Έντυπη Έκδοση

Οι Ιταλοί δεν θέλουν πια να γίνουν πιτσαδόροι

Θύμα της λιτότητας πέφτει τώρα και... το εθνικό έδεσμα της Ιταλίας. Οχι, οι πιτσαρίες δεν κλείνουν λόγω οικονομικής κρίσης, αντιθέτως ξεφυτρώνουν νέες σαν τα μανιτάrια, γιατί ένα κομμάτι ή ακόμη και μια ολοκλήρη πίτσα παραμένουν περισσότερο από ποτέ η δημοφιλέστερη επιλογή για μεσημεριανό ή βραδινό.

Οι φούρνοι της Ιταλίας παίρνουν φωτιά, αλλά... η λιτότητα τους κόβει τα χέρια, τα ιταλικά, και συγκεκριμένα τα χέρια που παρασκευάζουν πίτσες.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της ομοσπονδίας ιταλικών επιχειρήσεων (FIRE), ο κλάδος ανθεί, ήδη οι πιτσαρίες ξεπερνούν τις 25.000 σε όλη τη χώρα και αναζητούνται τουλάχιστον 6.000 pizzaioli, αλλά οι Ιταλοί δεν απαντούν στις αγγελίες, για δουλειά.

«Ακούγεται και είναι παράδοξο» λέει ο εκπρόσωπος της FIRE, «παρά την ανεργία, που φθάνει σε ποσοστό 35% στους νέους, οι Ιταλοί γυρίζουν την πλάτη στο παραδοσιακό επάγγελμα του παρασκευαστή πίτσας, γιατί υποστηρίζουν ότι οι ώρες εργασίας είναι πολλές και ο μισθός χαμηλός».

Η πίτσα είναι βαθιά ριζωμένη στο πολιτισμικό DNA των Ιταλών, τουλάχιστον από το 1889, όταν δημιουργήθηκε η πρώτη πίτσα-μαργαρίτα στη Νάπολη. Τώρα όμως και παρά τα τρία δισ. πίτσες που καταναλώνονται ετησίως στη χώρα, οι Ιταλοί δεν επιθυμούν να αλευρώσουν τα χέρια τους και να περνούν ώρες πάνω από τους ξυλόφουρνους, εκτιμώντας ότι ο κόπος τους δεν ανταμείβεται.

Αντιθέτως οι μετανάστες δεν αρνούνται καθόλου να πιάσουν ζυμάρι, με τους Αιγύπτιους να βρίσκονται στην πρωτοπορία της παρασκευής ιταλικής πίτσας. Σημειώνεται μάλιστα ότι το 80% των Αιγυπτίων, που μεταναστεύουν στην Ιταλία, εργάζονται ως παρασκευαστές πίτσας, και πλέον ελέγχουν τις περισσότερες πιτσαρίες στη Ρώμη, το Μιλάνο και το Τορίνο. Είναι μάλιστα πολύ κοντά στο να κερδίσουν τον τίτλο του «μάστερ» στην παρασκευή πίτσας. «Είμαστε καλοί στην παρασκευή πίτσας επειδή θέλουμε να δουλέψουμε σκληρά», δήλωσε στον Telegraph ο Αμαντέο Αλ Βίκελ, που διατηρεί πιτσαρία κοντά στη Φοντάνα Ντι Τρέβι στη Ρώμη και πρόσθεσε: «Οι Ιταλοί προτιμούν την άνεση ενός γραφείου που θα έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν για έξι ώρες, πέντε μέρες την εβδομάδα. Δεν μπορούν να δουλεύουν 12 ώρες τη μέρα».

(Πηγές: www.telegraph.co.uk, www.metro.co.uk)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ακτιβισμός
Με κυάνιο θέλουν να βγάλουν το χρυσό
Βόρεια Κορέα
15 χρόνια σε Αμερικανό ταξιδιωτικό πράκτορα για «συνωμοσία»
Γαλλία
Βιογραφικό... από χέρι
Ευρωπαϊκή Ενωση
«Υπάρχει μόνο μία Ευρώπη»
Ιταλία
Οι Ιταλοί δεν θέλουν πια να γίνουν πιτσαδόροι
Οικονομικές έρευνες και μελέτες,
Εβαλε τα γυαλιά στους ακαδημαϊκούς
Συνθήκες εργασίας
Είδηση για μία βδομάδα, κόλαση για μια ζωή