Έντυπη Έκδοση

15 χρόνια σε Αμερικανό ταξιδιωτικό πράκτορα για «συνωμοσία»

Με φόντο τη συνεχιζόμενη ένταση στην κορεατική χερσόνησο και τις εκτιμήσεις Αμερικανών ειδικών ότι η Β. Κορέα μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες έναν πυρηνικό αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος, η Πιονγκγιάνγκ καταδίκασε σε 15 χρόνια καταναγκαστικών έργων έναν Αμερικανό υπήκοο κορεατικής καταγωγής, που δικάστηκε αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για εγκλήματα κατά του κράτους και συνωμοσία με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος.

Ο 44χρονος Κένεθ Μπάε, τον οποίο το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA αποκαλεί με το κορεατικό του όνομα -Πάε Γιουν-Χο-, συνελήφθη στις 3 Νοεμβρίου του 2013 στο λιμάνι της πόλης Ρασόν κοντά στα σύνορα τςη Β. Κορέας με την Κίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες δυτικών ΜΜΕ, ο Μπάε, που εργάζεται ως τουριστικός πράκτορας, ήταν επικεφαλής ομάδας που επισκεπτόταν την περιοχή και η Ουάσιγκτον από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του ζητούσε την «άμεση απελευθέρωση του Αμερικανού πολίτη». Τα βορειοκορεατικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ένας από τους τουρίστες, με τους οποίους συνταξίδεψε την εποχή που συνελήφθη, μετέφερε ένα σκληρό δίσκο ηλεκτρονικού υπολογιστή με ευαίσθητα δεδομένα. Ο Μπάε δικάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Πιονγκγιάνγκ την Τρίτη, αλλά εχθές ανακοινώθηκε η απόφαση. Στην επίσημη ανακοίνωση του δικαστηρίου υπογραμμίζεται ότι «ο κατηγορούμενος Αμερικανός πολίτης ομολόγησε τα εγκλήματά του εναντίον της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας».

Η υπόθεση του Κένεθ Μπάε αναμένεται να περιπλέξει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Πιονγκγιάνγκ, με δυτικούς αναλυτές να βλέπουν ομοιότητες με προηγούμενες συλλήψεις και καταδίκες Αμερικανών στη Βόρειο Κορέα που χρησιμοποιήθηκαν ως «διπλωματικό εργαλείο», όπως άλλωστε και με την καταδίκη των δύο δημοσιογράφων Λόρα Λινγκ και Γιούνα Λι,

η απελευθέρωση των οποίων «συμφωνήθηκε» με την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον στην Πιονγκγιάνγκ το 2009.

(Πηγές: ΑΠΕ, BBC, Reuters)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βόρεια Κορέα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ακτιβισμός
Με κυάνιο θέλουν να βγάλουν το χρυσό
Βόρεια Κορέα
15 χρόνια σε Αμερικανό ταξιδιωτικό πράκτορα για «συνωμοσία»
Γαλλία
Βιογραφικό... από χέρι
Ευρωπαϊκή Ενωση
«Υπάρχει μόνο μία Ευρώπη»
Ιταλία
Οι Ιταλοί δεν θέλουν πια να γίνουν πιτσαδόροι
Οικονομικές έρευνες και μελέτες,
Εβαλε τα γυαλιά στους ακαδημαϊκούς
Συνθήκες εργασίας
Είδηση για μία βδομάδα, κόλαση για μια ζωή