Έντυπη Έκδοση

Ευκαιρίες στην επαρχία

Ποιος είπε ότι εκτός Αθηνών δεν υπάρχουν ευκαιρίες; Ο Θοδωρής Παπαδουλάκης, σκηνοθέτης του τηλεοπτικού «Νησιού», και η Ρούλα Δούνη, με εμπειρία δεκαετιών στο χώρο του παιδικού βιβλίου, αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά μακριά από το κέντρο, στην Κρήτη. Πήραν και οι δύο τα ρίσκα τους, αλλά κανείς τους δεν το έχει μετανιώσει.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΥΛΑΚΗΣ

Ταινίες με έδρα τα Χανιά

«Τι πας να κάνεις;» έλεγαν στο σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη συνάδελφοι και φίλοι όταν τους είπε πως σκέφτεται να ζήσει μόνιμα στα Χανιά. Ομως δικαιώθηκε. Το γυρισμένο στην Κρήτη «Νησί», που βασίστηκε στο ομώνυμο μπεστ σέλερ της Β. Χίσλοπ, εκτόξευσε την καριέρα του, αλλά και τον τουρισμό του τόπου. Ο 39χρονος σκηνοθέτης είναι Κρητικός και μόνιμος κάτοικος Χανίων. Γεννημένος στη Ν. Αφρική από Κρητικούς γονείς, ήρθε στα Χανιά στα 9 του χρόνια. Μετά το σχολείο έφυγε για την Αγγλία, όπου πραγματοποίησε γερές σπουδές σε ραδιόφωνο, τηλεόραση και κινηματογράφο. Εκεί έκανε και τις πρώτες μικρού μήκους ταινίες του, που προβλήθηκαν και βραβεύτηκαν (βλ. «Largo») στο Φεστιβάλ Δράμας.

«Πηγαινοερχόμουν Ελλάδα. Και άκουγα πώς έχει η κατάσταση. Ηξερα καλά πως η κινηματογραφική παραγωγή ήταν αθηνοκεντρική. Ομως πήραμε την απόφαση με τη γυναίκα μου να ζήσουμε στην Κρήτη. Ενα πανέμορφο μέρος, με καλό και φιλόξενο κόσμο, που μας έχει προσφέρει απλόχερη υποστήριξη».

Το ένιωσε όταν γύρισε εκεί την πολυβραβευμένη μικρού μήκους «Πιλάλα», με ήρωα ένα αγοράκι που διασχίζει τρέχοντας το χωριό του, για να προλάβει να δει τον τερματισμό του Κεντέρη στους Ολυμπιακούς! «Στην Κρήτη ένιωσα ζεστασιά. Και είχα οικονομική στήριξη - ακόμα και σε επίπεδο παροχών. Με βοήθησε βέβαια και το ότι ήταν ένα "παρθένο" περιβάλλον ως προς τα κινηματογραφικά, ενώ στην Αθήνα υπάρχει υπερπροσφορά υπηρεσιών». Ετσι, πριν από 8 χρόνια ξεκίνησε με τη σύζυγό του Ιωάννα Δάβη και τον επίσης Κρητικό Δημήτρη Ξενάκη την εταιρεία «Indigo». Η αρχή έγινε με τη μικρού μήκους «Σάμουρε» και ήρωα έναν Κρητικό... σαμουράι.

Οι συνάδελφοι τον προειδοποιούσαν: «Το μέλλον στην επαρχία είναι αμφίβολο στον τομέα μας...» Ομως «είχαμε πείσμα και όρεξη. Και το πράγμα εξελίχθηκε πολύ καλά. Δουλειές υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα. Ισως σήμερα να μην επιβιώναμε εν μέσω κρίσης αν δεν επιλέγαμε να ζήσουμε εδώ».

Εκτός από ταινίες, γυρίζει σποτάκια για το νησί, διαφημιστικά για Κρητικούς επιχειρηματίες, ντοκιμαντέρ, ενώ κάνει και εκτέλεση παραγωγής σε ξένες ταινίες, όπως τα «Δύο πρόσωπα του Γενάρη» με τον Βίγκο Μόρτενσεν και την Κίρστεν Ντανστ. Το «Νησί» συζητήθηκε ως μια παραγωγή κινηματογραφικού επιπέδου. «Ηταν η πρώτη σειρά που γυρίστηκε 100% εκτός Αθήνας. Ηταν σημαντικό για το MEGA το ότι υπήρχε στημένη υποδομή από την "Indigo". Το κόστος έτσι μειώθηκε σημαντικά».

Ο Παπαδουλάκης χρησιμοποίησε πολλούς ντόπιους ηθοποιούς: από τη Μαρινέλλα Βλαχάκη (έπαιζε τη γυναίκα του προέδρου), μέχρι τον Δημήτρη Καλογεράκη (ο «κακός» ισοβίτης). Κι αυτοί ζουν μόνιμα στα Χανιά και ανεβάζουν τις δικές τους θεατρικές παραστάσεις. Σε χωριά της Κρήτης θα διαδραματίζεται και η νέα μεγάλου μήκους ταινία του με τίλο «Σιλάνς, σιλβουπλέ»: Κρήτη 1961. Ενα τετράχρονο κορίτσι ακούει τις νύχτες ομιλίες και βλέπει σκιές. Η μητέρα του το προειδοποιεί να μη βγει έξω ό,τι και να συμβεί, γιατί η πόρτα είναι το στόμα του σκοταδιού και μπορεί να το καταπιεί... Θα είναι μια ταινία εποχής. Ξεκινά γυρίσματα τον Νοέμβριο, με τη στήριξη της Περιφέρειας και τη συμμετοχή των ντόπιων. Σήμερα, ο Θοδωρής έχει ένα μωράκι 1 έτους. «Είναι άλλη η ποιότητα ζωής για το παιδί εδώ. Δεν το μετανιώσαμε στιγμή...»

ΕΥΑΝΝΑ ΒΕΝΑΡΔΟΥ

 

ΡΟΥΛΑ ΔΟΥΝΗ

Εκδόσεις από Ηράκλειο

Οταν το 2010 έκλεισαν τα «Ελληνικά Γράμματα», ανάμεσα στους πολλούς που έμειναν ξεκρέμαστοι ήταν και η Ρούλα Δούνη. Ολη της η επαγγελματική διαδρομή στο χώρο του βιβλίου ήταν συνδεδεμένη με τις βιβλιοθήκες του Κέντρου Παιδικού κι Εφηβικού βιβλίου, τις εκδόσεις «Ερευνητές», το παιδικό τμήμα της «Πρωτοπορίας», αλλά οι πιθανότητες να ξαναβρεί ανάλογη δουλειά στην Αθήνα, μεσούσης της κρίσης, είχαν εξανεμιστεί. Σήμερα η Ρούλα Δούνη ζει σ' ένα χωριό έξω από το Ηράκλειο, τις Μελέσες, είναι αφεντικό του εαυτού της, ως δημιουργός των εκδόσεων Αράδα, ενώ παράλληλα εμψυχώνει στο Μουσείο Καζαντζάκη μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αποδείχτηκαν ανάρπαστα!

«Σκεφτόμασταν από καιρό να μετακομίσουμε στην Κρήτη -τόπο καταγωγής του άντρα μου-, απλώς αναγκαστήκαμε να το κάνουμε νωρίτερα» λέει. «Ταλαιπωρηθήκαμε μέχρι να προσαρμοστούμε, αλλά, με το που εγκατασταθήκαμε κιόλας, σκέφτηκα ότι θ' άξιζε τον κόπο να στήσω κάτι δικό μου, όσο παρακινδυνευμένο κι αν έμοιαζε. Θέλω να πιστεύω πως θα τα καταφέρω, εκδίδοντας λίγους και καλούς τίτλους, που θα κινούνται αργά αλλά σταθερά. Κάτι αντίστοιχο ισχυρίζονται εδώ και οι βιβλιοπώλες και μου τονώνουν το ηθικό. Υπήρξα όμως τυχερή. Εγινα δεκτή σ' ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, απ' αυτά που επιστρατεύονται για να μειωθεί ο αριθμός των ανέργων και απαιτούν τρελή γραφειοκρατία, το οποίο ωστόσο δικαιολογεί εξοφλημένες δαπάνες έως 20.000 ευρώ».

Το παρθενικό βιβλίο της Αράδας είναι το «Πώς γράφτηκε η πρώτη επιστολή» του νομπελίστα Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, εικονογραφημένο από τον Νικόλα Ανδρικόπουλο: μια τρυφερή, χιουμοριστική ιστορία, που διαδραματίζεται στην εποχή των σπηλαίων και μεταδίδει στα παιδιά την αξία της γραφής και της επικοινωνίας, αντλημένη από τη συλλογή «Just so stories» (1902), μ' όλες εκείνες τις ιστορίες που αφηγούνταν ο πνευματικός πατέρας του «Μόγλη» στην πρωτότοκη κόρη του, Τζοζεφίν, πριν κοιμηθεί.

Τι θα πάρει σειρά; «Ενα παιδαγωγικό βιβλίο για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στα μαθηματικά κι ένα με εικαστικές δραστηριότητες πάνω στην κληρονομιά του μινωικού πολιτισμού. Θεώρησα φρόνιμο να ξεκινήσω με παιδικές εκδόσεις, καθώς μ' αυτές είχα ασχοληθεί κυρίως. Θ' ανοιχτώ, αλλά σιγά σιγά. Τώρα κοιτάζω το ζήτημα της διανομής στη Βόρεια Ελλάδα, κι όπου να 'ναι πληρώνω την πρώτη μου επιταγή. Αυτό που με σώζει είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα, όπου παρουσιάζω σαν παιχνίδι όλα τα στάδια κατασκευής ενός βιβλίου. Ξέρετε πόσα παιδιά τα 'χουν παρακολουθήσει απ' τον Ιανουάριο; Σχεδόν εννιακόσια!»

ΣΤ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Ακίνητα
Αυτό το κτήμα ποιος θα το πάρει;
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα
Πάθη στο Αγιον Ορος
Θέατρο
Ταγμένος άνευ όρων στο θέατρο
Λογοτεχνία
Η λογοτεχνική κριτική απειλεί τη λογοτεχνία
Ο αντισυμβατικός
Μόρφωση συνείδησης μέσω της είδησης
«Δεν του χαρίστηκα»
Η πλοκή προσαρμόστηκε στην ιστορική αλήθεια
Ποίηση
Ζούσαμε μια εικονική πραγματικότητα
Άλλες ειδήσεις
Ευκαιρίες στην επαρχία