Έντυπη Έκδοση

Συναυλιακό τοπίο ηχητικής «Metamorphosis»

Συνένετευξη με τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

Με σπουδές στο πιάνο, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τον Μιχάλη Τραυλό και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μαθήτευσε ακόμη κοντά στους Michel Merlet, Θεόδωρο Αντωνίου και Γιάννη Τερεζάκη. Εχει ασχοληθεί με την τζαζ και τον αυτοσχεδιασμό, ενώ δίδαξε πιάνο και θεωρητικά σε ωδείο της Αθήνας.

«Μουσική είναι η σιωπή ανάμεσα στις νότες» ΚΛΟΝΤ ΝΤΕΜΠΙΣΙ «Μουσική είναι η σιωπή ανάμεσα στις νότες» ΚΛΟΝΤ ΝΤΕΜΠΙΣΙ Ιδρυτικό μέλος του περιοδικού «Τα Μουσικά», παραγωγός στο ελληνικό ραδιόφωνο, μέλος της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών, καθηγητής Μουσικής σε σχολείο. Εργα του έχουν ερμηνευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μιλάμε με το σεμνό δημιουργό Παναγιώτη Θεοδοσίου, ο οποίος, μαζί με άλλους ομοτέχνους του, παρουσιάζει το Σάββατο, ώρα 20.30, στον Ιανό (Σταδίου 24) το δίσκο «Metamorphosis».

- Το Σάββατο στον Ιανό τι ετοιμάζετε;

«Πρόκειται για την πρώτη "συναυλιακή" παρουσίαση του δίσκου "Metamorphosis" -κυκλοφόρησε πέρυσι από την δισκογραφική εταιρεία DNA Label- από τους συντελεστές της ηχογράφησης Σπύρο Κοντό στο όμποε και Λητώ Θώμου στο πιάνο».

- Τι θα ακουστούν;

«Επιλογές από τις ηχογραφήσεις των έργων που περιέχονται στο δίσκο και που υπογράφουν, εκτός από μένα, σημαντικοί Ελληνες συνθέτες της παλαιότερης αλλά και νεότερης γενιάς, όπως οι Δημήτρης Δραγατάκης, Ντίνος Κωνσταντινίδης, Δημήτρης Νικολάου, Μιχάλης Τραυλός, Ευάγγελος Κόκκορης, Μπάμπης Κανάς και Μηνάς Αλεξιάδης. Ομιλητές θα είναι ο κριτικός και ιστορικός της μουσικής Γιώργος Μονεμβασίτης και ο αρχιμουσικός Μίλτος Λογιάδης».

- Το «Metamorphosis»;

«Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του CD ανήκει στον ομποΐστα Σπύρο Κοντό. Η παρούσα ανθολογία, που -ας σημειωθεί εδώ- φιλοδοξεί να είναι η πρώτη μιας σειράς αντίστοιχων εκδόσεων, επιχειρεί να διαμορφώσει ένα ηχητικό τοπίο το οποίο μεταμορφώνεται στη ροή του χρόνου μέσα από τα έργα οκτώ Ελλήνων δημιουργών, γραμμένα περίπου την ίδια περίοδο».

- Εχει και διάκριση;

«Το CD βραβεύτηκε στην εκδήλωση βραβείων "Κάρολος Κουν" και Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2012. Του απονεμήθηκε "τιμητική διάκριση σε δισκογραφική εργασία ελληνικού ενδιαφέροντος", ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε αξιόλογες δισκογραφικές παραγωγές».

- Μουσική θεολογία;

«Είναι αλήθεια ότι πάντα με γοήτευε η αρχαία ελληνική μουσική παράδοση -τη γνωρίζουμε σήμερα αποσπασματικά-, αλλά και η φυσική συνέχεια της, η βυζαντινή. Παράλληλα, η φιλοσοφία των κλασικών χρόνων αλλά και η θεολογία με συνέπαιρναν πολύ νωρίτερα ίσως από την ίδια τη μουσική. Αυτός ο συνδυασμός της μαθητείας στην "καθαρή" σκέψη, τη συνεχή άσκηση για την άρθρωση του μουσικού λόγου, αλλά και την αναζήτηση του θείου μέσα στο πλαίσιο της ορθόδοξης θεολογίας ορίζουν τον τρόπο που σκέφτομαι και δρω ως συνθέτης».

- «Παράκλησις»;

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τελευταίου στοιχείου που ανέφερα είναι και το έργο μου για σόλο όμποε, που περιλαμβάνεται στην παρούσα δισκογράφηση με τίτλο "Παράκλησις" - αρχικά γραμμένο για κλαρινέτο. Πρόκειται για τη μουσική μεταφορά της εμπειρίας ενός θρησκευόμενου κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας του Παρακλητικού Κανόνα προς τη Θεοτόκο. Μια διαδοχή 7 μερών, που ακολουθούν τη φορτισμένη συγκινησιακά πορεία από την προσευχή μέσα από την προσδοκία στο θαύμα».

- Η μουσική παιδεία;

«Παρά τις προόδους, τα γενικότερα αποτελέσματα παραμένουν απογοητευτικά. Μιλώ για την εξειδικευμένη παιδεία των ωδείων, γιατί όσον αφορά τα προγράμματα μουσικής εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η κατάσταση είναι οικτρή».

- Δεν θα ξεχάσετε;

«Ενα ρεσιτάλ πιάνου του μεγάλου Κύπριου πιανίστα Κυπριανού Κατσαρή, που παρακολούθησα πριν από πολλά χρόνια στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ηταν, θυμάμαι, το έργο του Robert Schumann "Παιδικές σκηνές" - ένα τόσο πολυπαιγμένο έργο. Μου φάνηκε ότι το άκουγα για πρώτη φορά».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Πρόσφυγες
Σίριαλ απαγωγών Τούρκων προσφύγων
Δικαστικό ρεπορτάζ
Προσωρινή κράτηση διάρκειας... 2,5 χρόνων
Ιστορία
Εκδηλώσεις μνήμης αλλά και διαρκούς αγώνα για τη σφαγή του Διστόμου
ΕΥΠ
Οι εκρήξεις στο Λονδίνο και η αρπαγή των Πακιστανών
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Στον εισαγγελέα με τους κηδεμόνες τους για τις μολότοφ
Ακαρπες οι έρευνες για τον αλλοδαπό στη Φυλή
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης
Δένδιας κατά Βούτση σε συνάντηση με αστυνομικούς
Μετανάστες
Η μεθοδολογία της αρπαγής θυμίζει υπόθεση Οτσαλάν
Σεισμοί
Φοβίζουν το Αίγιο οι σεισμοί
Proton Bank
Κράτηση σε νοσοκομείο για τον Λαυρεντιάδη
Ιδιωτικοποιήσεις
Ε.Ε. και ΔΝΤ θέλουν το νερό σε ιδιώτες
Ανεργία
Το 32% αγγίζει η πραγματική ανεργία
Θάλασσες και Ακτές
Δεύτεροι στην έπαρση της Γαλάζιας Σημαίας
Φεστιβάλ
Εν τούτω Νίκαια, διεθνές φεστιβάλ γκράφιτι