

Ονειρο θερινής νυκτός η αξιοποίηση του Τατοϊου

Αυτό το κτήμα ποιος θα το πάρει;

Το συντριβάνι
Η κυβέρνηση προωθεί την εκποίηση του Τατοΐου για 60-90 χρόνια, την παράδοσή του σε Ελληνα ή ξένο επιχειρηματία. Η εκποίησή του έχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, όπως είναι γνωστό.

Πλήρες θέμα...

 • Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα

  • Πάθη στο Αγιον Ορος
   Είναι πράος, έχει χιούμορ και απέραντη, αδιατάρακτη πίστη ο πατέρας Επιφάνειος. Μονάζει στο Ορος από το 1973, με ένα διάλειμμα μόνον 6 μηνών στο Σινά. Αρχικά στη Μονή του Αγίου Παύλου, όπου διδάχτηκε το βυζαντινό μέλος και ταυτόχρονα επιδόθηκε στο διακόνημα του μαγείρου. Σήμερα πια είναι περιζήτητος αρχιμάγειρας, αλλά και συγγραφέας της περίφημης «Μαγειρικής του Αγίου Ορους» (εκδόσεις «Σύγχρονοι Ορίζοντες»).
 • Θέατρο

  • Φτωχότερος ο ελληνικός πολιτισμός μετά το θάνατο του Λευτέρη Βογιατζή Ταγμένος άνευ όρων στο θέατρο
   Από την ταινία του Ν. Παναγιωτόπουλου, με τον οποίο συνδέθηκε κυρίως στο σινεμά, «Ονειρεύομαι τους φίλους μου» (1994) Μέχρι το τέλος εργαζόταν. Κάνοντας πρόβες. Μέχρι το τέλος τελειοποιούσε την ήδη τέλεια σκηνοθεσία του· την ήδη τέλεια ερμηνεία του στο πιντερικό «Θερμοκήπιο», που ποτέ δεν έμελλε να ξανανεβεί στο θέατρο της Οδού Κυκλάδων. Αυτός ήταν ο Λευτέρης Βογιατζής, που «έφυγε» χθες το απόγευμα στα 68 του χρόνια..
 • Λογοτεχνία

  • Η λογοτεχνική κριτική απειλεί τη λογοτεχνία
   Από τους σημαντικότερους θεωρητικούς και κριτικούς της λογοτεχνίας, ο γεννημένος στη Σόφια και εγκατεστημένος στο Παρίσι Τσβεντάν Τοντορόφ, μπορεί να έκανε το διδακτορικό του πλάι στον Ρολάν Μπαρτ την εποχή που εκείνος υποστήριζε το «θάνατο του συγγραφέα», αλλά ο ίδιος φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις από τις θεωρητικές ακρότητες της δεκαετίας του '70 που οδήγησαν στον εγκλωβισμό των λογοτεχνικών κειμένων σ' ένα γκέτο φορμαλιστικό.
  • Ρένος Αποστολίδης 1924-2004 Ο αντισυμβατικός
   Για τους περισσότερους ήταν ο λογοτέχνης. Για άλλους ο κριτικός με τον οξύτερο λόγο -να μην τον αντέχουν ούτε οι εφημερίδες που τον φιλοξενούσαν-, για άλλους ο ανθολόγος και μοναδικός γνώστης της νεοελληνικής λογοτεχνίας και για άλλους ο Ρένος που έμπασε τ' αγανακτισμένα πλήθη απ' το 1964 στη Βουλή, καταγγέλλοντας την ψευδο-δημοκρατία του Γεωργίου Παπανδρέου.
  • Μόρφωση συνείδησης μέσω της είδησης
   Ο Ρένος δεν πρόλαβε την οικονομική κρίση, τους «αγανακτισμένους» γύρω από τη Βουλή και τα συνθήματα της πλατείας... Το 'χε προβλέψει όμως, πόσο μάταια θα 'ταν όλα -όπως το βλέπουμε, δυστυχώς, δυο χρόνια μετά-, δίχως το υπόβαθρο της Παιδείας! Της ουσιαστικής μόρφωσης, όχι των πασαλειμμάτων της επιφάνειας και των ψευτοδιπλωμάτων.
  • «Δεν του χαρίστηκα»
   ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΟΥΛΠΙΩΤΗΣ 1902-1999 Ο αμφιλεγόμενος πατέρας μου Πόσες φορές δεν αναρωτήθηκα αν έπρεπε να γράψω αυτό το βιβλίο. Μια κόρη που μιλάει για τον «αμφιλεγόμενο» πατέρα της, που θέλησε να αποκαταστήσει την εικόνα του; Τώρα, τόσα χρόνια μετά; Πράγματι, δίστασα. Μέχρι που το αποφάσισα.
  • Η πλοκή προσαρμόστηκε στην ιστορική αλήθεια
   Μου φάνηκε ότι θα είχα να ανταποκριθώ σε μια μεγάλη πρόκληση, όταν μου ζητήθηκε να χρησιμεύσω ως ιστορικός σύμβουλος σ' ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Δεν μου είχε ξανατύχει, αλλά το χρονικό πλαίσιο του βιβλίου μού ήταν οικείο, γεγονός που με ενίσχυσε σημαντικά να αποδεχθώ έναν τέτοιο ρόλο.
 • Ποίηση

  • Ο Νάσος Βαγενάς δηλώνει αριστερός και μνημονιακός Ζούσαμε μια εικονική πραγματικότητα
   *Εκείνο που ψέγω είναι ο αποκλεισμός της ποίησης για εμπορικούς λόγους και μόνο, ενώ αφιερώνονται σελίδες ολόκληρες για αμφίβολης ποιότητας μυθιστορήματα§*Τίποτε δεν μας βεβαιώνει ότι θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία και τις συνέπειές της - η οικονομική κατάρρευση μπορεί να οδηγήσει μια κοινωνία σε πλήρη διάβρωση Ποιητής που εξύμνησε το θάνατο σαν τη μεταξωτή φόδρα του φωτός και καθηγητής της Θεωρίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας που άνοιγε ορίζοντες και... έκαιγε καρδιές επί 32 συναπτά έτη, αστέρι του ποδοσφαίρου στα νιάτα του και υπότροφος σπουδαίων πανεπιστημίων του εξωτερικού, ο συγκρουσιακός και περήφανος γι' αυτό Νάσος Βαγενάς, λίγους μήνες μετά την «Γκιόστρα», μόλις δημοσίευσε ακόμη ένα δημόσιο ημερολόγιο, τις «Σημειώσεις από την αρχή του αιώνα» (Πόλις). Είναι σημειώσεις αντλημένες από την αρθρογραφία του και αφορούν πλήθος φαινομένων: από τη σύγχυση που έφερε ο μεταμοντερνισμός στις λογοτεχνικές σπουδές, ή τις απίστευτες μεγαλοστομίες που ακούστηκαν επί Ολυμπιακών Αγώνων, μέχρι τις παρεκτροπές της πολιτικής ορθότητας, τις μεταμφιέσεις του λαϊκισμού, το θρίαμβο της παρακουλτούρας, τον ελλειμματικό πατριωτισμό μας. Σημειώσεις, με άλλα λόγια, που θα μπορούσαν να διαβαστούν σαν μια κριτική πάνω στην πολιτισμική κληρονομιά της μεταπολίτευσης.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Ευκαιρίες στην επαρχία
   Ποιος είπε ότι εκτός Αθηνών δεν υπάρχουν ευκαιρίες; Ο Θοδωρής Παπαδουλάκης, σκηνοθέτης του τηλεοπτικού «Νησιού», και η Ρούλα Δούνη, με εμπειρία δεκαετιών στο χώρο του παιδικού βιβλίου, αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά μακριά από το κέντρο, στην Κρήτη. Πήραν και οι δύο τα ρίσκα τους, αλλά κανείς τους δεν το έχει μετανιώσει.