Έντυπη Έκδοση

Τουρισμός στον Χρόνο

***Θανάσης Διαμαντόπουλος

Εστεμμένο πάθος

εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας, σ. 337, ευρώ 14,07

Στην Αγία Πετρούπολη του 18ου αιώνα, στα σαλόνια και στις κρεβατοκάμαρες των Ρομανόφ, στην Πολωνία του τελευταίου βασιλιά Στανισλάς Αύγουστου Πονιατόφσκι. Στην Κριμαία, στο Παρίσι του Διαφωτισμού, στην Πελοπόννησο τις ημέρες του πρώτου ξεσηκωμού του γένους. Στο Παρίσι της δεκαετίας του '70, στον απόηχο του φλογισμένου Μάη, όπου ζουν φιλόδοξοι έλληνες πολιτικοί, φοιτητές και εμιγκρέδες. Με πρωταγωνιστές τους εστεμμένους και τους φιλοσόφους του 18ου αιώνα, τον ανερχόμενο στρατηγό Βοναπάρτη, αλλά και τους υποψήφιους διαδόχους τού Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν. Με χρονική απόσταση δύο αιώνων εκτυλίσσονται δύο ιστορίες, με τα ερωτικά και τα πολιτικά πάθη να συγχωνεύονται σε μια κατάσταση ανεξέλεγκτη, με τελείως απροσδόκητη κάθαρση.

Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος έγραψε ένα ιστορικό μυθιστόρημα με τον έρωτα οδηγό. Τον παράφορο έρωτα που δεν γνωρίζει τάξεις και συγκλονίζει. Οταν όμως ξεπεράσει και τα δικά του όρια, γίνεται ανεξέλεγκτος. Το παράφορο ερωτικό πάθος δύο γαλαζοαίματων μπορεί να μείνει ζωντανό για πάντα. Ο Διαμαντόπουλος το κρατά σε περίοπτη θέση. Διατηρεί τη φρεσκάδα και την επιρροή και στην πιο μεγάλη χρονική απόσταση.

***Μπάμπης Κυρλής

Το ελληνικό ποπ-ροκ

60's-70's

εκδόσεις Δωδώνη, σ. 108, ευρώ 10,05

Ο Μπάμπης Κυρλής βάζει φρένο στο παρόν. Η επιστροφή στο παρελθόν επιβραδύνει τους ρυθμούς και μπορούμε να δούμε καλύτερα όσα ζήσαμε στα νιάτα μας. Οπως αναφέρει στο «αντί... προλόγου» σημείωμα: «Ολοκληρώνοντας τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, ένιωσα ότι εκπληρώθηκε ένα μακρινό μου όνειρο, ότι πραγματοποιήθηκε μια νεανική μου επιθυμία».

Το ταξίδι σε μια άλλη εποχή δείχνει ότι ο κόσμος ήταν διαφορετικός. Οχι πιο ήρεμος. Ούτε πιο ασφαλής. Ηταν, όμως, πιο δημιουργικός. Περισσότερο ποιητικός, χαρούμενος μες στη δυστυχία του. Η Ελλάδα ήταν μια έντονη αντίφαση στα δύσκολα 60's και 70's. Παρά τις οικονομικές, πολιτικές αντιξοότητες, δεν άφησε καμία τέχνη και η μουσική τής ποπ και της ροκ γνώρισε άνθηση. Οι τραγουδιστές και τα συγκροτήματα, πολλά. Ο Κυρλής κάνει καταγραφή των περισσότερων εκπροσώπων εκείνης της περιόδου. Χωρίζει σε δύο ενότητες το βιβλίο. Χρονολογικά. Πρώτη η δεκαετία του '60. Είναι η δεκαετία των πάρτι, των μουσικών πρωινών, των μικρών δίσκων, των πρώτων ελληνικών γκρουπ. Ο ήχος ήταν κυρίως μοντέρνος. Οχι τόσο άγριος και δυναμικός. Στα 60's ξεχώρισαν οι «Olympians», οι «Forminx», οι «Charms», οι «Idols», οι «Aphrodite's child». Ηταν το ξεκίνημα για τους Ντέμη Ρούσσο, Βαγγέλη Παπαθανασίου, Πασχάλη, Νίκο Παπάζογλου.

Η επόμενη δεκαετία, αυτή του '70, γίνεται πιο ψαγμένη, ακόμη πιο σκεπτική. Ο Διονύσης Σαββόπουλος βάζει τη δική του σφραγίδα και δημιουργεί τον τρίτο πόλο, μετά τους Χατζιδάκι, Θεοδωράκη. Ξεχωρίζουν οι «Poll» με τον Κώστα Τουρνά, η «Σπυριδούλα» με τον Παύλο Σιδηρόπουλο. Αισθητές οι παρουσίες του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, του Δημήτρη Πουλικάκου κ.ά. Κάθε συγκρότημα, παρουσιάζεται συνοπτικά, ενώ γίνεται αναφορά στο πώς συνέχισαν τα μέλη τού κάθε συγκροτήματος. Ενα προσωπικό, νοσταλγικό, ευαίσθητο, ταξίδι.

***Dragan Velikic

Ρωσικό παράθυρο

μτφρ. από τα σερβικά: Μαρία Κεσίνη

εκδόσεις Κονιδάρη, σ. 528, ευρώ 19,90

Οι εκδόσεις Κονιδάρη γνωρίζουν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό τον βραβευμένο Σέρβο συγγραφέα Ντράγκαν Βέλικιτς. Το Ρωσικό παράθυρο είναι η εξωτερίκευση της προσωπικής έκφρασης. Τα συναισθήματα και η σκέψη κυριαρχούν. Στοιχεία που καθορίζουν και καθορίζονται από τον εσώτερο εαυτό. Στις σελίδες του μυθιστορήματος ξεχωρίζει η φράση: Είμαι τουρίστας στην ίδια μου τη ζωή. Είναι η ταυτότητα του έργου και το σήμα κατατεθέν του κεντρικού ήρωα. Ο Ρούντι, μέσα από την προσωπική του εξιστόρηση, γεμάτη βιώματα, αναμνήσεις, όνειρα, επιθυμίες, ξεδιπλώνει το πορτρέτο της ζωής του. Το Ρωσικό παράθυρο είναι σπονδυλωτή αφήγηση με εκφραστική δύναμη και κλείνει μόνο με την τελευταία σελίδα.

***Λευτέρης Κουλιεράκης

Η θέα του χρόνου

Ανθη του έρωτα

και της επανάστασης

εκδόσεις Λιβάνη, σ. 454, ευρώ 19

Τρεις φίλοι από το Πανεπιστήμιο συλλαμβάνονται για εμπλοκή σε τρομοκρατική ενέργεια. Επειτα από 20 χρόνια -ο πρόεδρος ενός ισχυρού ομίλου, ο διευθυντής μιας κατασκευαστικής και ο ακτιβιστής-αποφασίζουν να τηρήσουν τον όρκο που πήραν εκείνη τη βραδιά στα κρατητήρια: Να εκδικηθούν τον τέταρτο που τους «έδωσε», τον χαφιέ της πλατείας. Ομως η απρόβλεπτη ανάμειξη ερωτευμένης γυναίκας αλλάζει ριζικά την τροπή των πραγμάτων.

Η ιστορία ξεκινά πριν από δύο δεκαετίες στην πλατεία Εξαρχείων και ενώ διανύει «χωρο-χρονικά» μια τροχιά με όρους παγκοσμιοποίησης, κλείνει τον κύκλο της στον παρόντα χρόνο, στο ίδιο σημείο. Ανατρεπτικό το βιβλίο του Λευτέρη Κουλιεράκη. Μέσα από τις «κινηματικές» δράσεις των ηρώων του δίνει τη δική του εκδοχή για την απειλούμενη οικολογική ισορροπία και την εξαθλίωση των μαζών από τη βουλιμία των καρτέλ εξουσίας. Ο έρωτας και η επανάσταση στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης είναι το τελευταίο μας οχυρό (απόσπασμα).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Παραβάτης-αποστάτης ή υψιπέτης;
Η Μαγδάλω η Φόνισσα
Τα παράσιτα του Αλλου
Ποιητικά σπαράγματα και υποσχέσεις
Οι Αγγλοι στην Κύπρο και στη Μεσόγειο
Τιμή στον Τάκη Βαρβιτσιώτη
Λόγια έρωτος και θανάτου στην Παλατινή Ανθολογία
Εν τη ρίμα του λόγου / Νίκος Καββαδίας
Φιλοσοφία καθημερινής ζωής
Οι ομηρικές σπουδές σήμερα
Αναζητώντας τον βαθύτερο εαυτό
Υποδειγματική σύνθεση
Ακόμα ένα απολαυστικά χρήσιμο βιβλίο
Η βία ως τρόπος έκφρασης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Παραβάτης-αποστάτης ή υψιπέτης;
Η Μαγδάλω η Φόνισσα
Τα παράσιτα του Αλλου
Τουρισμός στον Χρόνο
Ποιητικά σπαράγματα και υποσχέσεις
Οι Αγγλοι στην Κύπρο και στη Μεσόγειο
Τιμή στον Τάκη Βαρβιτσιώτη
Λόγια έρωτος και θανάτου στην Παλατινή Ανθολογία
Εν τη ρίμα του λόγου / Νίκος Καββαδίας
Φιλοσοφία καθημερινής ζωής
Οι ομηρικές σπουδές σήμερα
Αναζητώντας τον βαθύτερο εαυτό
Υποδειγματική σύνθεση
Ακόμα ένα απολαυστικά χρήσιμο βιβλίο
Η βία ως τρόπος έκφρασης
Μεταδίδει από το Βερολίνο ο Βασίλης Κοντόπουλος
Κατασκευάζοντας τους teenagers για τα πλήθη
Από τις 4:00 στις 6:00
Μ' ένα ποδήλατο παλιό κι ένα παλιό τραγούδι
HOWLIN' WOLF
Άλλες ειδήσεις
Ακαριαίως αιώνιο
Πορτρέτα ξένων συγγραφέων / Τόμας Χάρντι