Έντυπη Έκδοση

ΤΑ ΠΑΘΗ 2.000.000 ΑΝΕΡΓΩΝ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΝΑ-ΣΟΪΜΠΛΕ ΣΤΟΝ ΚΑΪΑΦΑ-ΜΕΡΚΕΛ ΩΣ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΣΤΑΥΡΩΣΗ

Αρον άρον Μνημόνιον σ' αυτούς

Ας κατεβούμε όλοι από τους «σταυρούς», για να έχουμε κάτι να κάψουμε στο τζάκι μας το χειμώνα

Στην απεγνωσμένη αναζήτηση σωτηρίας μας κι ενώ το λίκνο με τις ανθρώπινες αξίες αναποδογυρίζει βίαια σε ένα αδιόρατο κομφούζιο, ακούγεται φέτος το «Αρον άρον σταύρωσον Αυτόν». Δεν απευθύνεται στον Ιησού, αλλά σε έναν από τους περίπου 2.000.000 ανέργους της χώρας μας. Πρωταγωνιστές της επικαιρότητας επισκίασαν φέτος αυτούς του Ευαγγελίου και τους αντικαθιστούν σε ένα προσομοιούμενο Θείο Δράμα.

«Θα τον δέσουμε και θα τον παραδώσουμε στον Πιλάτο». Και κάλεσαν τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο «Θα τον δέσουμε και θα τον παραδώσουμε στον Πιλάτο». Και κάλεσαν τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο Τα 30 αργύρια έγιναν δόσεις, οι Φαρισαίοι συνέστησαν την τρικομματική και ο σταυρός στήθηκε στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Επάνω του ο άνεργος. Κάθε άνεργος, σαν τον Γιώργο, έναν 35χρονο πατέρα, από τη Νέα Ιωνία.

Σήκωσε το κεφάλι του στην κατάμεστη εκκλησία και ορθάνοιξε τα μάτια του μη μπορώντας να συλλάβει αυτό που έβλεπε μπροστά στην Ωραία Πύλη: τον εαυτό του, καρφωμένο επάνω στο σταυρό στη θέση του Εσταυρωμένου! Θεέ και Κύριε!

Κοίταξε γύρω του, μήπως τον αναγνώρισε κανείς. Σκέφτηκε πως βλέπει όραμα, πως αυτή η περίεργη χημεία -συνδυασμός από λιβάνι και όλων των ειδών τις κολόνιες-, που είχε ντουμανιάσει την εκκλησία, του είχε δημιουργήσει αλλόκοτες παραισθήσεις. Νόμιζε πως έφταιγε η κούραση -είχε περπατήσει σε δύο μέρες Νέα Ιωνία, Περισσό, Ηράκλειο, για αφισοκόλληση, 150 ψωροευρώ το 4ωρο. Να χ*σω και το πτυχίο διοίκησης επιχειρήσεων και τα μαθήματα πληροφορικής και τις 2 ξένες γλώσσες, του λέει συνεχώς η μάνα του. Και μετά κλείνεται στην κουζίνα και κλαίει. Η οικογενειακή επιχείρηση, μια βιοτεχνία επίπλων, έβαλε λουκέτο πριν από 2 χρόνια.

Σήμερον κρεμάται

Αυτός δεν έκλαψε. Μόνο πάγωσε όταν του ανακοινώθηκε πριν από ένα χρόνο η απόλυσή του από την πολυεθνική καπνοβιομηχανία στην οποία εργαζόταν επί 8 συναπτά έτη, με την αιτιολογία «περικοπές». Η γυναίκα του ήταν έγκυος στον 6ο μήνα. Το άγχος λένε ότι αποσυντονίζει το νευρικό σύστημα. Πιθανότατα γι' αυτό έβλεπε τώρα τον εαυτό του στη θέση -αν είναι δυνατόν- του Χριστούλη. Μέχρι που πετάχτηκε ο τρίτος και πιο παράφωνος ψάλτης, να ανακοινώσει τα χειρότερα:

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ανεργία καταδικασθείς. Προσκυνούμε τα πάθη σου άνεργε Γιώργο. Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Επανάστασιν».

Σε λίγο, ο ιδρώτας που έσταζε από το μέτωπό του έγινε πηχτό αίμα και η εκκλησία που μόλις την ανακαίνισαν -λεφτά υπάρχουν- έπεσε σαν χαρτόκουτο αποκαλύπτοντας την Ελλάδα. Κρανίου τόπος. Η σύγχρονη πραγματικότητα είχε πάρει τη θέση της μέσα στα ιερά ευαγγελικά κείμενα. Οι Ιούδες του δικομματισμού τον είχαν φιλήσει σταυρωτά. Από το ένα μάγουλο ο Κώστας Καραμανλής, από το άλλο ο Γιώργος Παπανδρέου -ως τελευταίοι εκπρόσωποί του. Τον πρόδωσαν για 30 αργύρια. Για δόσεις τις οποίες δεν γνώριζε αν θα κληθεί να επιστρέψει στο μέλλον σε ευρώ ή δραχμές. Αλήθεια, πόσα ευρώ είναι τα 30 αργύρια;

Νωρίς το πρωί, σύσσωμο το ιερατείο των Φαρισαίων, το οποίο κατοικοεδρεύει στην Ε.Ε., με μπροστάρηδες αρχιερείς και Γραμματείς και Φαρισαίους, συνεδρίασε και αποφάσισε για το μέλλον του άνεργου Γιώργου. «Αυτός εδώ, κύριοι, δεν δύναται λέγει να πληρώσει το χαράτσι και να καταβάλει τους φόρους όπως υποχρεούται. Επιπλέον, η ΕΥΠ μας πληροφόρησε πως ο ίδιος συμμετέχει σε πορείες και διαδίδει ότι δεν θα μας ξαναψηφίσει», ανήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς. Οι Φαρισαίοι έτρεμαν κάθε λαϊκό ξεσηκωμό. Θεωρούσαν πως ο Γιώργος είναι πλήγμα κατά του ασθενούς κρατικού μηχανισμού τους.

«Μας χρωστάει το δάνειο του σπιτιού του», ούρλιαζαν ταυτόχρονα οι Τραπεζίτες. Τον λόγο πήρε έπειτα ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Τούτος εδώ, κύριοι, διαμαρτύρεται που του έκοψαν το ρεύμα! Αντί να μας ευγνωμονεί που δεν φορολογήσαμε ακόμη τον ήλιο, έχει το θράσος να διαμαρτύρεται. Επίσης αμφισβητεί το Μνημόνιο». «Αν συμφωνήσει και ο τρίτος ηγέτης, προτείνω να τον δέσουμε επί τόπου», συνέχισε. «Είναι τόσο βαριές οι κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί, που και να ήθελε κανείς δεν μπορεί να τον τιμωρήσει με κάτι λιγότερο από θάνατο. Σ' αυτές προστίθεται ακόμη μία: είναι άνεργος!» συμπλήρωσε ο Φώτης Κουβέλης. Επιστράτευσε όλη του την αυστηρότητα και ανακοίνωσε τι επρόκειτο να συμβεί, προκαλώντας τις ενθουσιώδεις επευφημίες των Φαρισαίων. «Θα τον δέσουμε και θα τον παραδώσουμε στον Πιλάτο». Και κάλεσαν τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Στον... Μπαρόζο

«Αυτόν εδώ τον πιάσαμε να ξεσηκώνει το λαό μας, να τον εμποδίζει να πληρώνει το χαράτσι και να διαδίδει ότι δεν θα μας ξαναψηφίσει», είπαν και οι τρεις στον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Εσύ είσαι που αμφισβητείς την τρόικα και το Μνημόνιο;» ρώτησε ο σκληρός και ιδιοτελής ηγέτης. «Είμαι άνεργος πατέρας. Διεκδικώ ένα καλύτερο αύριο», απολογήθηκε ο Γιώργος.

Στενές σχέσεις με τον Μπαρόζο διατηρούσε ο αρχιραβίνος Καϊάφας. Η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία κινούσε όλα τα ηνία του μηχανισμού του εξουσιαστικού του χώρου. Πολλοί λένε ότι η ίδια οργάνωσε τη δολοφονία χωρίς να γίνει δικαστήριο και έγινε απ' ευθείας αντίπαλος του άνεργου 35χρονου.

Η ίδια έβαλε τους Σταυρωτές, επιχειρηματίες και μεγαλοεκδότες που ροκάνιζαν δημόσιο χρήμα, να αποφασίσουν αν θα σταυρωθεί ο Γιώργος ή ο Βαραββάς. Ο Βαραββάς είναι ένας σύλλογος από λαμόγια που κυκλοφορούν ελεύθερα και έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της χώρας, εκμεταλλευόμενοι τη δημόσια περιουσία. «Σταύρωσον, σταύρωσον αυτόν!» φώναξαν όλοι. Πρώτος από όλους ο πρώην αρχιερέας των Ιουδαίων, Αννας. Ή αλλιώς Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ακούστηκε τότε η παρέλαση των Ρωμαίων στρατιωτών. Είχαν ήδη αρχίσει να καταφθάνουν με επικεφαλής την τρόικα και το ΔΝΤ. Οι δύο τελευταίοι «εράπιζον, εκολάφιζον, έτυπτον, έδερον» τον Γιώργο.

Η τρόικα, χωρίς καμία εξήγηση, τον έγδυσε και του φόρεσε μια κόκκινη χλαμύδα. Στη συνέχεια το ΔΝΤ τού πέρασε στο κεφάλι το ακάνθινο στεφάνι. Τον έφτυσαν και τον περιγέλασαν, αποκαλώντας τον Βασιλιά της Ανεργίας. Επειτα τον ξανάντυσαν και τον οδήγησαν στον τόπο της Σταύρωσης. Στο όρος Κάκαβος, στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Φέτος κανείς δεν θα μας μοιράσει θαύματα βερεσέ. Το χαρμόσυνο μήνυμα της (επ)Ανάστασης το πιθανότερο είναι να χαθεί το καλοκαίρι στις παραλίες. Τα μόνα συνθήματα που θα μείνουν στην πόλη θα είναι αυτά που έχουν γραφτεί στους τοίχους. Μέχρι τότε οι άπιστοι Θωμάδες -όπως ο Αλέξης Τσίπρας- θα περιμένουν τις αποδείξεις: πρώτα να δει και μετά να πιστέψει, ότι ακόμα κι αν καταργηθεί το Μνημόνιο, δύσκολα ο Γιώργος θα κατεβεί από το σταυρό. Και μέχρι τότε ίσως θα έχει φαγωθεί το σώμα και το αίμα του κάθε Γιώργου. (Ο ίδιος λέει: «Ας κατεβούμε όλοι από τους "σταυρούς", για να έχουμε κάτι να κάψουμε στο τζάκι μας το χειμώνα».)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κομισιόν
Μνημόνιο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Αγροτική πολιτική
Η Κομισιόν ζητά πίσω 123,3 εκατ. από γεωργικά κονδύλια
ΔΗΜΑΡ
Προ Μνημονίου διανοούμενοι και μετά... δια(γ)νοούμενοι
Τι κρύβει το φλερτ της ΔΗΜΑΡ με ευρω- σοσιαλιστές
Επενδύσεις
Ανά τον κόσμο για ...καμιά επένδυση
Ευρωζώνη
Διάλυση της Ευρωζώνης υποστηρίζει ο Λαφοντέν
Ευρωπαϊκή Ενωση
«Θα, θα, θα...» Μπαρόζο για την ανεργία
Μνημόνιο
Αρον άρον Μνημόνιον σ' αυτούς
ΠΑΣΟΚ
Αρχηγός για συμμαχίες
ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην... πόρτα του ευρώ
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης
Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε αυξήσεις στους αστυνομικούς
Άλλες ειδήσεις
Απεβίωσε ο καθηγητής Αλέξ. Κατσαντώνης