Έντυπη Έκδοση

Διάλυση της Ευρωζώνης υποστηρίζει ο Λαφοντέν

Μετά την απόφαση του ΑΚΕΛ για έξοδο από το ευρώ, ένα ακόμη χτύπημα στην Ευρώπη των Μνημονίων ήλθε από τον Οσκαρ Λαφοντέν, ιδρυτή του Die Linke και πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος με άρθρο του στην εφημερίδα «Neues Deutschland» τάσσεται υπέρ της διάλυσης της Ευρωζώνης.

Οσκαρ Λαφοντέν Οσκαρ Λαφοντέν Στο άρθρο του, μάλιστα, ο κ. Λαφοντέν σημειώνει ότι Ελλάδα και Κύπρος θα έπρεπε να είχαν ήδη επιστρέψει στα εθνικά τους νομίσματα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ακόμη ότι στην περίπτωση διάλυσης της Ευρωζώνης, θα πρέπει οι ισοτιμίες των εθνικών νομισμάτων να καθοριστούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση και οι χώρες του Νότου να προστατευθούν από απότομες υποτιμήσεις με παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Η ελπίδα ότι μέσω της εισαγωγής του ευρώ θα υποχρεώνονταν όλες οι πλευρές σε οικονομική σύνεση αποδείχτηκε φρούδα. Σήμερα το σύστημα είναι εκτός ελέγχου».

Κατ' αντιστοιχίαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα δεν αποτελεί κεντρική γραμμή, η θέση που εξέφρασε ο κ. Λαφοντέν έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη επιλογή του Die Linke, το οποίο αναγνωρίζει μεν σοβαρά μειονεκτήματα στο κοινό νόμισμα, θεωρεί όμως ότι πιθανή έξοδος της Γερμανίας από την Ευρωζώνη θα επέφερε μεγαλύτερα προβλήματα. Σε άλλη μια ιστορική σύμπτωση, ΣΥΡΙΖΑ και Die Linke με διαφορά μόλις ενός μηνός (Ιούνιο το γερμανικό κόμμα, Ιούλιο ο ΣΥΡΙΖΑ) πραγματοποιούν τα συνέδριά τους και, όπως όλα δείχνουν, και στα δύο συνέδρια το ενδιαφέρον πλέον συγκεντρώνεται στη συζήτηση περί του κοινού νομίσματος και ενώ ο ευρωσκεπτικισμός λαμβάνει σαρωτικές διαστάσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωζώνη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Αγροτική πολιτική
Η Κομισιόν ζητά πίσω 123,3 εκατ. από γεωργικά κονδύλια
ΔΗΜΑΡ
Προ Μνημονίου διανοούμενοι και μετά... δια(γ)νοούμενοι
Τι κρύβει το φλερτ της ΔΗΜΑΡ με ευρω- σοσιαλιστές
Επενδύσεις
Ανά τον κόσμο για ...καμιά επένδυση
Ευρωζώνη
Διάλυση της Ευρωζώνης υποστηρίζει ο Λαφοντέν
Ευρωπαϊκή Ενωση
«Θα, θα, θα...» Μπαρόζο για την ανεργία
Μνημόνιο
Αρον άρον Μνημόνιον σ' αυτούς
ΠΑΣΟΚ
Αρχηγός για συμμαχίες
ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην... πόρτα του ευρώ
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης
Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε αυξήσεις στους αστυνομικούς
Άλλες ειδήσεις
Απεβίωσε ο καθηγητής Αλέξ. Κατσαντώνης