Έντυπη Έκδοση

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΠΑΠ, Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΧΟΡΗΓΙΩΝ

«Να μείνει ανοιχτή η κάνουλα»

Στα 26,8 εκατ. έφτασε πέρυσι το ποσόν για 16 ομάδες που έπαιζαν στη Σούπερ Λίγκα, στα 5,7 εκατ. αυτά που πήγαν σε ΕΟΕ και Ομοσπονδίες

Η τρικομματική κυβέρνηση πανηγυρίζει για την πώληση του ΟΠΑΠ, η αντιπολίτευση κραυγάζει για σκάνδαλο, καταγγέλλοντας ότι «η δημόσια περιουσία χαρίζεται σε ημετέρους» και ο αθλητισμός περιμένει την επόμενη ημέρα για να αποτιμήσει τις συνέπειες.

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός με κοινή διαφήμιση το «Πάμε Στοίχημα» ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός με κοινή διαφήμιση το «Πάμε Στοίχημα» Καλό ή κακό η ιδιωτικοποίηση της παχιάς αγελάδας, που τρεφόταν, αλλά και έτρεφε παραδοσιακά και ιστορικά, από το 1958 όταν ιδρύθηκε από τον Καραμανλή, όλα τα σπορ, από το ποδόσφαιρο μέχρι την τοξοβολία; Ιδιαίτερα, τώρα, σε μια δύσκολη συγκυρία, που οι κρατικές πηγές χρηματοδότησης έχουν στερέψει, τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η απόφαση αυτή; Ποια δεδομένα αλλάζουν;

«Στο ακέραιο»

Πάγιο αίτημα της μεγάλης αθλητικής οικογένειας είναι ο ΟΠΑΠ να συνεχίσει, μέσω του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, να επιχορηγεί τόσο τον επαγγελματικό όσο και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Ο Γιάννης Ιωαννίδης εμμένει στην άποψη που είχε εκφράσει σε συνέντευξή του στην «Κ.Ε.» (13/1/2013), ότι «οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ο Οργανισμός έναντι του αθλητικού κινήματος, τα 100 εκατομμύρια του χορηγικού προγράμματος, να εξακολουθήσουν να ικανοποιούνται στο ακέραιο». Αναφερόμενος χθες στο θέμα, αφού διευκρίνισε ότι «στη σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με την αγοράστρια εταιρεία δεν μπορώ να υπεισέλθω, δεν έχω αρμοδιότητα», τόνισε στην «Ε»:

«Είναι γνωστή η θέση μου και δεν αλλάζει. Δεν θέλω να πω περισσότερα για την ώρα. Πιστεύω βεβαίως, ότι ο αθλητισμός πρέπει να συνεχίσει να απολαμβάνει της ιδιαίτερης μεταχείρισης του ΟΠΑΠ, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι πέρασε πλέον στα χέρια ιδιωτών».

Το 2012 -θυμίζουμε, τα στοιχεία, που δημοσίευσε η «Ε» στις 22/1/2013- ο ΟΠΑΠ επιχορήγησε 17 ομάδες της Σουπερλίγκας με 26.846.489,44 ευρώ, ενώ, όπως δήλωσε ο Κώστας Λουρόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε. στις 17/4/2013, στην επίσημη ανακοίνωση της νέας συμφωνίας, «τα επόμενα δύο χρόνια το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα απορροφήσει 26 εκατομμύρια».

Είναι η μόνη διετής σύμβαση που υπέγραψε ο ΟΠΑΠ πριν από την πώλησή του και, κατά τον κ. Λουρόπουλο, «με αυτό τον τρόπο αποτυπώθηκε το ενδιαφέρον του οργανισμού για υγιή αθλητικά προγράμματα», αλλά και το ότι «η ΟΠΑΠ Α.Ε. στηρίζει το ποδόσφαιρο».

Παρά τις διαβεβαιώσεις πάντως, δεν αποκλείεται το ζήτημα να επανεξεταστεί από τη διαχειρίστρια εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων Emma Delta, που απέκτησε το 33% των μετοχών του οργανισμού και φυσικά το «management», δηλαδή τη διοίκηση και τη δυνατότητα διαχείρισης των εσόδων του. Πέρσι στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, στα 32 ολυμπιακά αθλήματα, κατευθύνθηκαν 5.717.677,10 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των χορηγιών προς την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (2.500.000) και την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (1.000.000 ευρώ). Επί της ουσίας, το καθαρό ποσόν που πήγε σε αθλητικές ομοσπονδίες και σωματεία έφθασε τα 2.217.677,10 ευρώ.

Για τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας μπάσκετ, η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ δεν σημαίνει πολλά πράγματα.

«Ρουσφέτια»

«Δεν με ενδιαφέρει, ούτε θεωρώ ότι αφορά το αθλητικό κίνημα», επισήμανε στην «Ε». «Ο λόγος είναι πως τα έσοδα από τον ΟΠΑΠ είχαν μεταφερθεί τα τελευταία χρόνια στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ημουν μάλιστα ο μόνος που είχα αντιδράσει έντονα επί υπουργίας Αλογοσκούφη. Εκείνους που πλήττει είναι οι πολιτικάντηδες, που έβρισκαν άκρες στην επιτροπή χορηγιών και έκαναν ρουσφέτια».

Ο έμπειρος παράγοντας έθιξε και μία άλλη παράμετρο, ιδιαιτέρως σημαντική:

«Πίστευα και πιστεύω ότι τα έσοδα από τη λειτουργία του αθλητισμού πρέπει να αποδίδονται εξ ολοκλήρου στον αθλητισμό. Η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΟΠΑΠ δεν μου λέει τίποτα. Δεν μου κάνει ούτε κρύο ούτε ζέστη. Ο αθλητισμός βάσει του άρθρου 16 του Συντάγματος είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να τυγχάνει ιδιαίτερης προστασίας από την Πολιτεία. Να επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τον τζόγο. Και το ποσοστό της επιχορήγησης να είναι γνωστό και θεσμοθετημένο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΠΑΠ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Αθλητισμός της έντυπης έκδοσης
Champions League
Φεστιβάλ... μπίρας
Αθλητικές εγκαταστάσεις
«Εχει χωροθετηθεί να γίνει γήπεδο»
ΟΠΑΠ
«Να μείνει ανοιχτή η κάνουλα»
Ποδόσφαιρο
«Θα τα πούμε στα δικαστήρια»
Πρώτα η αδειοδότηση
Περιμένει απαντήσεις
Εκλογές και μετά Γιαννιώτας