Έντυπη Έκδοση

* ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ ΟΙ 700.000 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Ερχεται κεφαλικός φόρος 25 ευρώ/μήνα στον ΟΑΕΕ

Νέα ανατροπή για 700.000 συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, μετά την αποτυχία να περάσει ρύθμιση για μείωση 35% στις συντάξεις του πρώην ΤΕΒΕ, σχεδιάζει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια διάσωσης του ΟΑΕΕ, αλλά και των πιέσεων που ασκεί η τρόικα για άμεση λύση στα οικονομικά του Ταμείου.

Η αστοχία Βρούτση

Στο υπουργείο Εργασίας, μετά το ναυάγιο της λύσης που είχε επιλεγεί και επιχείρησε να περάσει εν κρυπτώ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, συζητούν διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων είναι και η οριζόντια μείωση κατά 25 ευρώ τον μήνα και στα τρία Ταμεία (ΤΕΒΕ-ΤΣΑ και ΤΑΕ), που θα περιορίσει τις δαπάνες κατά 200.000.000 ευρώ ετησίως.

Η συγκεκριμένη μείωση ανταποκρίνεται «με το παραπάνω» και στο «δημοσιονομικό κενό» που δημιουργείται από την ακύρωση της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων, η οποία μάλιστα εντάχθηκε ως έσοδο στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΕ για το 2013 και για το 2014 και υπολογίζεται κατ' έτος στα 130 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος που αποσύρθηκε η ειδική αυτή εισφορά είναι επειδή ουδέποτε από τότε που ψηφίστηκε μέχρι και σήμερα δεν εκδόθηκε η σχετική υπουργική απόφαση που να ενεργοποιεί τον τρόπο και τη διαδικασία είσπραξής της.

Επιπλέον, στελέχη στο χώρο της ασφάλισης θεωρούν ότι δεν μπορεί να επιβληθεί τώρα μια εισφορά ακόμη, καθώς το 2010 που ψηφίστηκε η διάταξη τα δεδομένα ήταν διαφορετικά, ακόμη και αν η εισφορά αυτή αποτελεί ποσοστό 0,2% στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους εμπόρους, οι οποίοι σηκώνουν ήδη μεγάλο βάρος στη δημοσιονομική εξυγίανση.

Τα τρία σενάρια

Στην κατεύθυνση αυτή τα σενάρια που εξετάζονται προκειμένου να καλυφθεί η ετήσια «μαύρη τρύπα» του ΟΑΕΕ, που φτάνει στα 600 εκατ. ευρώ, είναι τρία:

1 Οριζόντια μείωση και στα τρία Ταμεία που είναι ενταγμένα και απαρτίζουν τον ΟΑΕΕ, ύψους 20-25 ευρώ μηνιαίως, εξοικονομώντας 200 εκατ. ευρώ.

2 Κάλυψη μέρους της φετινής απόκλισης (150 εκατ. ευρώ) με εξοικονόμηση δαπανών από τις «μαϊμούδες» και τις «αναπόγραφες» συντάξεις του ΟΑΕΕ. Εκτιμάται ότι σε μόνιμη βάση μπορεί να εξοικονομηθούν περί τα 50 εκατ. ευρώ.

3 Αύξηση των εισπράξεων με τη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών. Το όφελος ωστόσο είναι απροσδιόριστο, καθώς θα εξαρτηθεί από το αν και κατά πόσο η ρύθμιση θα είναι ευνοϊκή ώστε να μπουν στο Ταμείο όσο το δυνατό περισσότερα έσοδα και πάντως τα 150 εκατ. ευρώ φέτος και τα 450 εκατ. ευρώ του 2014.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Alpha Bank
Ανεβάζει τον πήχυ στα 550 εκατ. (12%) η Alpha
Ασφαλιστικά ταμεία
Μειώσεις συντάξεων αν δεν ληφθούν μέτρα
Αυθαίρετα
Πυροσβέστης το υπουργείο της «φωτιάς» στα αυθαίρετα
Οι κατηγορίες που νομιμοποιούνται και εξαιρούνται
ΓΣΕΕ
Εκρηκτικό το μείγμα ανεργία - κόκκινα δάνεια
ΟΑΕΕ
Ερχεται κεφαλικός φόρος 25 ευρώ/μήνα στον ΟΑΕΕ