Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην... πόρτα του ευρώ

Διατηρώντας ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ. και τον κυβερνητικό σχηματισμό στο πολιτικό πεδίο, ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται αμέσως μετά το Πάσχα με ορίζοντα το ιδρυτικό του συνέδριο έχοντας παράλληλα ως μία ακόμη προτεραιότητα την αποτίμηση της έως τώρα πορείας του κόμματος, μαζί με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν στη συνέχεια.

Ηγετικά στελέχη αξιολογούν θετικά αυτή την πορεία, ωστόσο υπάρχει και διάχυτος προβληματισμός καθώς τα μηνύματα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί τα ποσοστά του, χωρίς όμως εκείνη την απαραίτητη διαφορά που θα του επέτρεπε να έχει στρατηγικό πλεονέκτημα ισχύος και την πνοή της βέβαιης επικράτησης.

Την ίδια ώρα η απόφαση του ΑΚΕΛ να ταχθεί υπέρ της εξόδου από την Ευρωζώνη και επιστροφής στην κυπριακή λίρα, αναμένεται πως θα αποτελέσει κεντρικό σημείο των εσωκομματικών διεργασιών στο δρόμο προς το συνέδριο, καθώς είναι γνωστές οι τριβές με την αριστερή πτέρυγα για το θέμα.

Και Αλαβάνος

Το βέβαιο είναι ότι η απόφαση του ΑΚΕΛ επηρεάζει τον ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένη την πρόσφατη απόφαση της τελευταίας συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής στην οποία τονίζεται ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ δεν συνιστά επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των πιέσεων που έρχονται από τους ίδιους τους ψηφοφόρους αφού η έξοδος από το ευρώ συνιστά πλειοψηφικό ρεύμα στην κομματική εκλογική δεξαμενή.

Επιπλέον, η εξέλιξη που πυροδότησε η απόφαση του ΑΚΕΛ, εκτός των νέων δεδομένων που θέτει, συμπίπτει με τη δημοσιοποίηση της πρώτης δημοσκόπησης στην οποία το νεοσύστατο «Σχέδιο Β» του Αλέκου Αλαβάνου -κεντρική θέση έχει την επιστροφή στη δραχμή- καταγράφει διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό κοντά στο 1,5%.

Το πολιτικό σχήμα του πρώην προέδρου του ΣΥΝ προκαλεί ποικίλες εσωκομματικές συζητήσεις και στελέχη από όλες τις πτέρυγες βλέπουν ότι ο ευρωσκεπτικισμός, ως κοινωνικό ρεύμα, δεν καταγράφεται μόνον στην Ελλάδα και την Κύπρο αλλά κερδίζει έδαφος παντού στην Ευρώπη, όπως άλλωστε κατέδειξε και εκτεταμένο δημοσίευμα στον «Guardian». Σε αυτή τη συγκυρία, τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι με την κόπωση των Ελλήνων από τη λιτότητα και τις συνεχείς πιέσεις των δανειστών, οι προτάσεις για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, απ' όπου και εάν προέρχονται, πιθανόν να αποκτήσουν ακόμη πιο σημαντικό λαϊκό έρεισμα το ερχόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ηγετικοί κύκλοι της Κουμουνδούρου αντιμετώπισαν με εμφανή επιφυλακτικότητα τα ευρήματα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης που εμφανίζει το «Σχέδιο Β» να κάνει δυναμική εμφάνιση, λέγοντας ότι στερούνται της απαραίτητης επιστημονικής επεξεργασίας.

Στην Κουμουνδούρου, πλειοψηφία και μειοψηφία κρατούν χαμηλούς τόνους και για την ώρα επιχειρούν να αναλύσουν με ψυχραιμία την απόφαση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, περιμένοντας παράλληλα να δουν το πώς θα επιλέξει να κινηθεί το κυπριακό κόμμα και κυρίως σε ποιο βαθμό προτίθεται να στηρίξει πολιτικά την πρότασή του το προσεχές διάστημα.

Μια πρώτη εικόνα πάντως, απολύτως ενδεικτική της διάστασης απέναντι στην εξέλιξη που έρχεται από την Κύπρο, αποτελούν οι δηλώσεις των Γιώργου Σταθάκη και Δημήτρη Στρατούλη ως αντιπροσωπευτικές των διαφορετικών προσεγγίσεων στο εσωκομματικό πεδίο. «Δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη. Προσωπικά, θεωρώ ότι το ΑΚΕΛ αυτή τη στιγμή είναι υπερβολικά πιεσμένο πολιτικά. Συνεπώς, επέλεξε αυτό για να αποκτήσει ένα διαφορετικό πολιτικό στίγμα αυτή τη στιγμή. Είναι αρκετά προσεκτικές οι διατυπώσεις του. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί και η ίδια η θέση του ΑΚΕΛ στο άμεσο μέλλον» τόνισε ο κ. Σταθάκης.

«Αν εκβιάσουν»

Από την πλευρά του ο κ. Στρατούλης εκφράζοντας τη θέση της αριστερής πτέρυγας σημείωσε: «Επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον βρεθεί να παίζει ρόλο σε μια αριστερή, αντιμνημονιακή κυβέρνηση, είναι να δώσει τη μάχη μέσα στα πλαίσια του ευρώ, της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. Και γι' αυτό, η δεύτερη επιλογή του είναι η δημιουργία συμμαχιών με τις χώρες του Νότου. Η δική μας επιλογή είναι να ακυρώσουμε τα Μνημόνια, να καταγγείλουμε τους επαχθείς όρους των δανειακών συμβάσεων ώστε η χώρα μας να δανείζεται με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη, όπως άλλες χώρες. Από εκεί και πέρα, εφόσον είμαστε στην κυβέρνηση και ακυρώσουμε τα Μνημόνια και τα αντικαταστήσουμε με ένα αναπτυξιακό σχέδιο και δεχθούμε (στην περίπτωση αυτή) εκβιασμούς και εκβιαστικά διλήμματα του τύπου "ή παραμένετε στα Μνημόνια και δεν τα ακυρώνετε ή σταματάμε τη χρηματοδότηση και σας εξαναγκάζουμε σε έξοδο από το ευρώ", εμείς έχουμε πει ότι σε κάθε περίπτωση θα ακολουθήσουμε το πρόγραμμά μας. Κριτήριό μας θα είναι η επιβίωση του ελληνικού λαού και η σωτηρία και αξιοπρέπεια της χώρας. Την πολιτική μας και τα "όχι" στα Μνημόνια θα τα πάμε μέχρι τέλους. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Αγροτική πολιτική
Η Κομισιόν ζητά πίσω 123,3 εκατ. από γεωργικά κονδύλια
ΔΗΜΑΡ
Προ Μνημονίου διανοούμενοι και μετά... δια(γ)νοούμενοι
Τι κρύβει το φλερτ της ΔΗΜΑΡ με ευρω- σοσιαλιστές
Επενδύσεις
Ανά τον κόσμο για ...καμιά επένδυση
Ευρωζώνη
Διάλυση της Ευρωζώνης υποστηρίζει ο Λαφοντέν
Ευρωπαϊκή Ενωση
«Θα, θα, θα...» Μπαρόζο για την ανεργία
Μνημόνιο
Αρον άρον Μνημόνιον σ' αυτούς
ΠΑΣΟΚ
Αρχηγός για συμμαχίες
ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην... πόρτα του ευρώ
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης
Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε αυξήσεις στους αστυνομικούς
Άλλες ειδήσεις
Απεβίωσε ο καθηγητής Αλέξ. Κατσαντώνης