Έντυπη Έκδοση

Η πλοκή προσαρμόστηκε στην ιστορική αλήθεια

Μου φάνηκε ότι θα είχα να ανταποκριθώ σε μια μεγάλη πρόκληση, όταν μου ζητήθηκε να χρησιμεύσω ως ιστορικός σύμβουλος σ' ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Δεν μου είχε ξανατύχει, αλλά το χρονικό πλαίσιο του βιβλίου μού ήταν οικείο, γεγονός που με ενίσχυσε σημαντικά να αποδεχθώ έναν τέτοιο ρόλο.

Υπήρχε όμως και ένας άλλος παράγοντας. Ο βασικός ήρωας του νέου βιβλίου, ο Ιωάννης Βουλπιώτης, κάθε άλλο παρά άγνωστος μου ήταν. Τον είχα γνωρίσει προσωπικά όταν, πριν από σαράντα χρόνια, ξεκινούσα την ευρύτερη ιστορική έρευνά μου για την κατοχική περίοδο, όπως είχα γνωρίσει και άλλα ενδιαφέροντα ιστορικά πρόσωπα που διαδραμάτισαν ρόλο τότε. Ηταν πολύ συνεργάσιμος και σε πολλές περιπτώσεις μου επέτρεψε να χρησιμοποιήσω ενδιαφέροντα στοιχεία από το αρχείο του για την έρευνά μου.

Συνεπώς όταν πρόσφατα η κόρη του, η Ιζαμπέλλα Παλάσκα, ζήτησε τη συνεργασία μου για το βιβλίο της, επικεντρωμένο στη ζωή του, το δέχτηκα πρόθυμα. Ετσι είχα το προνόμιο να διαβάσω τα αδημοσίευτα χειρόγραφά της και βάσει αυτών να εκφέρω άποψη, όχι βέβαια για το λογοτεχνικό ύφος ή την πλοκή, αλλά για τα καίρια ιστορικά γεγονότα που περιλαμβάνονταν. Την ενδιέφερε ιδίως η επαλήθευσή τους βάσει βιβλιογραφικών πηγών, καθώς και βάσει του αρχείου Βουλπιώτη που βρισκόταν πλέον στην κατοχή της.

Οφείλω να πω ότι δεν ήταν τόσο εύκολη δουλειά όσο αρχικά είχα εκτιμήσει. Παρ' όλα αυτά ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Ενα ιστορικό μυθιστόρημα έχει από μόνο του μια ελευθεριότητα, αλλά πρέπει να αποδίδει την ουσία των γεγονότων στα οποία αναφέρεται. Γι' αυτό και σε πολλά σημεία του βιβλίου έγιναν παρεμβάσεις, ώστε η πλοκή να προσαρμοστεί απαρέγκλιτα στην ιστορική αλήθεια.

Επρεπε κάθε βασικό σημείο να ανταποκρίνεται σε αυτή και να εξοβελιστεί κατά το δυνατόν οποιαδήποτε πιθανότητα διάψευσής του. Θα έπρεπε εδώ να σημειώσω ότι όλες οι υποδείξεις μου έγιναν δεκτές από τη συγγραφέα, σε σημείο που πλέον αισθάνομαι πως έχω την πλήρη ευθύνη για το ιστορικό μέρος του βιβλίου της.

Η Ιζαμπέλλα Παλάσκα όμως αποδείχτηκε στην πράξη εξαιρετικά τολμηρή, περιλαμβάνοντας στο βιβλίο της, ουσιαστικά κάτι μεταξύ ιστορικού μυθιστορήματος και μυθιστορηματικής βιογραφίας, στοιχεία για να ξαναδούμε την ιστορία της Κατοχής. Αυτό αφορά πρωτίστως τους νεότερους ή εκείνους που θέλουν να έχουν μια εύληπτη γνώση εκείνης της ατμόσφαιρας, χωρίς υποκειμενισμούς και εμμονές. Και φυσικά χωρίς να ανατρέξουν σε έγγραφα και ντοκουμέντα ή σε ιστορικά βιβλία παντελώς ασυγκίνητα.

Κινείται χρονικά κυρίως ανάμεσα στο 1938 και στο τέλος της Κατοχής, τον Οκτώβριο του 1944. Μια τόσο πολύ δύσκολη περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας συντελούνται στην Ελλάδα συγκλονιστικά και δραματικά γεγονότα, αλλά ο απόηχός τους φτάνει ώς τις μέρες μας.

* Δημοσιογράφος και ιστορικός συγγραφέας

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία
Σχετικά θέματα: Λογοτεχνία
Η λογοτεχνική κριτική απειλεί τη λογοτεχνία
Ο αντισυμβατικός
Μόρφωση συνείδησης μέσω της είδησης
«Δεν του χαρίστηκα»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Ακίνητα
Αυτό το κτήμα ποιος θα το πάρει;
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα
Πάθη στο Αγιον Ορος
Θέατρο
Ταγμένος άνευ όρων στο θέατρο
Λογοτεχνία
Η λογοτεχνική κριτική απειλεί τη λογοτεχνία
Ο αντισυμβατικός
Μόρφωση συνείδησης μέσω της είδησης
«Δεν του χαρίστηκα»
Η πλοκή προσαρμόστηκε στην ιστορική αλήθεια
Ποίηση
Ζούσαμε μια εικονική πραγματικότητα
Άλλες ειδήσεις
Ευκαιρίες στην επαρχία