Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΪΚΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ, «ΚΑΘΑΡΟ» ΠΑΣΟΚ

Αρχηγός για συμμαχίες

Στον πολιτικό σχεδιασμό του Ευ. Βενιζέλου να κυριαρχήσει σε ένα μικρότερο ΠΑΣΟΚ που θα μετέχει σε συμμαχικές κυβερνήσεις, χωρίς εσωκομματική αμφισβήτηση, εντάσσουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ την ακραία σύγκρουσή του με τον Γ. Παπανδρέου, με φόντο το -ούτως ή άλλως- μείζον ζήτημα της αδιαφάνειας στα οικονομικά του κόμματος.

Αναζητώντας το μέγεθος του ΠΑΣΟΚ Αναζητώντας το μέγεθος του ΠΑΣΟΚ Το ΠΑΣΟΚ έχει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα και αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν, ούτε από τον Γ. Παπανδρέου. Μετά την πολιτική συρρίκνωση εισέρχεται σε φάση και οικονομικής συρρίκνωσης, για πολλά από τα επόμενα χρόνια δεν θα δει ούτε ευρώ στο ταμείο του αφού η κρατική επιδότηση θα πηγαίνει απευθείας στην εξυπηρέτηση των δανείων, θα απολύσει υπαλλήλους, θα κλείσει γραφεία νομαρχιακών, θα αλλάξει κεντρικά γραφεία και όλα αυτά θα προκαλέσουν μία ασφυκτική κατάσταση, το κόστος της οποίας δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει εξ ολοκλήρου ο σημερινός του πρόεδρος.

Η «μαύρη τρύπα»

Ωστόσο, οι συζητήσεις που ακολουθούν τη συνάντηση Βενιζέλου - Παπανδρέου, στους διαδρόμους του κόμματος αλλά και έξω από το ΠΑΣΟΚ, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ανεξαρτήτως του εύρους της «μαύρης τρύπας» και του καθοριστικού για τη συνέχεια οικονομικού προβλήματος του κόμματος, μείζων πολιτικός στόχος του κ. Βενιζέλου είναι να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες αμφισβήτησής του στο δρόμο προς τις επόμενες εκλογές.

Και επειδή στο σημερινό ΠΑΣΟΚ σοβαρή αμφισβήτηση μπορεί να προέλθει μόνο από τον Γ. Παπανδρέου ή τα στελέχη και τους οπαδούς του παπανδρεϊσμού -που στην κοινωνία αποτελεί ανύπαρκτο ρεύμα αλλά στο ΠΑΣΟΚ είναι ακόμη υπολογίσιμο- η Ιπποκράτους επιχειρεί να χρεώσει το παρελθόν στον Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να τον αποδυναμώσει πολιτικά, όχι όμως και να τον ωθήσει στην έξοδο, αφού έτσι θα έχανε τις «παπανδρεϊκές» ψήφους στις επόμενες εκλογές, που θα αποτελέσουν κρίσιμο μέγεθος με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα για το ΠΑΣΟΚ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο εκ των πραγμάτων δεν τίθεται θέμα διαγραφής Παπανδρέου, που εγκαίρως έσπευσε η Ιπποκράτους να διευκρινίσει.

Εφ' όσον δεν προχωρεί η συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, που αποτελεί προϋπόθεση για την ίδρυση ενός νέου φορέα, ο κ. Βενιζέλος φέρεται ότι αποφάσισε να παραμείνει κυρίαρχος στο σημερινό, μικρό ΠΑΣΟΚ και ως επικεφαλής του να συνεχίζει να στοχεύει στην κυβερνητική του προοπτική και κυρίως να ελέγξει τις κινήσεις αμφισβήτησής του.

Η όντως τραγική κατάσταση με τα οικονομικά του κόμματος μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την επίτευξη των πολιτικών του σχεδίων εντός ΠΑΣΟΚ, μιας και στο επίπεδο της συμμαχικής κυβέρνησης φροντίζει να πηγαίνει με τα «νερά» του Α. Σαμαρά, αν και γνωρίζει ότι αυτή η τακτική -εφ' όσον επιτύχει- θα δώσει σημαντικά οφέλη στη Ν.Δ. και σαφώς μικρότερα στο ΠΑΣΟΚ.

Τα σχέδια του Γιώργου

Η σύγκρουση ξεκίνησε, θα είναι σφοδρή και εξόχως πολιτική και το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Γ. Παπανδρέου. Οι πρώτες πληροφορίες, πάντως, τον θέλουν αφ' ενός να έχει αποφασίσει να μη συμμετέχει στα όργανα που πρόκειται να συνεδριάσουν για να αποφανθούν τι συνέβη στη δική του περίοδο και αφ' ετέρου να μη σκέπτεται το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ.

Η πιθανότητα δε αυτή η σύγκρουση να μεταφερθεί και στην κυβέρνηση, με κίνδυνο να την αποσταθεροποιήσει, είναι μεγάλη και επιβεβαιώνεται από το ότι Βενιζέλος και Παπανδρέου φέρονται να επικοινώνησαν με τον Σαμαρά για να του μεταφέρουν ότι, ανεξάρτητα απ' τη μεταξύ τους αντιπαράθεση, η κυβερνητική συνοχή δεν κινδυνεύει.

Ολα αυτά, βεβαίως, δεν σημαίνουν ότι η σύγκρουση είναι στο κενό ή αποτελεί κάποιο κατασκεύασμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα των έξι διεθνών οίκων που έχουν αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών του κόμματος -το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σε περίπου δύο εβδομάδες και θα αποτελέσει αντικείμενο συνεδρίασης των κομματικών οργάνων- καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κατά την περίοδο 2004 - 2010 με απροσδιόριστο τρόπο ξοδεύτηκαν και μετακινήθηκαν σημαντικά ποσά. Μπορεί στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και προκάλεσαν εντυπώσεις (όπως το ότι το ταξίδι στην Κόστα Ρίκα κόστισε 200.000 ευρώ) ήδη να διαψεύδονται, στοιχεία αδιαφάνειας όμως έχουν εντοπιστεί και αναμένεται να βγουν στην επιφάνεια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Αγροτική πολιτική
Η Κομισιόν ζητά πίσω 123,3 εκατ. από γεωργικά κονδύλια
ΔΗΜΑΡ
Προ Μνημονίου διανοούμενοι και μετά... δια(γ)νοούμενοι
Τι κρύβει το φλερτ της ΔΗΜΑΡ με ευρω- σοσιαλιστές
Επενδύσεις
Ανά τον κόσμο για ...καμιά επένδυση
Ευρωζώνη
Διάλυση της Ευρωζώνης υποστηρίζει ο Λαφοντέν
Ευρωπαϊκή Ενωση
«Θα, θα, θα...» Μπαρόζο για την ανεργία
Μνημόνιο
Αρον άρον Μνημόνιον σ' αυτούς
ΠΑΣΟΚ
Αρχηγός για συμμαχίες
ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην... πόρτα του ευρώ
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης
Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε αυξήσεις στους αστυνομικούς
Άλλες ειδήσεις
Απεβίωσε ο καθηγητής Αλέξ. Κατσαντώνης